Magyarországra látogatott az Európai Gyógyszerügynökség ügyvezető igazgatója

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet meghívására Magyarországra érkezett az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) ügyvezető igazgatója, prof. Guido Rasi. Az Európai Gyógyszerügynökség az Európai Unió decentralizált testülete, fő feladata a humán és az állategészségügy területén az egészségvédelem előmozdítása, az emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek értékelésén és felügyeletén keresztül.

Gyógyszertörzs-változás 2016. október 1-től (végleges)

Az OEP által közzétett végleges publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2016. október 1-jétől érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Megtriplázódhat az Alzheimer-betegek száma a következő 20-30 évben

2050-re a mainál akár háromszor több, 130-150 millió Alzheimer-beteg is lehet a világon – mondja a közelgő Alzheimer világnap kapcsán Dr. Kovács Tibor. A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának docense szerint idehaza jelenleg 2-300 ezer demens él, 70 százalékuk az emlékezet elvesztésével kezdődő Alzheimer-kórtól vagy Alzheimer-kórral társult egyéb betegségektől szenved; a nőknél kétszer gyakoribb a betegség előfordulása, mint a férfiaknál.

Új gyógyszerkombinációval a tumorőssejtek ellen

A Mayo Klinika floridai központjának kutatói sikeresen megállították a tüdőrák leggyakoribb és legveszélyesebb típusának növekedését a reumatoid arthritis ellen alkalmazott auranofin és egy kísérleti szer kombinációjának segítségével.

Oldalak