Elváltozásokat okozhat a thalamusban a sclerosis multiplex

hirdetés

„A thalamus az a központi terület, amely kapcsolatban áll az agy többi részével, mintegy ’postahivatalként’ működve” – számolt be a Journal of Neuroscience szakfolyóiratban megjelent cikk társszerzője, Khader Hasan, a Texasi Orvostudományi Egyetem docense. „Ugyanakkor ez az a terület, amely a legkevésbé károsodik az agyi laesiók következtében, bár térfogatveszteséget tapasztaltunk, tehát úgy tűnik, hogy a betegséggel összefüggő egyéb károsodás is bekövetkezik.”

A szerzők megjegyzik, hogy az öregedés egymagában változásokat okozhat a thalamus méretében, ami 70 év felett bizonyos mértékű zsugorodást eredményezhet. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a sclerosis multiplex felgyorsítja-e az ilyen szerkezeti változásokat. A radiológus szakemberek a legmodernebb MR-vizsgálatokkal elemezték az agy struktúráját 109 szklerózis multiplexben szenvedő betegben. Az eredményeket 255 egészséges férfi és nő adataival vetették össze.

Az információk alapján kiderült, hogy a sclerosis multiplexes betegekben a thalamus területének nagyobb mértékű térfogatvesztése mutatható ki, mint az egészséges emberekben. Ráadásul minél nagyobb mértékű a thalamus térfogatának vesztesége, annál nagyobb mértékű a beteg fogyatékossága.

A kutatók úgy vélik, hogy a térfogatváltozás kimutatását a betegség markereként lehet majd alkalmazni, ami lehetővé teszi a betegség korábbi diagnosztizálását.

Szerző:

PHARMINDEX Online