Még több gyógyszervizsgálatot végezhetnek Magyarországon

Nem a Magyarországról származó hatóanyag, hanem annak nem megfelelő alkalmazása okozta az egyik franciaországi gyógyszertesztben év elején egy önkéntes halálát – értesült a Magyar Idők.

hirdetés

Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója azt mondta, a francia hatóságok vizsgálata egyértelművé tette, hogy az agy és a perifériás idegrendszerre ható, most először tesztelt hatóanyag gyártója nem hibázott.

Magyarországon annak ellenére nem kellett még leállítani gyógyszerkipróbálást, hogy az orvosok szaktudása és a még mindig viszonylag alacsony költségek miatt a gyógyszercégek előszeretettel tesztelik Magyarországon új készítményeiket. Évente 300-400 új klinikai gyógyszervizsgálat indul, egy időben 600-800 tesztelés fut, és mintegy 20 ezer beteg juthat hozzá ily módon a legújabb terápiákhoz, ami például a rákbetegeknek életbevágó, hiszen a klinikai vizsgálatok révén akár évekkel korábban hozzájuthatnak azokhoz a hatóanyagokhoz, amelyek rutinszerű alkalmazására esetenként még hosszú esztendőket is várni kell.

Ráadásul jó esély van arra, hogy a gyógyszergyárak a jövőben is hazánkat választják majd új hatóanyagaik klinikai vizsgálatához, miután egy változtatásnak köszönhetően ezt ezentúl még egyszerűbben megtehetik. Az állami fenntartású kórházakban, klinikákban ugyanis új, egységes szerződésmintát vezetnek be, ami azt jelenti, hogy nem kell ügyvédek sorának hónapokon át oda-vissza egyezkednie annak tartalmán.

Thomas Straumits, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) elnöke a témában tartott sajtótájékoztatón annak a reményének adott hangot, hogy az egységes szabályozással 25-30 százalékkal nőhet a gyógyszerkipróbálásokból befolyó bevétel, ami jelenleg éves szinten 28-30 milliárd forintot jelent az egészségügyben.

Hetvenezer hepatitis C-fertőzött

Magyarországon jelenleg mindössze 500 hepatitis C-fertőzött részesül a legújabb, mellékhatásmentes gyógyszeres kezelésben, miközben csaknem 2400-nak lenne rá szüksége. Az ok: a terápia egy betegnél 15-20 millió forintba kerül, az egészségbiztosító azonban az idén csak ötmilliárd forintot fordíthat erre. Beneda Attila helyettes egészségügyi államtitkár a hepatitis világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta: már ez is előrelépés ahhoz képest, hogy a készítmény mindössze 2011 óta elérhető, és Kelet-Közép-Európában elsőként a magyar betegek juthatnak hozzá. Hozzátette: az egészségbiztosító tárgyalásokat folytat a gyártókkal annak érdekében, hogy minél több hepatitis C-vel fertőzött megkapja a kezelést, amivel gyakorlatilag megelőzhető lenne számos májdaganat-féleség, illetve sok esetben a májátültetés. A hepatológusok és a betegszervezetek a gyógyszer biztosításán kívül a potenciális fertőzöttek szűrésének fontosságát hangsúlyozták, miután hazánkban legalább 70 ezer fertőzött él, közülük 40 ezren szorulnának kezelésre, de a betegek közel fele még csak nem is sejti, hogy hepatitis C-hordozó.

Magyar Idők

Szerző:

PHARMINDEX Online