Hírek a nemzetközi gyógyszerkutatás világából

Az FDA jóváhagyta a Prevenar 13 (Pfizer) kiterjesztett életkorban való alkalmazását. Egy új együttműködés keretében a leukémiaellenes nilotinib hatását fogják vizsgálni Parkinson-kór kezelésében. Bevonták az első beteget a glioblasztóma kezelésére szolgáló orális immunterápia fázis 1 vizsgálatában.

hirdetés

Amerikában a Prevenar 13 így már alkalmazható 18 éves kor felett a 13 Streptococcus pneumoniae törzs által okozott pneumococcus pneumonia és invazív pneumonia megelőzésére. Gyermekeknél 6 hetes kortól alkalmazható a vakcina. A Prevenar 13-at először Európában 2009 végén engedélyezték csecsemők és kisgyermekek esetén. A Prevenar 13 a legszélesebb körben alkalmazott konjugált pneumococcus vakcina, amely 102 országban része a nemzeti immunizációs programoknak.

50 éves kor feletti alkalmazását több mint 100 országban engedélyezték.

A Prevenar bevezetése előtt Európában végzett szerotípus-vizsgálat alapján úgy becsülik, hogy az 5 évesnél fiatalabb gyermekeknél a Prevenar 13 a pneumococcus által okozott invazív megbetegedéseket (IPD) okozó szerotípusok 73-100%-át (országtól függően) lefedi. Ebben a korcsoportban az 1, 3, 5, 6A, 7F és a 19A szerotípusok felelősek az invazív megbetegedések 15,6-59,7%-áért, az országtól, a vizsgált időszaktól és a Prevenar használatától függően. Az akut otitis media (AOM) különböző etiológiájú, gyakori gyermekkori megbetegedés. Az AOM klinikai epizódok 60-70%-áért baktériumok felelősek. S. pneumoniae világszerte az egyik leggyakoribb okozója a bakteriális AOM-nak. Becslések szerint a Prevenar 13 az antibiotikum-rezisztens IPD-t okozó szerotípusok 90%-át fedi le.

----

A Parkinson-kórt kutató Michael J. Fox Alapítvány, a Van Andel Research Institute (VARI) és a Cure Parkinson’s Trust (CPT) egy potenciális, új hatóanyag vizsgálatát tűzte ki célul: a krónikus mieloid leukémia kezelésére alkalmazott nilotinib hatását fogják értékelni Parkinson-kórban egy kettős vak klinikai vizsgálatban, amely 2017-ben fog elkezdődni.

A kutatási program során preklinikai és klinikai adatokat is fognak gyűjteni a gyógyszerről. Korábbi vizsgálatok során már igazolták, hogy a hatóanyag bejut az agyba, az új vizsgálat célja ennek alátámasztása és további adatok gyűjtése.

---

Sikeres volt az első glioblasztómás beteg kezelése a Vaximm által kifejlesztett orális T-sejtes immunterápiával a fázis 1 klinikai vizsgálatban.

A VXM01 a tumorspecifikus érrendszert és bizonyos immunszuppresszív sejteket céloz meg, a hatásmechanizmus alapja egy élő attenuált, orális bakteriális vakcina, amelyet a vaszkuláris endothel növekedési faktor 2-es receptorának (VEGFR2) hordozására módosítottak. A VXM01 serkeni a beteg immunrendszerének működését az által, hogy aktiválja a VEGFR2-specifikus citotoxikus T-sejteket, amelyek ezt követően elpusztítják a daganat érrendszerét felépítő sejteket, így fokozódik a különböző immunsejtek beáramlása a tumorba. Preklinikai vizsgálatokban a VXM01 vakcina széles tumorellenes aktivitást mutatott különféle daganatok esetében.

---

Új klinikai vizsgálatot indít a Lilly és a Boehringer Ingelheim az abemaciclib (Lilly ) és a BI 836845 (Boehringer Ingelheim) hatásának értékelésére HR+, HER2- metasztatikus emlőrák kezelésében.

Az abemaciclib a CDK 4 és CDK 6 gátlásán keresztül blokkolja a tumorsejtek növekedését. Sok daganatnál a kontrollálatlan sejtszaporulatot a sejtciklus szabályozásának zavara okozza, ami a CDK 4 és CDK 6 fokozott jelátvitele miatt alakul ki. A Boehringer vizsgálati készítménye egy IGF ligand-neutralizáló antitest, amely az IGF-1-hez és IGF-2-höz is kötődik, és ezáltal megakadályozza a receptorok aktiválódását, és így csökkenti a sejtnövekedést előidéző jelátvitelt. A fázis 1b/2 vizsgálatban biztató eredmények születtek az új szer hatásosságával és klinikai biztonságosságával kapcsolatban HR+ metasztatikus emlőrák kezelésében everolimusszal és exemesztánnal kombinációban.

Drug Discovery & Development

Szerző:

PHARMINDEX Online