Dextromethorphan-kinidin kombináció Alzheimer-betegek agitatiojának kezelésére

Alzheimer-betegségben gyakorinak tekinthető az agitatio jelenléte, hatékony és biztonságos terápiás megoldással azonban nem rendelkezünk e téren. Célkitűzés: a dextromethorphan bromid + kinidinszulfát kombináció terápiás értékelése Alzheimer-betegséggel kapcsolatos agitatio kezelésében.

hirdetés

Módszerek

Humán Fázis II randomizált, kettős vak, placebo kontrollált, multicentrikus vizsgálat, szekvenciális parallel összehasonlítás alkalmazásával. A vizsgálat 2x5 hetes periódusokban zajlott (2012-2014.) Az USA területén 42 klinikai centrumban történt, a beválasztott (valószínűsíthetően) Alzheimer-betegek esetén mérőskálákkal definiált módon igazolt agitatio mellett (CGI: Clinical Global Impressions–Severity score érték ?4, és MMS: Mini-Mental State Examination score értékek: 8 – 28). A kezelés mellett megengedett volt az antidepresszánsok, antipszichotikumok, hipnotikumok és demencia-ellenes készítmények alkalmazása.

Terápiás intervenció: az első fázisban 220 beteg került randomizálásra (3:4 arányban dextromethorphan-kinidin (n?=?93) vagy placebo (n?=?127) kezelésre). A második fázisban a dextromethorphan-kinidin kezelés folytatódott, míg a placebo esetén újra-randomizálták a csoportot, és fele-fele arányban kaptak a továbbiakban aktív kezelést vs. placebot.

Klinikai kimenetel: elsődleges végpont: az NPI (Neuropsychiatric Inventory) agitatiós-agressziós mérőskálán 0-12 közötti score értékek (0=tünetmentes).  

Eredmények

194 beteg (88.2%) fejezte be a vizsgálatot. A szekvenciális parallel összevetés révén 152 beteg részesült aktív, 127 pedig placebo kezelésben. Az eredmények szerint mindkét fázisban az aktív szerekkel kezelt csoportban szignifikáns volt az NPI fenti score-értékek csökkenése az agitatio-agresszió vonatkozásában. A csoportok közötti különbség szignifikáns volt az 1.fázisban, (LS átlag -1.5; 95% CI, ?2.3 - ?0.7; P<.001). A 2. fázisban a score értékek 5.8-ról 3.8-ra csökkentek az aktív kombináció mellett, és 6.7-ről 5.8-ra placebo alkalmazásakor. További részletek az eredeti cikkben.

Mellékhatások: jellemzően az alábbiak: (8.6% a dextromethorphan-kinidin csoportban, vs 3.9% a placebo csoportban), diarrhoea (5.9% vs 3.1%), és húgyúti fertőzés (5.3% vs 3.9%). Súlyos mellékhatás 7.9% vs. 4.7%-ban fordult elő. Az aktív kezelés nem okozott kognitív károsodást, sedatiót, vagy klinikai szempontból releváns QT-megnyúlást.

Következtetés

Előzetes, 10 hetes 2 fázisban zajló randomizált kontrollált klinikai vizsgálat során,  az Alzheimer-betegséggel kapcsolatos agitatio kezelésére alkalmazott dextromethorphan-kinidin kombináció hatásosnak bizonyult, és a betegek általában jól tolerálták a kezelést.

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2442936

Szerző:

PHARMINDEX Online