AZ OEK legfrissebb tájékoztatója az influenzajárványról

Az 5. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz fordulók száma: 2016. február 1-7. között 73%-kal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, mint a 4. héten. A 20%-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy az 5. héten az országban kb. 31 600 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Szakápolási otthonok jöhetnek létre

A kórházak ápolási osztályai, krónikus belgyógyászatai – a köznyelvben elfekvőként is emlegetett részlegei – helyett úgynevezett szakápolási otthonokban láthatják el a jövőben azokat, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, csupán szakápolásra.

Mutáns influenzavírus fertőz világszerte

Az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 kórokozó a felelős a legtöbb megbetegedésért az idei influenzaszezonban – derül ki az Európai Járványügyi Központ adataiból.

Folytatódnak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók érdekében

Áttekintésre került az ágazat dolgozóit érintő kollektív szerződés munka- és pihenőidőt szabályozó XI. fejezetének tervezete. Ennek kapcsán egyetlen pont kivételével minden pontban megegyezés történt – összegezte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az érdekképviseletekkel folytatott mai tárgyalás eredményét.

Egyre több a kérdés a Zika-vírus körül

Nem bíznak a dél-amerikaiak az egészségügyi hatóságaikban, az ENSZ pedig az Egészségügyi Világszervezetben a zikajárvány kezelése kapcsán. Egyre több a kétség a vírus és a kóros kisfejűség összefüggésével kapcsolatban is: egyesek egy oltóanyagot, míg mások egy rovarirtó szert okolnak.

Háromszorosára növelheti az öngyilkosság kockázatát az agyrázkódás

A kutatás korábbi vizsgálatok eredményeit igazolja, melyek szerint az agyrázkódás az orvosi képalkotó eljárások előtt rejtve maradó, tartós fiziológiai elváltozásokat okozhat. Ilyen lehet a jó közérzetért felelős szerotonin zavara a hormonháztartásban - derül ki a tanulmányból, amely a Canadian Medical Association Journal című szaklapban jelent meg.

Everolimus hatása neuroendokrin daganatok kezelésében

Az előrehaladott, progresszív neuroendokrin daganatok kezelési lehetőségei korlátozottak. A legújabb kutatás célja az everolimus hatásosságának és biztonságosságának értékelése volt a tüdő és a gasztrointesztinális rendszer neuroendokrin daganatainak kezelésében.

Oldalak