Új hörgőtükrözéses eljárás a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján

Egy új eljárásnak köszönhetően gyorsabbá és biztonságosabbá vált a hörgőtükrözés a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján – mondta Dr. Müller Veronika, a klinika igazgatóhelyettese. A módszer egy új szonda segítségével a tüdőszövet lefagyasztásával lehetővé teszi akár egy kb. fél centiméteres darab eltávolítását is, amelyből a patológusok gyorsabban és pontosabban tudnak diagnózist felállítani, így sok esetben kiválthatóak a mellkassebészeti eljárások.

hirdetés

Magyarországon körülbelül 3-5 ezer ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos beteg él, elsősorban rajtuk segít az úgynevezett cryobiopsziás eljárás.

Az eddig alkalmazott, hagyományos hörgőtükrözési eljárás nem igényel altatást, hátránya azonban, hogy mindössze egy gombostűfej nagyságú minta nyerhető vele a tüdőszövetből, ez pedig sok esetben nem elegendő a patológusnak, hogy felállítsa a diagnózist – mondja Dr. Müller Veronika. Korábban ilyen esetekben mellkassebészeti eljárásra volt szükség, ez azonban hosszadalmasabb, és több kockázattal jár, mint az új módszer, amely valahol a kettő között van. A cryobiopsziás eljárás altatást igényel, körülbelül egy napig kell a betegnek kórházban tartózkodnia, ugyanakkor sok esetben kiváltható vele a sebészeti beavatkozás, hiszen a tüdőszövet lehűtésével akár fél centiméteres mintát is el lehet távolítani, amelyből már meg lehet állapítani, hogy mi a baj, és milyen kezelési módokat lehet alkalmazni.

Évente körülbelül 1200 hörgőtükrözést végeznek a Pulmonológiai Klinikán, ezek közül körülbelül 300 a tüdőszöveti biopsziás mintavétel. Dr. Müller Veronika szerint bizonyos esetekben továbbra is elsődlegesek maradnak a hagyományos vizsgálatok, ám olyankor, amikor a tüdőfibrózisos betegségek előrehaladottabb állapotban vannak, vagy bármely egyéb akadálya van annak, hogy sebészi úton lehessen tüdőszövetet eltávolítani, az új eljárás bizonyulhat a leginkább hatékonynak. A betegeknek nem kell fizetniük ezért a vizsgálatért, és az ország bármely pontjáról utalhat hozzájuk betegeket a szakorvos, amennyiben úgy gondolja, hogy ez a módszer hatékonyabbá és biztosabbá teheti a diagnózis felállítását.

Dr. Müller Veronika szerint az eszköz a fagyasztásos technikának köszönhetően a hörgőkben lévő nagyobb daganatok eltávolítását is lehetővé teszi, így felszabadulnak és átjárhatóvá válnak a hörgők, és a beteg újra kap levegőt. E mellett bevérzés esetén is komoly segítséget jelent, hiszen a vérömlenyt is le tudja hűteni, amelyet ezután egy darabban ki lehet emelni.

Az eljárást a prágai Károly Egyetem Pulmonológiai Klinikáján tanulta meg a klinika több pulmonológusa, bronchológiai asszisztense és aneszteziológus szakorvosa. Az új beavatkozás bevezetésével a Semmelweis Egyetem az orvosképzésben és szakorvosi képzésben is bővíti az oktatási tevékenységét.

Szerző:

PHARMINDEX Online