Digitális egészségügy - vélemények

A digitális egészségügy elterjedésétől nagyobb kényelmet, hatékonyabb terápiákat és a költségek csökkenését remélik a szakemberek. Ám az gyógyítás alapja a jövőben sem lehet más, mint a személyes kapcsolat – vallják a szakemberek.

hirdetés

Bács-Kiskun megyei háziorvosokat kérdeztünk arról, ők mennyire tudnak élni a technika vívmányaival.

Dr. Szemerédi László kiskunfélegyházi háziorvos szerint vitathatatlan, hogy az informatikai egészségügyi applikációk, mobil alkalmazások előretörése várható, de azoktól az alkalmazásoktól, melyek az orvos munkáját tényleg hatékonyan könnyítik, még messze állunk.

– A mai fiatal – Y és Z generáció – esetleg a középkorú korosztály egy mobil applikációval rögzítheti ugyan a vérnyomás-, a vércukor- és egyéb paramétereit, azonban a mai orvosok rendelési ideje teljesen kitöltött, a beteg és doktora nem spórol időt azzal, ha az adatokat digitális formában hozza. Erre őszintén szólva tökéletes lehetőség a jól bevált papír-alapú technika is. Fontos szempont az is, hogy az idősebb korosztály számára bonyolult az elektronikus módszerek alkalmazása – hangsúlyozta Szemerédi László.

– Ami ténylegesen hatalmas segítség: a félegyházi és a kecskeméti kórházzal kötött szerződés alapján a praxisomba tartozó betegek szakrendeléseken keletkezett leleteit elektronikus formában minden nap megkapom és a rendelés előtt át is olvasom. Így amikor a beteg felkeres, már tájékozott vagyok, nem kell időt tölteni a leletek keresgélésével, az esetleg otthon hagyott leletek miatti problémákkal. Egyéb ellátó helyekről származó leleteket pedig scannelünk. Így bármilyen apró részlet visszakereshető több év elteltével is. Pillanatok alatt össze tudom hasonlítani például a mostani hasi ultrahang leletet vagy labor eredményt a korábbiakkal. A digitális technika nagy előnye, hogy véget ért a kartonozás, az időt rabló leletpakolászás. Több idő jut a betegre, hisz az orvoslás ma is megkerülhetetlen lényege a személyes kapcsolat, a bizalom, és az odafigyelés – hangsúlyozta dr. Szemerédi László.

Dr. Kara Éva 2000 óta tevékenykedik háziorvosként Kecskeméten.
– Azokat az applikációkat nagyon hasznosnak tartom, melyek rögzíteni tudják például a páciensek vércukormérési eredményeit, illetve amelyek által vérnyomás- vagy súlynaplót vezethet a beteg. Ahhoz, hogy valakinek a vércukor- vagy vérnyomásszintjét tudjuk kezelni, monitorozni, gyógyszert tudjunk beállítani neki, nekem látnom kell, hogy előtte milyen értékei voltak – fogalmazott a háziorvos, aki gyakran javasolja betegeinek a mobil egészségügyi applikációk alkalmazását.

– Azt persze nem szeretném, ha a mért eredményeket esetlegesen egy gép analizálná. Azt gondolom, ez annál sokkal sokrétűbb munka, hogysem egy gép döntsön helyettünk. Bár hasznos a digitális diagnosztika, de véleményem szerint semmiképp sem válthatja ki az orvosok munkáját – tette hozzá. Dr. Kara Éva elmondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy valaha is digitális rendelést tartson.

– Hiába látnám a beteget webkamerán keresztül, olyan lenne, mintha telefonon mondaná el, milyen tünetei vannak. Biztosan akadnak kisebb problémák, melyeknél ez alkalmazható lenne: például fáj egy kicsit a torka, és milyen gyógyszert vegyen be. Amennyiben azonban egy kicsivel is komolyabb a probléma, amit a beteg nem tudhat, hogy komollyá válik-e vagy sem, azt nem lehet képernyőn keresztül megítélni és megoldani. Személyesen kell a beteget látni, hogy az orvos valóban hasznos és felelősségteljes döntéseket hozhasson.

Szerző:

PHARMINDEX Online