Új képalkotó diagnosztikai eszközök a pécsi egyetemen

Lecseréli egy elavult CT- és 12 régi röntgenkészülékét a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központja. Több, mint egymilliárd forint uniós forrás segítségével vásárolnak új, energiatakarékos eszközöket a régi berendezések helyett.

hirdetés

A modernebb, pontosabb diagnosztikát lehetővé tevő, ráadásul energiatakarékos és gazdaságosabban üzemeltethető, összesen 13 új képalkotó eszköz beszerzését az egyetem a KEOP-5.6.0/E/15-2015-0063 számú, „Energia-megtakarítást célzó CT és röntgenek beszerzése a Pécsi Tudományegyetemen” című projekt keretében, összesen 1,17 milliárd forintos európai uniós támogatás felhasználásával finanszírozza.

Az új CT-berendezés a Janus Pannonius Klinikai Tömb - volt 400 ágyas klinika épülete - Radiológiai klinikai területén kerül beüzemelésre az új, emlőszűrésre használt mammográffal együtt. A további 11 röntgengépből a három ún. beépített, s az öt ún. mobil röntgenkészülék a Klinikai Központ eltérő telephelyein, míg a három fogászati röntgen a Fogászati és Szájsebészeti Klinikán kerül beüzemelésre. A 12 új röntgen ugyanekkora számú, ám igen elavult, összességében 18,5 évet meghaladó átlagéletkorú eszköz leselejtezését teszi lehetővé.

Az új CT-berendezés egy 9 éves eszközt vált ki, ami a Janus Pannonius Klinikai Tömbben az ottani korszerű CT-vel együtt már képes lesz kiszolgálni az oda - a közelmúltban befejeződött fejlesztést követően – beköltöztetett magas progresszivitású, jelentős diagnosztikai igényű orvosszakmák és az ún. egykapus Sürgősségi Betegellátó Osztály együttes, korábbiakhoz képest jelentősen megnövekedett diagnosztikai igényeit.

Az új eszközök hamarosan megérkeznek és néhány héten belül az orvosok rendelkezésére állnak - hozzájárulva ahhoz, hogy a PTE a lehető legmagasabb színvonalú betegellátást nyújtva betöltse a Dél-dunántúli régió kiemelt egészségügyi szolgáltatójaként rá háruló szerepet, s hogy a berendezések az elhasználódott elődjeikhez képest jelentős energia-, és ezzel együtt költségmegtakarítást is hozzanak a pécsi egyetemnek.

Szerző:

PHARMINDEX Online