Csökkentheti az influenzaoltás a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek halálozását

Egy új kutatás szerint 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél az influenza vakcina csökkentheti a stroke és szívelégtelenség miatti hospitalizáció valószínűségét. Az Imperial College London kutatói által végzett vizsgálat szerint az influenzaoltással beoltott betegeknél 24 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány is az influenza szezonban azokhoz viszonyítva, akik nem kaptak oltást.

hirdetés

A kutatócsoport, amely a CMAJ (Canadian Medical Association Journal) folyóiratban tette közzé a vizsgálat eredményeit, 124 503 felnőttet vizsgálat Angliában 2003 és 2010 között. Ezeknek a betegeknek körülbelül 65 százaléka kapott influenzaoltást. A kutatás során az alanyokat hét évig követték, és monitorozták a stroke, szívinfarktus, szívelégtelenség, pneumonia és influenza miatti kórházi felvételek számát. Nyomon követték a halálozások számát is.

A kutatók azt találták, hogy a nem  oltott betegekkel összehasonlítva azoknál, akik kaptak influenzaoltást, 30 százalékkal alacsonyabb volt a stroke miatti kórházi felvételek száma, 22 százalékkal alacsonyabb volt a szívelégtelenség miatti hospitalizáció gyakorisága, és 15 százalékkal alacsonyabb volt a pneumonia vagy influenza miatti kórházi kezelések száma

Ezen kívül az oltott betegeknél 24 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány is.

Dr Eszter Vamos, a kutatás vezetője elmondta: "a legtöbb influenza eredetű halálozás olyan egyéneknél fordul elő, akik valamilyen alapbetegségben, például 2-es típusú diabéteszben szenvednek. Ez a kutatás alátámasztja azt, hogy az oltás jelentős előnnyel jár a krónikus betegségben szenvedők számára. Nem csupán a súlyos szövődmények - például a stroke - gyakoriságát csökkenti, hanem influenzaszezonban a halálozási kockázatot is.

Jelenleg Angliában a cukorbetegek több mint egyharmada nem kap influenzaoltást. Az oltott betegek számának fokozatos növelésével ezeknek a súlyos betegségeknek a kockázata csökkenthető lenne.

Korábbi elemzések szerint az influenzafertőzés fokozza a szívinfarktus és a stroke kockázatát szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél (ami diabétesz miatt is kialakulhat).

Drug Discovery & Development

Szerző:

PHARMINDEX Online