Engedélyezte az EMA a Zinbryta forgalomba hozatalát

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a Zinbryta forgalomba hozatalát. A Zinbryta a sclerosis multiplex relapszáló formáiban (RSM) szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott, 150 mg daklizumabot tartalmaz 1 ml oldatos injekcióban.

A jövőben szélesítenék a hepatitisz C vírus szűrését

A kormány szélesíteni kívánja a hepatitisz C vírus szűrésének lehetőségeit, emellett mindent megtesz azért, hogy minél több beteg kaphasson mielőbb hatékony kezelést - mondta az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár kedden a hepatitisz világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Csökkentheti az influenzaoltás a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek halálozását

Egy új kutatás szerint 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél az influenza vakcina csökkentheti a stroke és szívelégtelenség miatti hospitalizáció valószínűségét. Az Imperial College London kutatói által végzett vizsgálat szerint az influenzaoltással beoltott betegeknél 24 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány is az influenza szezonban azokhoz viszonyítva, akik nem kaptak oltást.

Gyógyszertörzs-változás 2016. augusztus 1-től (végleges)

Az OEP által közzétett végleges publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2016. augusztus 1-jétől érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Változás a speciális táplálkozási célú élelmiszerek forgalmazásában

Jelentős változás következett be 2016. július 20-án az élelmiszerek forgalmazásának szabályozásában. Egy uniós rendelkezés alkalmazásának következtében a különleges táplálkozási célú élelmiszerek fogalma teljes egészében megszűnt, melynek a forgalmazási kör szabályozásán keresztül jelentős hatása lesz a gyógyszertárak működésére is.

Hírek a nemzetközi gyógyszerkutatás világából

Az FDA jóváhagyta a Prevenar 13 (Pfizer) kiterjesztett életkorban való alkalmazását. Egy új együttműködés keretében a leukémiaellenes nilotinib hatását fogják vizsgálni Parkinson-kór kezelésében. Bevonták az első beteget a glioblasztóma kezelésére szolgáló orális immunterápia fázis 1 vizsgálatában.

Javíthatja a túlélést az adjuváns kemoterápia korai vastagbélrákban

A kutatók és kezelőorvosok már régóta küzdenek az adjuváns (műtét utáni) kemoterápia szerepével a korai vastagbélrák kezelésében, még magas kockázatú betegek esetén is. A chicago-i egyetem kutatói most összefüggést találtak az adjuváns kemoterápia és a 2-es fázisú vastagbélrák túlélésének javulása között.

Oldalak