Több pénz jut a fiatal orvosok képzésére

Többletforrást csoportosított át a kormány a rezidensképzésbe, így 2015-ben több fiatal orvos szakképzése kezdődhet el, mint az elmúlt években. Az év közben még gondot okozott, hogy nem tudott minden végzős bekapcsolódni a rezidensképzésbe.

hirdetés

Ezért Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere átcsoportosította a betölthető helyeket az egyes régiók között, és a tárca úgy módosította a vonatkozó rendeletet, hogy a végzősöknek a jövőben a diplomaszerzést követő harminc napon belül jelezniük kell, részt kívánnak-e venni támogatott szakképzésben, s ha igen, melyik évben kezdenék azt meg. Így az intézmények és a költségvetés számára is tervezhetővé válik a szakorvosképzés.

A rezidenseket érintő változás az is, hogy december 10-ig kell benyújtaniuk az igényüket a 151 ezer forintos kiegészítő fizetésemelésre azoknak a fiatal szakorvosoknak, akik augusztus 31. után szakvizsgáztak és a képzés ideje alatt ösztöndíjat kaptak. Ezzel a támogatással a képzés befejezése után sem csökken a fiatal szakorvosok jövedelme. A jövő évi költségvetésben egyébként az ideinél mintegy 3 milliárd forinttal több, csaknem 6,9 milliárd forint szerepel a fia­tal szakorvosok ösztöndíjprogramjára. Részben e többletforrással szeretnék elérni, hogy minden fiatal orvos, aki szeretne, részt vehessen támogatott szakképzésben.

A Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) honlapján mindkét lépést megköszönte a kormánynak, elismerve, hogy a kabinet „meghallotta és meghallgatta” a kérésüket. Dénes Tamás, a szövetség elnöke ugyanakkor hozzátette: a fenti döntések szükséges, de nem elégséges feltételei annak, hogy a betegek ellátásában megfelelő számú és szakképzettségű orvos dolgozzon.

Az MRSZ álláspontja az, hogy minden egészségügyben dolgozó esetében folytatni kell az évekkel ezelőtt megkezdett bérfejlesztést. Egy kezdő orvos alapbérének a szövetség szerint nettó 300, a szakorvosi alapbérnek 500, míg egy főorvosi alapbérnek a nettó 700 ezer forintot el kellene érnie.
A Magyar Rezidensszövetség a napokban tette közzé felhívását, arra buzdítva a fiatal orvosokat, írják meg negatív tapasztalataikat, hogy az MRSZ az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordulhasson egy sor, évek óta jellemző probléma miatt. Így a szervezet most egyértelmű bizonyítékokat igyekszik gyűjteni arról, hogy a rezidensek nem megfelelő szakmai felügyelet mellett dolgoznak/ügyelnek, hogy egyes intézmények az orvosokat akaratuk ellenére, a megfelelő képzettség hiányában arra kényszerítik, hogy főleg sürgősségi osztályokon dolgozzanak. A szövetséghez olyan jelzések is érkeztek, amelyek szerint – szintén főleg a sürgősségi osztályokon – úgy dolgoztatják éjszakai/hétvégi műszakban a fiatal orvosokat, hogy az azért járó ügyeleti díjat, illetve műszakpótlékot nem fizetik ki nekik.

Az MRSZ több felmérése is azt mutatta az elmúlt években, hogy mindezek létező problémák. A leendő háziorvosok körében mindennapos, hogy egyedül kénytelenek rendelni, de még az aneszteziológusrezidensek mintegy 85 százaléka is úgy nyilatkozott, hogy a szakorvosképzés kezdetétől számított három hónapon belül felügyelet nélkül kell ellátniuk a betegeket a műtőben.

Magyar Idők

Szerző:

PHARMINDEX Online