Teljeskörű kezelést biztosít majd a szegedi dialízis központ

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. E betegek életmentő kezeléséhez biztosít korszerű feltételeket a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A most lezárult eszközbeszerzési projektben az új helyre költöző Dialízis Központot szerelik fel teljes körűen a legmodernebb berendezésekkel és eszközökkel - tudatta az egyetem közleménye.

hirdetés

A vesebetegségek gyakorisága folyamatosan növekszik. A krónikus veseelégtelenség leggyakoribb oka a magas vérnyomás és a cukorbetegség, melyek előfordulási aránya az előrejelzések szerint szintén növekedni fog. Hazánkban minden 10. ember érintett valamilyen vesebetegségben, és a betegek száma minden évben 6%-kal nő. Évente 270-300 veseátültetés valósul meg, és közel 6500 krónikus páciens életben maradását biztosítja a művesekezelés. A vesepótló kezelés életmentő orvosi tevékenység, mely a heveny és a krónikus veseelégtelenség esetén is nélkülözhetetlen a beteg életben maradásához. A hemodialízis programba kerülő új betegek száma meghaladja azokét, akiknek már nincs szüksége a kezelésre, vagyis a jelenlegi kezelőhelyek fokozatosan betelnek, újakra van szükség.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centruma kiemelt dialízis központ, valamennyi vesepótló beavatkozás elvégzésére alkalmas. Kapacitása azonban eddig szűkös és széttagolt volt, ráadásul – mivel a gépeket csak bérelte az intézmény – magas költségekkel is járt. A projekt célja az volt, hogy ezen a helyzeten segítsen. Az eddigi bérelt műszerparkot saját tulajdonú, a kor követelményeinek mindenben megfelelő eszközökre cseréljék. Az így kialakított diagnosztikai és terápiás feltételeknek köszönhetően a klinika a jövőben maximálisan meg tud felelni a régiós központtal szemben támasztott szakmai elvárásoknak.

A projekt során 4 kezelőhellyel bővült a krónikus kezelőhelyek száma, amely az összesen 21 állandó használatra beszerzett géppel valósul meg, további négy gépet a fertőző, hármat az akut, kettőt gyermekek kezelésére használnak majd, egy nagygépes vízműves gép az intenzív osztályra kerül. Emellett hét felnőtt és egy gyermek tartalék berendezést is kap a klinika. A gépekkel lehetőség lesz hemodialízis, hemofiltráció és pre-/posztdilúciós hemodiafiltráció vesepótló kezelés elvégzésére is.

A betegek jellemzően heti háromszor, alkalmanként 4 órán át részesülnek dialízis kezelésben. Azért hogy ez az idő minél kényelmesebben teljen, több irányba állítható, szabályozható kezelőszékekre, súlyosabb állapotú betegeknek kezelőágyakra és az ezekhez tartozó asztalokra is szükség van. A projekt során ezekkel is felszerelik a központot.

Vannak olyan esetek, amikor a beteg állapota miatt nem szállítható a dialízis központba, más osztályon kezelik, ilyenkor a beteghez telepítik a dializáló berendezést. Ezt az ellátást négy mobil eszköz fogja biztosítani, melyek alkalmasak folyamatos veno-venózus hemodialízisre, hemofiltrációra és hemodiafiltrációra, valamint magas volumenű folyamatos veno-venózus hemofiltrációra, membrán plazma szeparációra, hemoperfúzióra, lassú, folyamatos ultrafiltrációra. Működésüket egy mobil vízelőkészítő berendezés fogja biztosítani.

Gyakran előfordul, hogy a máj és a vese együtt betegszik meg. A kiemelt központoktól elvárható, hogy ilyen komplex szervpótló, méregtelenítő kezeléseket is végezzenek. Eddig azonban a klinikának nem volt erre alkalmas felszerelése. Most ezt a hiányt is sikerült pótolni. Az új májpótló berendezés albumin dialízisen alapuló technikával működik, frakcionált plazma szeparáció és adszorpció (FPSA), valamint high-flux dialízis kombinációját teszi lehetővé.

A plazmaferezishez is az elérhető legmodernebb készüléket szerezték be, mely terápiás plazmaferezisre és a plazmacserére egyaránt alkalmas.

A dialízis centrum működése hatalmas vízmennyiség mozgatásával jár, ezért szükség volt a teljes vízkezelő rendszer komplex automatizálására. A dializáló folyadékot egy vezetékes ivóvíz felhasználásával működő, egyszerre 30 beteg kezelését lehetővé tevő gép fogja előállítani. Használatával elkerülhetők a nagyobb költségigényű meghibásodások, és takarékosabbá válik a vízfogyasztás.

A szakszemélyzet adminisztratív teendőit egy terápiás adatkezelő rendszerrel optimalizálják. Ez is hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi az ellátást.

 

SZTE / Nemzeti Vese Program

Szerző:

PHARMINDEX Online