A Clostridium perfringens baktérium toxinja összefügghet a szklerózis multiplex kialakulásával

hirdetés

New York, 2014. január 29., szerda (MTI) - Egy ételmérgezést okozó baktérium toxinja összefügghet az SM kialakulásával - derült ki egy új amerikai kutatásból.


Egerekkel végzet laboratóriumi kísérleteket a Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatócsoportja, és felfedezték, hogy a Clostridium perfringens baktérium egy ritka törzse az SM-hez hasonló károsodást okoz az állatok agyában - tudósított a BBC az Amerikai Mikrobiológiai Társaság kongresszusán ismertetett kutatásról. A kutatócsoport egy korábbi tanulmányában egy SM-ben szenvedő fiatal nő szervezetében azonosította a baktérium toxint termelő törzsét.


Jelenleg nem ismeretes a betegség egzakt oka, ám valószínű, hogy mind genetikai, mind környezeti tényezők szerepet játszanak a kialakulásában. Magyarországon mintegy 8-10 ezren, a világon több mint 2 millió ember szenved SM-ben..


A talajban és a nem kellően feldolgozott élelmiszerben előforduló C. perfringensnek több törzse létezik. Ha embert fertőz, az általában az ételmérgezés tüneteivel - gyomorgörccsel és hasmenéssel - jelentkezik, és egy-két nap alatt elmúlik. Igen ritkán úgynevezett gázgangrénát okozhat.


A baktériumnak az a törzse, melyet az amerikai kutatók emberi szervezetben először azonosítottak, olyan toxint termel, amely a keringésen keresztül a központi idegrendszerbe kerülhet.


A rágcsálókkal végzett kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy a toxin (epsilon toxin) bejutott az állatok agyába, és ott elpusztította a myelintermelő sejteket.


Dr. Jennifer Linden, a kutatás vezetője szerint: “Eredetileg úgy véltük, hogy a toxin az agyi endothelsejteket veszi célba, és az oligodendrocytákat; de azt láttuk, hogy megtámadja és elpusztítja a meningeális sejteket is. Ez azért volt érdekes, mert bizonyos mértékig igazolja a meningeális gyulladás, és a subpialis corticalis laesiok létrejöttét, amely viszont kizárólag SM-betegeken figyelhető meg, de nem rendelkezünk rá magyarázattal."

Vizsgálták élelmiszerekben is a C. perfringens és a toxin előfordulását. A 37-féle mintából 13,5% volt baktérium-, és 2,7% toxin-pozitív.

Linden szerint az eredmények azért is fontosak, mert bebizonyosult, hogy az epsilon toxin SM-triggerként működik, így feltehető, hogy egy neutralizáló antitest vagy egy vakcináció az epsilon toxin ellen alkalmas lehet az SM betegség-progresszió megállítására, vagy eleve megakadályozhatná a betegség kialakulását.

https://www.asm.org/index.php/asm-newsroom2/92-news-room/press-releases/92742-bacterial-toxin-a-potential-trigger-for-multiple-sclerosis

Szerző:

PHARMINDEX Online