Más lehet a sclerosis multiplex kialakulásának útvonala!

Egy friss kutatás szerint a sclerosis multiplex az agy külső rétegében kezdődhet, és onnan haladhat befelé. Az eredmény ellentmond az idegrendszeri betegséggel kapcsolatos korábbi feltételezéseknek.

hirdetés

A betegség diagnosztizálását és kezelését átformáló felfedezés alátámasztja az elmúlt néhány évben felmerült elméletet, mely szerint a sclerosis multiplex a szürkeállományból és az ezt körülvevő folyadékból indul ki, nem pedig az agy magvát képező fehérállományból.

A tanulmány társszerzője, Dr. Claudia Lucchinetti, a rochesteri Mayo Klinika kutatója elmondta, kívülről befelé haladó folyamatról van szó. Már korábban is kimutatták, hogy az agykéreg érintett a sclerosis multiplexben. Amit azonban korábban tudtak, főként boncolásokból származott, amiket 30-50 évig tartó betegségben szenvedő embereken végeztek. Az új kutatás azt mutatja, hogy a kéreg már korán érintett, sőt talán a betegség első célpontja lehet.

Lucchinetti és munkatársai korai sclerosis multiplexben szenvedő betegek biopsziával szerzett mintáit elemezték. A minták többsége a fehérállományból származott, egynegyede azonban a kéreg apró részeit is tartalmazta. Az agykéreg szövetmintákat mikroszkopikus szinten vizsgálták. A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a korai léziók rendkívül erőteljesen gyulladásosnak mutatkoztak. A szerzők arról is beszámoltak, hogy gyulladást mutattak ki az agyhártyában is, és ez összefüggésben állt a kéreg szövetében lévő gyulladással.

Dr. Jerome Graber, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem neurológusa szerint kiváló kutatásról van szó, ennek ellenére az eredmények nem járnak közvetlen klinikai előnyökkel. A felfedezés így is számos új lehetőséget nyit meg a kutatásban, és újabb reményt ad a rejtélyes betegség alaposabb megismerésére.

Szerző:

PHARMINDEX Online