Elkészült a bioetikai kódex

Elkészült a Bioetikai kódex, amely az egészségügyi kutatások során alkalmazandó szakmai-etikai szempontokat összegzi. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a kiadványt bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, jelentősnek tartják a kódex megjelenését, amely a klinikai, orvosbiológiai kutatások elveiről és gyakorlatáról ad iránymutatást a meglévő jogszabályokon túl.

Aszpirin hatása a stroke kockázatára és súlyosságára

Az aszpirin javallott a tranziens ischémiás roham vagy ischémiás stroke szekunder prevenciójára, mivel klinikai vizsgálatok igazolták, hogy 13 százalékkal csökkenti a stroke kiújulásának hosszú távú kockázatát. Ugyanakkor a súlyos stroke kockázata a TIA utáni első néhány napban a legnagyobb, és megfigyeléses vizsgálatok alátámasztják, hogy a korai gyógyszeres kezelés sokkal előnyösebb, mint a hosszú távú terápia.

Kiterjeszti az ÁNTSZ az országos vastagbélszűrési programot

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. A vastag- és végbélrák évente mintegy 10.000 új megbetegedéssel, és több mint 5.000 ember halálával jár hazánkban.  A vastagbéldaganatok okozta halálesetek magas száma miatt az egészségügyi szaktárca elvárásainak megfelelően Országos Tisztifőorvosi Hivatal elkezdte a szervezett vastagbélszűrési program országos kiterjesztését.

Többféle daganat ellen is hatásos az új molekula

A CDK4-et és CDK6-ot célzó, kísérleti fázisban lévő abemaciclib tartós klinikai aktivitást mutatott különböző daganatos betegségekben önálló kezelésként alkalmazva. Egy új fázis 1 vizsgálat szerint az abemaciclib hatásos volt emlőrák, nem kissejtes tüdőrák, glioblastoma és melanoma kezelésében.

Gyógyszertörzs-változás 2016. június 1-től (végleges)

Az OEP által közzétett végleges publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2016. június 1-jétől érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Új egészségügyi minisztert neveztek ki Romániában

Egy külföldön tanult fiatal közgazdászt nevezett ki egészségügyi miniszternek Romániában pénteken Klaus Iohannis elnök.  A tisztség azt követően ürült meg, hogy Patriciu Achimas Cadariu a múlt hét elején lemondott a hamisított fertőtlenítőszerek botránya miatt.

Védőoltással megelőzhető a rotavírus-fertőzés

2345 jelentett eset, több száz új fertőzés hetente, a kórházi kezelést igénylő betegek közel kétharmada csecsemő és kisgyermek – ez a rotavírus-fertőzések hazai mérlege 2016 első négy hónapjában. Az akár súlyos szövődményekkel, elsősorban kiszáradással járó fertőzés a legkisebbekre különösen veszélyes: a rotavírus-fertőzés miatt évente kórházban ápolt 2000 beteg 61%-a két éven aluli.

Indacaterol hatásának értékelése COPD kezelésében

A krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére a legtöbb irányelv hosszú hatású béta-agonisták (LABA) és inhalációs kortikoszteroidok együttes alkalmazását vagy egy hosszú hatású muszkarin-antagonista (LAMA) adását javasolja mint első választandó kezelést, ha a betegnél magas az exacerbációk kockázata, ugyanakkor a LABA-LAMA kezelési rend szerepe ezeknél a betegeknél nem tisztázott.

Oldalak