Új gyógyszerkombinációval a tumorőssejtek ellen

A Mayo Klinika floridai központjának kutatói sikeresen megállították a tüdőrák leggyakoribb és legveszélyesebb típusának növekedését a reumatoid arthritis ellen alkalmazott auranofin és egy kísérleti szer kombinációjának segítségével.

hirdetés

A kombinációs kezelést egy laboratóriumi vizsgálat keretében végezték KRAS-mutációval rendelkező tüdő adenocarcinoma kezelésére. A kutatók szerint ha a kezelés hatásos a KRAS-mediált tüdő adenocarcinomában, akkor más, KRAS-mediált daganatok kezelésében, például hasnyálmirigy vagy vastagbél daganatok esetén is hatékony lehet. Ezen eredmények és más preklinikai kutatások alapján a kutatócsoport egy korai fázisú klinikai vizsgálatot folytat az auranofin önmagában és kombinációban való hatásosságának értékelésére KRAS-mediált tüdő adenocarcinomában, petefészek daganatban és laphámsejtes tüdőkarcinómában.

A jelenlegi vizsgálat azonosította azokat a tumorőssejteket, amelyek a KRAS-mediált tüdő adenocarcinomában a daganat kialakulásáért felelősek, azonosította azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek ezeknek a tumorőssejteknek a növekedését serkentik, valamint igazolta, hogy az auranofin és a vizsgálati készítmény kombinációja gátolja ezt a mechanizmust, így hatékony kezelési lehetőség lehet.

A kutatás vezetője szerint "a tumorőssejtek felelősek a daganat kialakulásáért, növekedéséért, a metasztázisok kifejlődéséért és a kezeléssel szembeni rezisztencia kialakulásáért. A hagyományos kemoterápia hatékonyan elpusztítja a nem őssejt típusú daganatsejteket, de a tumorőssejtekkel szemben gyakran hatástalan, ezért a kezelés abbahagyásakor relapszus lép fel."

Az új vizsgálat egy korábbi kutatásra épül, amelyben a kutatók onkogénként azonosították a protein-kináz C iota (PKCiota) nevű gént, kimutatták, hogy az auranofin gátolja a PKCiota gént, és így hatásos lehet a daganatok kezelésében. A korábbi vizsgálat során azt is felfedezték, hogy a PKCiota aktivál egy másik onkogént, az SOX2-t, ami a tumorőssejtek növekedését stimulálja laphámsejtes tüdőrákban.

Az új kutatás során a meglepetést az okozta, hogy a kutatók felfedezték, hogy a PKCiota a KRAS-mediált adenocarcinomában egy másik útvonalon szabályozza a tumorőssejteket, mint a laphámsejtes karcinoma esetén, valamint hogy aktivál egy másik onkogént, a NOTCH3 gént.

Ennek az ismeretnek a birtokában állatkísérletekben a KRAS-mediált adenocarcinomát auranofinnal és egy NOTCH3 inhibitorral kezelték, és a kombinációt hatásosnak találták. A kutatók szerint az auranofin alkalmazása hasznos lehet számos daganattípus, például tüdő-, petefészek-, hasnyálmirigy-, és akár fej-nyak, méhnyak daganatok kezelésében is.

Mayo Clinic

Szerző:

PHARMINDEX Online