Többféle daganat ellen is hatásos az új molekula

A CDK4-et és CDK6-ot célzó, kísérleti fázisban lévő abemaciclib tartós klinikai aktivitást mutatott különböző daganatos betegségekben önálló kezelésként alkalmazva. Egy új fázis 1 vizsgálat szerint az abemaciclib hatásos volt emlőrák, nem kissejtes tüdőrák, glioblastoma és melanoma kezelésében.

hirdetés

Az USA gyógyszerhatósága (FDA) 2015. februárjában gyorsított eljárással hagyta jóvá a CDK4/6 inhibitor palbociclib hatóanyagú Ibrance (Pfizer) forgalomba kerülését a posztmenopauzában lévő nők ER-pozitív, de HER2-negatív, áttétes emlődaganatainak első vonalbeli kezelésére, aromatázgátló letrozollal kombinációban.

Az orális CDK4/6 inhibitor abemaciclib jelentősen különbözik a palbociclib molekulától, elsősorban azért, mert önmagában is hatásos, illetve nagyobb a CDK4 iránti szelektivitása, ezért nem okoz olyan súlyos hematológiai mellékhatásokat, így folyamatos kezelésként is alkalmazható.

Az abemaciclib kedvező hatású volt a preklinikai vizsgálatokban: 24 órával az egyszeri adag alkalmazása után teljes gátlás alá került a daganatos sejtek osztódása és gátlódott az Rb fehérje foszforilációja is. Gemcitabinnal kombinációban szinergista hatást figyeltek meg. Az abemaciclib emellett képes átjutni a vér-agy gáton, így elvben alkalmas lehet az agyi áttétek és a primer agyi tumorok kezelésére. Az ASCO 2013. évi kongresszusán ismertetett I. fázisú klinikai vizsgálati adatok kedvező klinikai hatást és elfogadható mellékhatás-profilt jeleztek többféle előrehaladott stádiumú daganat kezelésében. A fentiekhez hasonlóan az abemaciclib alkalmazásakor is a gasztrointesztinális és a hematológiai mellékhatások dominálnak. A vegyület egy másik fázis 1 vizsgálatában áttétes emlőrákban szenvedő és többféle korábbi kezelésen átesett betegeket kezeltek az abemaciclibbel. Jelentős és tartós hatást igazoltak, az ismert mellékhatásokkal kísérve.

A legfrissebb vizsgálatban a kutatók 225, különböző, előrehaladott daganatos betegségben szenvedő beteg kezelésének hatásosságát és biztonságosságát értékelték. A dóziseszkalációs fázisban megállapították, hogy az abemaciclib legmagasabb tolerálható adagja 12 óránként 200 mg, a dózist limitáló toxicitás 3-as súlyossági fokú fáradtság volt.

A kiterjesztett fázisban az abemaciclibet önmagában alkalmazták 47 emlőrákos, 68 tüdőrákos (NSCLC), 17 glioblastomás, 26 melanomás és 16 kolorektális daganatban szenvedő betegnél. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság, hasmenés, hányinger, hányás, anorexia, veseelégtelenség és fehérvérsejtszám-csökkenés volt.

A 36 hormonreceptor-pozitív emlőrákos beteg közül 11 esetben tapasztaltak részleges válaszreakciót, ezek közül 4 beteg folytatta a korábbi endokrin terápiát. További 18 betegnél a daganat stagnált. A 68 tüdőrákos beteg közül 2 esetben tapasztaltak részleges válaszreakciót, 31 betegnél stagnált a daganat. A 26 melanomás beteg közül 1 esetben volt részleges a válaszreakció, 6 betegnél stagnált, a 17 glioblastomás beteg közül pedig 3 esetben stagnált a daganatos betegség.

Az abemaciclib pontos hatásmódjának definiálásához további klinikai vizsgálatok szükségesek, amelyek közül emlőrák és tüdőrák, illetve gyermekkori agydaganatok és felnőttkori agyi metasztázisok kezelését értékelő vizsgálatok már el is indultak.

Eurekalert

Szerző:

PHARMINDEX Online