Rekord magasságba emelkedett a HIV fertőzöttek száma

A WHO európai régiója 2014-ben több mint 142 000 új HIV fertőzöttet regisztrált, ami az 1980-as években bevezetett nyilvántartások kezdete óta abszolút rekordnak számít. Az Európai Betegségellenőrző és Megelőző Központ (ECDC) és a WHO Európai Regionális Irodája által közétett legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a HIV fertőzés terjedéséért elsősorban a régió keleti része felelős, ahol az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt évtizedben több mint kétszeresére emelkedett.

hirdetés

Kelet-Európában a fertőzés elsősorban heteroszexuális érintkezések útján terjed, és a kábítószerhasználattal összefüggő fertőzések aránya is jelentős. Az EU-ban és az EGT-ben a HIV fertőzés főként férfiak közötti szexuális kapcsolat útján terjed. Az új HIV fertőzöttek kétharmada európai születésű, a nem európaiak – többek közt bevándorlók és menekültek – az újonnan diagnosztizált HIV fertőzötteknek egyharmadát teszik ki. „A HIV megfékezésére tett erőfeszítések ellenére, ebben az évben az európai régióban több mint 142 000 új HIV fertőzöttet regisztráltak, ami minden korábbinál magasabb. Ez komoly aggodalomra ad okot”, mondta Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója.

„A HIV megelőzésével és kezelésével kapcsolatos ismereteink, többek közt legújabb kezelési irányelveink alapján,  arra sürgetjük az európai országokat, hogy tegyenek határozott lépéseket, és egyszer és mindenkorra fékezzék meg a HIV fertőzés terjedését”. „2004. óta az újonnan regisztrált HIV fertőzöttek száma egyes EU és EGT országokban több mint kétszeresére emelkedett, ugyanakkor más országokban 25%-kal csökkent. De az összkép HIV téren lényegében nem változott”, mondta Andrea Ammon, az ECDC  megbízott igazgatója. „Más szóval, az EU és EGT országok által tett lépések nem bizonyultak hatékonynak a járvány megfékezésében, és nem sikerült az elmúlt évtizedben jelentős csökkenést elérni.”

Az elmúlt évtized során Európában jelentősen csökkent a bevándorlók és menekültek körében diagnosztizált HIV fertőzések száma, és az eredmények azt mutatják, hogy nagy részük az Európába érkezést követően fertőződik meg a HIV vírussal. „A menekültek és bevándorlók továbbra is prioritást jelentenek a HIV megelőzése és kezelése terén. A konfliktusok és katasztrófák ellenére biztosítani kell a HIV fertőzöttek számára a szükséges kezelésekhez való hozzáférést. Azon országokban, ahol a bevándorlók és menekültek társadalmi kirekesztéssel szembesülnek, jobban ki vannak téve a HIV fertőzés kockázatának, és ennek következtében hajlamosabbak a kockázatosabb viselkedésre, ami növeli a fertőzés veszélyét. Ehhez járul még hozzá a HIV szolgáltatásokhoz való nem megfelelő hozzáférés, valamint a megbélyegzéstől való félelem”, hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna. „A WHO minden európai országot arra sürget, hogy az összes bevándorló és menekült számára, jogállástól függetlenül biztosítson  HIV szűrő, megelőző és kezelő szolgáltatásokat. Ez egyben a legbiztonságosabb mód arra, hogy a helyi lakosságot védjük a HIV fertőzéstől.” 

A számos európai országban működő, konkrét prevenciós programok ellenére, a HIV fertőzés továbbra is elsősorban férfiak közötti szexuális kapcsolat útján terjed az EU-ban és az EGT-ben. „A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében a HIV fertőzöttség riasztó mértékben, a 2005-ös 30%-ról 2014-re 42%-ra emelkedett, és mindössze hat EU és EGT országban nem volt növekedés”, emelte ki az ECDC megbízott igazgatója, Andrea Ammon. „Európának fokozott erőfeszítéseket kell tennie, hogy hatékonyan elérje ezt a célcsoportot. Ehhez új stratégiákat is ki kell próbálni, például pre-exposure prophylaxist és kezeléshez való hozzáférést biztosítani a más EU országokban élő EU állampolgárok számára.” A legújabb irányelvében az ECDC hét olyan kulcsfontosságú szolgáltatást sorol fel, amelyek hatékonynak bizonyultak a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében a HIV fertőzés megelőzésére vagy csökkentésére.

Az AIDS fő fegyvere a késői diagnózis
Az európai régióban a HIV fertőzések közel felét későn diagnosztizálják, ami jelentősen növeli a betegség kiteljesedésének, a páciensek elhalálozásának illetve a HIV továbbadásának kockázatát. Az AIDS esetek magas száma a régió keleti részében jól mutatja a késői HIV diagnózis, az anti retrovírusos terápia (ART) késői megkezdése és az alacsony kezelési arány negatív hatását. Az EU és az EGT területén az AIDS esetek száma folyamatosan csökken. Ám a 2014-ben jelentett AIDS esetek kétharmadánál az AIDS fázis röviddel a HIV diagnózist követően alakult ki, azt mutatva, hogy a páciensek  immunrendszerének működése már korábban elkezdett leállni. A bevándorlók és menekültek esetén a késői diagnózis esélye eleve magasabb, ráadásul csak az EU és EGT országok fele biztosít ingyenes kezelést a hivatalos dokumentummal nem rendelkező személyek számára.

Az új globális HIV irányelvek javítják a megelőzés és kezelés hatékonyságát
A WHO 2015-ben kiadott új, globális HIV megelőzési és kezelési irányelve szerint az ART kezelést minden HIV fertőzött esetén meg kell kezdeni, függetlenül a CD4 sejtszámlálás eredményétől. Alapos bizonyítékok igazolják, hogy a korai kezelés nem csak a páciens számára előnyös, de a HIV továbbadásának veszélyét is jelentősen csökkenti.  Ehhez azonban szükség van a korai felismerést lehetővé tevő rendszer kialakítására, így többek között képzett szolgáltatókra valamint az otthoni HIV teszt elterjesztésére. Ezáltal biztosítható lenne a korai felismerés és a kezelés megkezdése, javítva a kezelési eredményeket, és visszaszorítva a fertőzést és a halálesetek előfordulását. 

 

Szerző:

PHARMINDEX Online