Megtriplázódhat az Alzheimer-betegek száma a következő 20-30 évben

2050-re a mainál akár háromszor több, 130-150 millió Alzheimer-beteg is lehet a világon – mondja a közelgő Alzheimer világnap kapcsán Dr. Kovács Tibor. A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának docense szerint idehaza jelenleg 2-300 ezer demens él, 70 százalékuk az emlékezet elvesztésével kezdődő Alzheimer-kórtól vagy Alzheimer-kórral társult egyéb betegségektől szenved; a nőknél kétszer gyakoribb a betegség előfordulása, mint a férfiaknál.

Új gyógyszerkombinációval a tumorőssejtek ellen

A Mayo Klinika floridai központjának kutatói sikeresen megállították a tüdőrák leggyakoribb és legveszélyesebb típusának növekedését a reumatoid arthritis ellen alkalmazott auranofin és egy kísérleti szer kombinációjának segítségével.

Megváltozik a clonazepam hatóanyagú készítmények rendelhetősége

Az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 172/2016. (VII. 1.) Korm. rendelet 52.–54. §-a, a clonazepam hatóanyagú készítmények tekintetében, 2016. október 1-i hatályba lépéssel módosította „a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, valamint az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról” szóló 66/2012. (IV. 2.) Korm. rendeletet.

Gyógyszertörzs-változás 2016. október 1-től (előzetes)

Az OEP által közzétett előzetes publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2016. október 1-től várhatóan érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Oldalak