Hackerbiztos a kórházi informatika

A legmagasabb szintű biztonsági védelemmel tervezték az új egységes egészségügyi informatikai rendszert, de addig is, amíg az nem működik élesben, az intézmények fenntartásáért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) folyamatosan végez IT-biztonsági vizsgálatot a potenciális sérülékenységek felderítése érdekében.

hirdetés

 

A párizsi terrorcselekmények kapcsán felmerült: az Iszlám Állam többek között a kórházak informatikai rendszerének feltörését tervezi, súlyosan veszélyeztetve ezzel a betegellátást.

A HVG.hu szerint erre George Osborne brit pénzügyminiszter figyelmeztetett, aki úgy tudja, ez lenne az ISIS válasza arra, hogy az Anonymous hackercsoport „totális háborút” indított az Iszlám Állam ellen. A Magyar Idők kíváncsi volt arra, mennyire kell tartani attól, hogy bárki beavatkozhat kórházak informatikai rendszerébe Magyarországon úgy, hogy annak súlyos következménye legyen a betegek ellátásában. Az ÁEEK-nál érdeklődésünkre elmondták: az egészségügyi kormányzat, tekintettel az egészségügyi adatok különlegesen érzékeny mivoltára, a napokban felélénkült kiberhadviselési tevékenységektől függetlenül is komoly lépéseket tesz ezen adatok megóvása érdekében. Folyamatosan tesztelik az informatikai rendszerek biztonságát, a közeljövőben kiépítendő Nemzeti egészségügyi informatikai rendszer megtervezése pedig a legmagasabb, ötös biztonsági szinten működik majd.

Korábban a projekt kapcsán azt is elmondták: az adatbázisokat mindenképpen megduplázzák, és földrajzilag is elkülönítik. Az új rendszer egyébként sem a publikus interneten, hanem a Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton keresztül működik majd, ily módon egy biztonságos egészségügyi alhálózatot jön létre. Az egészségügyi intézmények csatlakozását a gerinchálózathoz a jelenleg futó uniós projektekből támogatják, a források új, a jelenleginél korszerűbb informatikai eszközök beszerzését is lehetővé teszik. Kifejezetten informatikai biztonsági beruházások is zajlanak. Ennek részeként olyan speciális eszközöket is „hadrendbe állítanak”, amelyek azonnali visszajelzést küldenek a biztonsági rendszerek állapotáról, hogy szükség esetén minél gyorsabban és hatékonyabban beavatkozhassanak az adatbázisok védelme érdekében.
 

Magyar Idők

Szerző:

PHARMINDEX Online