Nyitólap  >  Hírek  >  Hírek          
Bezárás(X) Elküldöm egy ismerősömnek

Márciusi világnapok egészség-betegség témakörében

További címzett megadása

Márciusi világnapok egészség-betegség témakörében

Címkék:  világnapok

Március 6. A LOGOPÉDIA EURÓPAI NAPJA - Az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága kezdeményezésére tartják, Magyarországon 2012 óta rendezik meg. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére és azok egészségre, életminőségre gyakorolt hatásaira. Hazánkban több tízezerre tehető a beszéd- és/vagy nyelvi problémával küzdők száma, az érintettek gyakran nem is tudják, hogy problémájukra van gyógyír, s azt sem, hogy hová, milyen szakemberhez fordulhatnak.

Március 6. ZÖLDHÁLYOG VILÁGNAP - 2008-ban rendezték meg először a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére. A 40 év feletti lakosság mintegy két százalékát érintő zöldhályog ma még gyógyíthatatlan betegség, de korai diagnózissal, hatékony gyógyszeres kezeléssel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel a látás megőrizhető. A világnapon ingyenes szűréseket és lakossági tájékoztatókat rendeznek.

Március 14. A VESE VILÁGNAPJA - A Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezete javasolta megtartását a krónikus vesebetegségekre történő figyelemfelhívás, a megelőzése és korai felismerés érdekében minden év márciusának második csütörtökén. A krónikus vesebetegség és az általa okozott szív- és érrendszeri betegségek előfordulása járványszerűen növekszik, a megbetegedés és halálozás száma alapján már népbetegségnek számít. Magyarországon több mint félmillió ember érintett a vese valamilyen problémájában, a betegek fele azonban későn kerül szakorvoshoz.


Március 15. AZ ALVÁS VILÁGNAPJA
- A tavaszi napfordulót megelőző pénteken tartják, Magyarországon 2009 óta. Életünk majdnem harmadát alvással töltjük - illetve sokan csak szeretnék tölteni, mert a legóvatosabb becslések szerint is a népesség egyharmada szenved álmatlanságban A napi hat óránál kevesebb alvás betegségek kialakulásához vezethet, ronthatja a már meglévő betegséget, a rosszul alvó ember teljesítménye csökken, romlik életminősége.

 
Megjelent: 2013. február 27.
Forrás: MTI
Hozzászólások: (0)