Mobileszközök is hozzájárulhatnak a kórházi fertőzésekhez

Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a mobiltelefonok felszínén sok noszokomiális baktérium található. Egy új kutatás során azonban a franciaországi Saint-Étienne egyetemi kórházának kutatói bizonyították, hogy a mobileszközök gyakran vírus RNS-sel is kontamináltak.

hirdetés

A kutatócsoport olyan mobiltelefonokról és kórházi vezeték nélküli telefonokról vett mintát, amelyeket naponta 114 egészségügyi dolgozó használt a franciaországi Saint-Étienne kórházban. A mintákat azonnal lefagyasztották a mintavételt követően, és egylépéses reverz transzkripcióval és kvantitatív polimeráz láncreakcióval amplifikálták a jelenlévő virális genetikai anyagot. Potenciálisan járványos légúti vírusok (influenza A és B, RSV és humán metapneumovírus) jelenlétét igazolták, illetve rotavírus és norovírus előfordulását.

Az egészségügyi dolgozók kitöltöttek egy részletes kérdőívet is, hogy a telefonos használatáról több információ álljon rendelkezésre.

Virális RNS az eszközök 38,5 százalékán volt kimutatható, a legjelentősebb fertőzés rotavírus RNS-től származott, de az RSV és a humán metapneumovírus kontamináció is igazolódott. A jelentés arra figyelmeztet, hogy a mintaméret kicsi volt, és így nem elégséges a virális RNS jelenléte és a noszokomiális vírusfertőzés kockázata közötti korreláció demonstrálásához.

A kutatás vezetője szerint "az egészségügyi dolgozók többsége - 64 százaléka - használ mobiltelefont a betegellátás során, ugyanakkor meglepő módon csak 20 százalékuk fordított gondot a kézhigiéniás előírások követésére, akár a készülék használata előtt, akár azt követően, annak ellenére, hogy mindegyikük tisztában volt a patogének jelenlétével"

A doktornő szerint az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy a kórházakban be kell vezetni a mobiltelefonok és kórházi telefonkészülékek fertőtlenítésére vonatkozó protokollokat.

„A tiszta betegellátás biztonságosabb betegellátás”

„A tiszta betegellátás biztonságosabb betegellátás” (Clean Care is Safer Care) program keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben hirdette meg a „Ments életeket: Moss kezet!” (Save Lifes: Clean Your Hands) szlogenű kampányát.

Az Országos Epidemiológiai Központ 2010-től kezdve évente - az idén már hetedik alkalommal - szakmai nap keretében megrendezi a „Kézhigiénés Világnap”-ot. Az idei „Kézhigiénés Világnap” fókuszában a biztonságos sebészeti ellátás áll.

Nemzetközi tanulmányok és a „Kézhigiénés Világnap”-on elhangzó előadások is felhívják a figyelmet arra, hogy a megfelelően végrehajtott kézfertőtlenítéssel az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentős része megelőzhető. Egy fertőzés kialakulása három tényezőhöz kötött: a fertőzés forrása, a fogékony emberi szervezet és a kórokozó terjedési módja. A három tényező közül ha egy is hiányzik, a fertőzés nem jön létre. A fertőzések terjedésének a kontaminált, szennyezett kéz útján történő átvitel a leggyakoribb útja. A fertőzési lánc legegyszerűbb és legeredményesebb megszakítása kézfertőtlenítéssel történhet. A világszerte terjedő multirezisztens kórokozók terjedésének visszaszorítására is a legegyszerűbb preventív eszköz a kézfertőtlenítés.

A WHO felhívja figyelmet arra is, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézményeken kívül a járóbeteg-ellátó intézményekben, valamint a szociális ápolást végző intézményekben is magas a kéz által közvetített fertőzések kockázata és a preventív intézkedések között a kézfertőtlenítés prioritást kell, hogy kapjon.

www.europeanpharmaceuticalreview.com

Szerző:

PHARMINDEX Online