Új korszak a betegellátásban

Felavatták az Orosházi Kórház új központi technológiai tömbjét, néhány hét múlva már megkezdődhet az új helyszínen a gyógyító munka is. A fejlesztés 1,7 milliárdból valósult meg, az év végéig még további 300 millió forintot költhetnek eszközökre.

hirdetés

Új korszak kezdődik a betegellátásban Orosházán – így jellemezte a fejlesztés nagyságát dr. Duray Gergő főigazgató. Az infrastrukturális beruházás egy új struktúra kialakítását is lehetővé teszi, amely a korszerű gyógyítás felé egy nagy lépés.
– Kórházunkban ez az első olyan jelentős beruházás, amely a betegellátás megreformálására is kiemelt hangsúlyt helyez. A megvalósuló fejlesztés egy komplex program, amelynek keretén belül a projekt eredménye nem csupán egy új épület felépítésében merül ki, hanem érdemi lépéseket tesz a gyógyítás, a betegellátás magasabb minőségben történő biztosítása érdekében – fogalmazott a főigazgató.

Az új kórházrész átadásán dr. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár hiánypótlónak nevezte a beruházást. – Ami itt Orosházán megvalósult, mind az orvos szakma, mind pedig a betegek javát szolgálja, nagyon szépen beleilleszkedik abba az országos tendenciába és trendbe, amit elképzeltünk. Célunk, hogy a technológiai fejlesztések a betegutak lerövidítését, a várólisták csökkenését, összességében a betegek javát szolgálják – mondta dr. Mészáros János.

Egy másik projekt keretében újabb 300 milliós eszközbeszerzés is megvalósul év végéig, és a kórház vezetése igyekszik a további pályázati forrásokat is kihasználni.

Szinte nem lesz olyan terület, ahol ne hozna változást a fejlesztés. Ennek az új ellátási rendszernek a használatát kell a dolgozóknak, orvosoknak megtanulni. A vezetés előtt álló nagy feladat pedig az új rendszer működőképes felállítása. Mint megtudtuk, a területbővüléssel nem arányos a feladatnövekedés, hiszen racionalizálást követően feladatokat vonnak össze, telephelyeket szüntettek meg. Rövidülnek a betegutak, hatékonyabban tudnak majd dolgozni az új körülmények között.

A főigazgató reményét fejezte ki, hogy az új környezet, a műszeres ellátottság javulása csábító lehet a szakma számára, ami a jobb humánerő-ellátottságot is eredményezheti.

Az eseményen Varga Márk projektmenedzser ismertette a projekt eredményeit. A több mint 1,7 milliárdos beruházás javarésze, 1,5 milliárd forint támogatási forrás – 90%-os támogatási intenzitás mellett nem csupán a tömb készülhetett el, hanem 2500 m? terület részbeni felújítása is megtörtént, hangsúlyt fektettek az energiatakarékosságra, akadálymentesítésre és olyan korszerű eszközök beszerzésére, amelyek megkönnyítik a gyógyító munkát.

A központi tömb mintegy 2300 m? 900 millióból készült el és négy szakmát von össze (labor, diagnosztika, műtő, sterilizáló), továbbá a kiszolgáló egységeket.

Időszerű volt már az informatikai fejlsztés, erre mintegy 80 millió forintot fordíthattak. Emellett mintegy 200 millió forint értékben orvosi gép-műszer beszerzés történt, megújul a központi betegirányítás, a háziorvosok a jövőben online is jegyezhetnek elő betegeket, illetve a betegellátás terén is jelentős változások lesznek a projektnek köszönhetően hamarosan, hiszen nem csak az építkezés volt a cél, hanem az is, hogy a betegeket mind hatékonyabban és gyorsabban láthassák el.

 

ÁEEK

Szerző:

PHARMINDEX Online