Daganatellenes szerek segíthetnek a kórházi fertőzések leküzdésében

A Mount Sinai Icahn School of Medicine kutatói azt találták, hogy egy daganatellenes szer nagyon alacsony dózisa megszünteti a fertőzésre adott, szepszishez vezető túlzott immunválaszt. Az új kezelési lehetőség világszerte betegek millióit mentheti meg, akik fertőzések és pandémiák miatt kerülnek életveszélybe.

hirdetés

A Science folyóiratban közzétett kutatás szerint mind sejtek, mind állatok esetén igazolták, hogy topoizomeráz-1 gátlók kis dózisai csökkentik a fertőzésre adott akut gyulladásos reakciót, miközben a szervezet saját védekező mechanizmusa zavartalanul működik.

A vizsgálat vezetője, Dr. Ivan Marazzi szerint az új kezelési lehetőség nem csak a szepszis terápiájában lehet hasznos, de az új influenzatörzsek által kiváltott fertőzésekkel vagy az ebolajárvánnyal szemben is hatékony lehet.

A kutató szerint eredményeik alátámasztják, hogy a topoizomeráz-1 gátláson alapuló terápiák sokmillió szepszisben, járványos fertőzésekben vagy akár veleszületett rendellenességekben szenvedő beteg életét menthetik meg azáltal, hogy az úgynevezett citokin (gyulladásos) vihart mérséklik.

"Ez a reakció azért jelentkezik, mert a szervezet nem tudja pontosan, hogyan szabályozza a gyulladás megfelelő mértékét, ami elégséges a fertőzés leküzdéséhez, de még nem károsítja a saját szerveit."

A szepszis mortalitása 20 és 50 százalék között van, az Egyesült Államokban ez a tizedik vezető halálozási ok - több beteg halálát okozza, mint a HIV és az emlőrák együttvéve.

"Jelenleg nem áll rendelkezésre a szepszis elleni specifikus kezelés, és égetően szükség van egy ilyen gyógymódra" - tette hozzá Dr. Marazzi.

A National Institutes of Health által továbbított felkérésnek megfelelően - amely már engedélyezett gyógyszerek új alkalmazási lehetőségeinek feltárására irányult - a kutatócsoport egy sejtszintű szűrést alkalmazott, hogy gyógyszerjelölteket azonosítsanak, amelyekkel az akut gyulladás mérsékelhető. Így fedezték fel, hogy a daganatellenes topoizomeráz-1 inhibitorok azokat a géneket is gátolják, amelyeket az infekció ellen küzdő immunsejtek aktiválnak. Ezek a gének rendelkeznek a legerősebb inflammatorikus hatással.

A kutatócsoport azt találta, hogy a normál kemoterápia dózisának ötvened része (1-3 adagban adva) elégséges volt a kísérleti állatok 70-90%-ának megmentéséhez a gyulladásos "vihar" által okozott akut bakteriális infekció, májelégtelenség vagy vírusos társfertőzés miatti halálozástól.

A Top-1 gátlókat influenzafertőzés, ebola és más bakteriális és virális patogének ellen is vizsgálták, és hasonló kedvező hatást igazoltak.

Eurekalert

Szerző:

PHARMINDEX Online