Pozitívak a preventív ebolavakcina fázis 1 vizsgálatának eredményei

Az ebolavakcina fázis 1 vizsgálatainak eredményei alapján a védőoltás immunogénnek és jól tolerálhatónak bizonyult egészséges önkéntesekben való alkalmazás során.

hirdetés

A résztvevők 100 százalékánál kialakult a kezdeti antitest-reakció a vírussal szemben, és ez az immunválasz 8 hónapig fennmaradt az oltás beadását követően. A vizsgálatot az angliai Oxford Vaccine Group végezte az Oxfordi Egyetem gyermekgyógyászati osztályán.

A vakcinát a Jannsen vállalat fejleszti a Bavarian Nordic vállalattal együttműködésben.

A vizsgálatban a résztvevők nagy részét a vakcina vagy a placebo kezelésre randomizálták, míg néhány alany egy védőoltást kapó csoportba került. A randomizált alanyok 97 százalékánál termelődtek az ebola ellen specifikus antitestek az oltás beadása után 4 héttel. Emellett a vakcinát kapó alanyok több mint felénél ebola-specifikus T-sejtek is kialakultak, ami a celluláris immunitás legfontosabb markere.

Az oltást követően az alanyok 100 százalékánál 8 hónap múlva is fennmaradt a specifikus antitest válasz, míg a T-sejtek a beoltott résztvevők 77-80 százalékánál voltak jelen ebben az időpontban.

Mellékhatások tekintetében az injekció beadásának helyén tapasztalt fájdalom és láz volt a leggyakoribb. A nyílt kezelési csoportban az alanyok 27 százalékánál fordult elő láz, ami minden esetben elmúlt 24-48 órán belül.

European Pharmaceutical Review

Szerző:

PHARMINDEX Online