Az Európai Gyógyszerhatóság engedélyezte az afatinib alkalmazását laphámsejtes tüdőkarcinóma kezelésére

Az EGFR M+ tüdő-adenokarcinóma elsővonalú kezelése mellett a GIOTRIF® (afatinib) engedélyt kapott a laphámsejtes tüdőkarcinóma kezelésére is, platina-bázisú kemoterápia sikertelensége esetén. Az indikáció bővítés alapjául az afatinib komprehenzív LUX-Lung klinikai kutatási programjának 8-as számú vizsgálata, a LUX-Lung 8 teljes túlélés eredményei szolgáltak.

hirdetés

A LUX-Lung 8 egy prospektív, randomizált, globális, multicentrikus, 23 ország 183 onkológiai centrumában végzett nyílt klinikai vizsgálat volt, melybe az elsővonalú platina-bázisú kemoterápia után progrediáló, stádium IIIB/IV-es, laphámsejtes tüdőkarcinómában szenvedő betegeket válogattak be. A beválogatott 795 beteget két csoportba randomizálták: 398-an kerültek az afatinib vizsgálati karba (40 mg per os, naponta 1x) és 397 pedig erlotinib kontroll karba (150mg per os, naponta 1x). A kezelést mindkét karban progresszióig végezhették. A vizsgálat elsődleges végpontja a medián progressziómentes túlélés (PFS), kulcsfontosságú másodlagos végpontja pedig a medián teljes túlélés (OS) volt.

Az afatinib szignifikáns szuperioritása a másodvonalra vonatkoztatott medián OS vonatkozásában beigazolódott (mOS = 7,9 hónap vs 6,8 hónap; HR:0,81; 95% CI 0,69-0,95; p=0,0077). Az afatinib 19%-al csökkentette a mortalitás rizikóját erlotinibhez képest. A medián PFS megállapításakor is beigazolódott az afatinib szignifikáns szuperioritása erlotinibhez képest (mPFS = 2,4 hónap vs 1,9 hónap; HR: 0,82; 95% CI: 0,68-1,00; p=0,0427). Az afatinib 18%-al csökkentette a progresszió bekövetkezésének valószínűségét erlotinibhez képest.

A betegségkontroll ráta (RECIST szerint terápiás válaszadók és a stabil betegek százalékos összaránya) több mint 10%-al volt magasabb az afatinib karban az erlotinibbel kezelt betegekhez képest (51% vs 40%, p=0,002).

A mellékhatás profilok mindkét kezelési csoportban hasonlóan alakultak: 57% vs 57% volt a grade 3-as vagy annál súlyosabb mellékhatások előfordulási gyakorisága. Az afatinib vizsgálati karban magasabb volt a grade 3-as hasmenés (10% vs 2%) és stomatitis (4% vs 0%) aránya, még erlotinib esetében grade 3-as bőrtünetek (rasch/acne) jelentkeztek gyakrabban (6% vs 10%).

Az afatinibbel elérhető szignifikáns javulás mind a PFS-ben mind az OS-ben erlotinibhez képest a GIOTRIF® alkalmazását indokolttá teszi a laphámsejtes tüdőkarcinóma másod- és többedvonalú kezelésében. Tekintettel arra, hogy ebben az indikációban az erlotinib és a docetaxel monoterápiák között szignifikáns OS többletet egyetlen eddig elvégzett klinikai vizsgálat sem igazolt, az afatinib alkalmazása docetaxel monoterápiával szemben is várhatóan klinikai előnyökkel járhat.

A GIOTRIF® kényelmes, per os alkalmazhatósága, valamint lényegesen kedvezőbb, várható havi terápiás költsége a gyógyszer optimálisabb alkalmazhatóságát feltételezi az immun-ellenőrzőpont gátló monoklonális immunglobulinokkal (nivolumab, pembrolizumab) szemben is.

Szerző:

PHARMINDEX Online