Új egészségügyi minisztert neveztek ki Romániában

Egy külföldön tanult fiatal közgazdászt nevezett ki egészségügyi miniszternek Romániában pénteken Klaus Iohannis elnök.  A tisztség azt követően ürült meg, hogy Patriciu Achimas Cadariu a múlt hét elején lemondott a hamisított fertőtlenítőszerek botránya miatt.

hirdetés

  A 33 éves Vlad Voiculescu Bécsben tanult, és a jelenlegi pénzügyminiszter kabinetigazgatója volt mostani kinevezéséig.  Dacian Ciolos miniszterelnök elmondta, hogy Voiculescunak civilként már van tapasztalata az egészségügyi rendszerrel, és elképzeléssel is rendelkezik arról, hogy az ellátórendszer milyen reformokra szorul.
    A kormányfő arra utalt, hogy a fiatal közgazdász évekkel ezelőtt egy civil hálózatot szervezett meg, amelynek önkéntes tagjai külföldről romániai rákos betegek számára létfontosságú gyógyszereket hoztak egy olyan időszakban, amikor akadozott a romániai rákos betegek gyógyszerellátása.
    A romániai egészségügyi rendszert alapjaiban rengette meg az elmúlt hetekben a hamisított fertőtlenítőszerek botránya, miután kiderült, hogy a Hexi Pharma nevű cég bizonyos esetekben akár 2500-szor is felhígított fertőtlenítőszereket forgalmazott kórházaknak. Az ügyben ügyészségi eljárás indult a cég ellen.
    Felmerült a román titkosszolgálatok felelőssége is, miután Calin Popescu Tariceanu, a szenátus elnöke kijelentette: fennáll az a gyanú, hogy a céget valamelyik hírszerzés használta paravánként kereskedelmi tevékenység folytatására. A román belföldi hírszerző szolgálat annyit közölt, hogy több mint száz jelentést küldött az elmúlt öt évben különböző országos állami intézményeknek a fertőtlenítőszerekkel kapcsolatos problémákról.
    Klaus Iohannis egy csütörtöki nyilatkozatban elmondta: a román hírszerzés jól végezte feladatát, és szerinte más állami intézmények követtek el mulasztást azzal, hogy nem vették komolyan a hírszerzés figyelmeztetéseit, vagy szándékosan eltekintettek tőle. Szerinte nem lehet komolyan venni Tariceanu nyilatkozatát, amely inkább a romániai választási kampány része, mint valós probléma.
    Iohannis közölte: a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó román legfelső védelmi tanács jövő heti ülésén napirendre tűzik a fertőtlenítőszerek és a nosocomialis (kórházi) fertőzések ügyét.
    A kórházi fertőzések túl magas aránya évek óta szóbeszéd témája a román nyilvánosságban. Konkrét bizonyítékok a hamisított fertőtlenítőszerekről azt követően jelentek meg a médiában, hogy a tavaly októberben a bukaresti Colectiv klubban kitört tűzvész nyomán összesen 64-en vesztették életüket. Egyes orvosok szerint az elhunytak száma nem lett volna ilyen magas, ha a kórházi fertőzések megelőzése hatékonyabb lenne.

Szerző:

PHARMINDEX Online