Változás a speciális táplálkozási célú élelmiszerek forgalmazásában

Jelentős változás következett be 2016. július 20-án az élelmiszerek forgalmazásának szabályozásában. Egy uniós rendelkezés alkalmazásának következtében a különleges táplálkozási célú élelmiszerek fogalma teljes egészében megszűnt, melynek a forgalmazási kör szabályozásán keresztül jelentős hatása lesz a gyógyszertárak működésére is.

Hírek a nemzetközi gyógyszerkutatás világából

Az FDA jóváhagyta a Prevenar 13 (Pfizer) kiterjesztett életkorban való alkalmazását. Egy új együttműködés keretében a leukémiaellenes nilotinib hatását fogják vizsgálni Parkinson-kór kezelésében. Bevonták az első beteget a glioblasztóma kezelésére szolgáló orális immunterápia fázis 1 vizsgálatában.

Javíthatja a túlélést az adjuváns kemoterápia korai vastagbélrákban

A kutatók és kezelőorvosok már régóta küzdenek az adjuváns (műtét utáni) kemoterápia szerepével a korai vastagbélrák kezelésében, még magas kockázatú betegek esetén is. A chicago-i egyetem kutatói most összefüggést találtak az adjuváns kemoterápia és a 2-es fázisú vastagbélrák túlélésének javulása között.

A vírusos hepatitisz globális betegségterhe 1990 és 2013 között

A vakcinafejlesztés és a vírusos hepatitisz elleni terápiák újabb eredményeinek birtokában szükség van a vírusos hepatitisz betegségterhének jobb megértésére a hatékony globális intézkedések kidolgozása érdekében. Amerikai kutatók elemezték az akut vírusos hepatitisz, illetve az általa okozott cirrhosis és májrák morbiditását és mortalitását 1990 és 2013 között.

Új, sárga lámpaszín a jogviszonyellenőrzésben

2016. július 15-étől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által egy új „sárga lámpaszín” kerül bevezetésre a jogviszony-ellenőrző rendszerbe a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) 34. § (10) bekezdése szerint kötött megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatást igénybevevők számára.

Digitális egészségügy - vélemények

A digitális egészségügy elterjedésétől nagyobb kényelmet, hatékonyabb terápiákat és a költségek csökkenését remélik a szakemberek. Ám az gyógyítás alapja a jövőben sem lehet más, mint a személyes kapcsolat – vallják a szakemberek.

Gyógyszertörzs-változás 2016. augusztus 1-től (előzetes)

Az OEP által közzétett előzetes publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2016. augusztus 1-től várhatóan érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Új irányvonal a fővárosi kórházfejlesztésben

A fővárosban a meglévő ellátásokat kell optimálisabban elrendezni, hogy az intézmények így jobban kiszolgálhassák a fővárosiak igényeit – mondta az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos az Inforádió Aréna című műsorában kedden.

Oldalak