Indacaterol hatásának értékelése COPD kezelésében

A krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére a legtöbb irányelv hosszú hatású béta-agonisták (LABA) és inhalációs kortikoszteroidok együttes alkalmazását vagy egy hosszú hatású muszkarin-antagonista (LAMA) adását javasolja mint első választandó kezelést, ha a betegnél magas az exacerbációk kockázata, ugyanakkor a LABA-LAMA kezelési rend szerepe ezeknél a betegeknél nem tisztázott.

hirdetés

A kutatók egy 52 hetes, randomizált, kettős vak vizsgálatot végeztek, amelyben COPD-ben szenvedő betegek vettek részt, akiknél legalább egy exacerbáció előfodult az előző év során. A betegeket vagy napi egyszer alkalmazott indacaterol (110 mcg) és glycopyrronium (50 mcg) kombinációs kezelésre vagy napi kétszer alkalmazott salmeterol (50 mcg) és fluticason (500 mcg) kombinációs kezelésre randomizálták. Az elsődleges végpont az összes COPD-exacerbáció éves aránya volt.

Összesen 1680 beteg került az indacaterol–glycopyrronium csoportba és 1682 a salmeterol–fluticason csoportba. Az indacaterol–glycopyrronium csoportban a COPD-exacerbációk éves aránya nagyobb mértékben csökkent: az arány 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint a salmeterol–fluticason csoportban. (3,59 vs. 4,03; arányhányados 0,89; 95% [CI], 0,83 - 0,96; P=0,003).

Az indacaterol–glycopyrronium csoportban hosszabb volt az első exacerbációig eltelt idő is: 71 nap a salmeterol–fluticason csoportban mért 51 nappal szemben, ami 16 százalékkal alacsonyabb kockázatot jelent.

A mérsékelt és súlyos exacerbációk éves aránya szintén alacsonyabb volt az indacaterol–glycopyrronium csoportban, 0,98 vs 1,19; arányhányados 0,83; 95% CI), illetve az első mérsékelt és súlyos exacerbációig eltelt idő is hosszabb volt az indacaterol–glycopyrronium csoportban, mint a salmeterol–fluticason csoportban.

Az indacaterol–glycopyrronium kombináció hatása független volt a kiindulási eosinophilszámtól. A mellékhatások előfordulása hasonló volt a két ekzelési csoportban. A pneumonia incidenciája 3,2 százalék volt a indacaterol–glycopyrronium csoportban és 4,8 százalék a salmeterol–fluticason csoportban.

Szerző:

PHARMINDEX Online