Hírek

Magyarország felkészült a biológiai támadásra

Magyarország felkészült egy esetleges biológiai terrortámadásra - a franciák szerint vegyi fegyvertől is tartani kell, Franciaországban komoly veszélynek tartják, hogy a terroristák ilyen jellegű csapásra is készülhetnek.

Amikor minden perc számít: konferencia az agyi infarktusról

Az agyi érkatasztrófa vezető tényező a felnőttkori rokkantság kialakulásában és a harmadik leggyakoribb halálok, csak a szívbetegségek és a tumorok szednek több áldozatot Magyarországon. Évente 40-50 ezer ember, egy kisváros lakossága szenved el stroke-ot.

Visszatérhet a malária Magyarországra

A globális felmelegedés egyik hatásaként ismét megjelenhet Magyarországon a fél évszázada felszámolt malária. A rovarok által terjesztett kórokozók száma és terjedési sebessége ugyanis két alapvető klímatényező függvénye: a hosszú, gyakori és tartós hőhullámokkal terhelt nyáré és az enyhe, viszonylag fagymentes télé.

Új képalkotó diagnosztikai eszközök a pécsi egyetemen

Lecseréli egy elavult CT- és 12 régi röntgenkészülékét a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja. Több, mint egymilliárd forint uniós forrás segítségével vásárolnak új, energiatakarékos eszközöket a régi berendezések helyett.

Több pénz jut a fiatal orvosok képzésére

Többletforrást csoportosított át a kormány a rezidensképzésbe, így 2015-ben több fiatal orvos szakképzése kezdődhet el, mint az elmúlt években. Az év közben még gondot okozott, hogy nem tudott minden végzős bekapcsolódni a rezidensképzésbe.

Tuberkulózis: új mérföldkövek és további feladatok

A WHO 2015. október 28-án tette közzé a tuberkulózissal kapcsolatos jelentésének 20. kiadását, a főcím pedig a tbc mortalitásának az utóbbi 25 év alatt elért 50%-os csökkenéséről szólt. A jó hírt azonban rögtön követte a kijózanító bejelentés, miszerint a tbc ma már a HIV-fertőzéssel egy szinten a fertőzéses halálesetek vezető oka, vagyis 1,5 millióan haltak meg a fertőzés következtében. Ezeknek a haláleseteknek a nagy része elkerülhető lett volna: a tbc már az 1950-es évek óta gyógyítható betegség.

Hackerbiztos a kórházi informatika

A legmagasabb szintű biztonsági védelemmel tervezték az új egységes egészségügyi informatikai rendszert, de addig is, amíg az nem működik élesben, az intézmények fenntartásáért felelős Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) folyamatosan végez IT-biztonsági vizsgálatot a potenciális sérülékenységek felderítése érdekében.

November 20. a COPD Világnapja

A COPD, azaz a krónikus obstruktiv légúti betegség definíció szerint a hörgők idült progressziv gyulladásával, a tüdő károsodásával, hirtelen állapotrosszabbodásokkal járó (légzőszervi) betegség. Újabban azonban inkább az egész szervezetet érintő alacsony intenzitású gyulladásos állapotnak határozzák meg, amelynek vezető tünetei lehetnek a gyengeség mellett a légzőszervi tünetek, a nehézlégzés és a köhögés.

Oldalak