Belépés

Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

Cikkek, tanulmányok

75 százalékkal csökkentheti egy drága onkológiai kezelés költségét egy étrendi módosítás

A szokásos adag egynegyede is ugyanolyan hatékony lehet a széles körben alkalmazott prosztatarák elleni szer esetében, ha a beteg a gyógyszert alacsony zsírtartalmú reggelivel veszi be, szemben az ajánlott alkalmazással, ami éhgyomorra való bevételt javasol. A dózis negyedére való csökkentésével a terápia költsége is negyedére csökkenthető.

Megjelenés: 2017.02.21

Dupilumab hatása perzisztens, felnőttkori asztmában

Kutatók a humán interleukin-4 receptor monoklonális antitest dupilumab hatását vizsgálták perzisztens asztmában szenvedő felnőtt betegeknél, akik állapotát a magas dózisú inhalált kortikoszteroid kezeléssel nem sikerült javítani.

Megjelenés: 2017.02.19

Egy régi daganatellenes szer új hatását fedezték fel

A tumorsejtek szaporodását gátló hatás elérése céljából kifejlesztett gyógyszernek van egy másodlagos hatásmódja: a szervezet saját daganatellenes mechanizmusát mérséklő immunsejteket átalakítja olyan típussá, ami fokozza a daganatellenes immunválaszt. A kutatás eredményeit a New York-i Langone Medical Center munkatársai tették közzé a Cancer Immunology Research című folyóiratban.

Megjelenés: 2017.02.14

Génmutációk miatt gyakoribbak lehetnek a mellékhatások a több gyógyszert szedő időseknél

A polipragmázia gyakorisága világszerte emelkedik, az Egyesült Államokban pl. a 65 év feletti idősek közel 40 százaléka legalább ötféle vagy ennél több gyógyszert szed. A Columbia Egyetem kutatása szerint a gyógyszermetabolizmust befolyásoló génmutációk magyarázattal szolgálhatnak a többféle gyógyszert szedő időseknél tapasztalt magasabb hospitalizációs arányra.

Megjelenés: 2017.02.14

Új módszer a daganatok halálra éheztetésére

A kutatók évtizedek óta dolgoznak a rákos sejtek megállításán az által, hogy a tápanyagok sejtbe való bejutását meggátolják, vagyis lényegében halálra éheztetik a tumorsejteket. Ezek a kísérletek gyakran végződtek kudarccal, mivel a daganatos sejtek új útvonalakat használnak a tápanyagfelvételre, és tovább növekednek.

Megjelenés: 2017.02.08

MikroRNS-ek segíthetnek a hyperglycaemia kezelésében

A Tokohu Egyetem kutatói a mikroRNS-ek két új típusát azonosították, amelyek állatkísérletekben javították a diabéteszes hyperglycaemiát az által, hogy az inzulintermelő pancreassejtek proliferációját fokozták. Ez a kulcsfontosságú felfedezés új diabétesz elleni terápiás stratégiák kifejlesztését teheti lehetővé.

Megjelenés: 2017.01.31

A diabétesz szövődményei és kezelési lehetőségeikkel kapcsolatos eredmények

2000-ben a diabétesz még csupán 151 millió embert (4,6 százalék) érintett, napjainkra számuk azonban több mint megkétszereződött, és 2030-ig várhatóan 552 millió cukorbeteggel lehet számolni, ami a világ népességének 9,9 százalékát teszi ki. Világviszonylatban az incidenciát szem előtt tartva ez éves szinten 10 millió új esetnek felel meg.

Megjelenés: 2017.01.24

Indacaterol hatásának értékelése COPD kezelésében

A krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére a legtöbb irányelv hosszú hatású béta-agonisták (LABA) és inhalációs kortikoszteroidok együttes alkalmazását vagy egy hosszú hatású muszkarin-antagonista (LAMA) adását javasolja mint első választandó kezelést, ha a betegnél magas az exacerbációk kockázata, ugyanakkor a LABA-LAMA kezelési rend szerepe ezeknél a betegeknél nem tisztázott.

Megjelenés: 2016.12.28

A stroke kockázati tényezői és kezelési lehetőségei

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2016.12.27

Bélbaktériumok segíthetnek a stroke prevenciójában

Amerikai kutatók szerint bizonyos bélbaktériumok az immunrendszer működésének befolyásolása által csökkenthetik a stroke súlyosságát. A kutatás eredményei új megvilágításba helyezhetik az agyvérzés megelőzésére alkalmazott módszereket.

Megjelenés: 2016.12.20

Új hatóanyaggal célzottan a tbc-baktérium védekező mechanizmusa ellen

A tbc-t okozó baktérium jó kolonizációs képességének egyik oka az, hogy a patogén rendkívül hatékonyan tud védekezni az immunrendszerrel szemben. A Brown University kutatói által végzett vizsgálat során kifejlesztettek egy olyan új hatóanyagot, amely ezek közül a védekező mechanizmusok közül az egyiket működésképtelenné teszi.

Megjelenés: 2016.12.07

A hiperkoleszterinémia veszélyei és kezelési lehetőségei

A kardiovaszkuláris megbetegedések világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az Európai Unióban 1,9 millió feletti halálozásért felelnek évente, pedig az egyik legjelentősebb kockázati tényező könnyen kezelhető lenne.

Megjelenés: 2016.12.01

Ígéretes módszernek tűnik a széklet-átültetés

A bélrendszeri betegségek kezelése során alkalmazott „széklet-átültetés” segít visszaállítani a bélflóra sokszínűségét, és kezelni a fertőzést – hangzott el az Amerikai Gasztroenterológus Kollégium éves találkozóján Washingtonban.

Megjelenés: 2016.11.14

A sztatinterápia előnyei meghaladják a kockázatokat

Az oxfordi egyetem kutatói által végzett elemzés szerint a sztatinok prevenciós hatása a szívinfarktus és stroke megelőzésében messze meghaladja az esetleges mellékhatások kockázatát, és a mellékhatásokkal kapcsolatos félelemkeltés miatti gyógyszerszedés visszaszorulása komoly veszélyekkel jár.

Megjelenés: 2016.11.14

A fiatal korban előforduló stroke oka kezelhető lenne, mégsem kezelik

Egy kutatás szerint a gyermekeknél és fiatal felnőtteknél az agyvérzést leggyakrabban kiváltó arteriovenosus malformációk sokszor kezeletlenül maradnak, főként azért, mert a kezelőorvosok túl kockázatosnak ítélik a terápiát, és inkább nem alkalmazzák az invazív beavatkozást.

Megjelenés: 2016.11.09

Augmentációs farmakoterápia aripiprazollal

A terápiarezisztens major depresszió gyakori és esetenként életveszélyes állapot idősek körében, akinél az augmentációs farmakoterápia előnyei és kockázatai kevésbé ismertek. Amerikai kutatók az aripiprazol hatását vizsgálták a remisszió gyakoriságára vonatkozóan placebóval összehasonlítva.

Megjelenés: 2016.11.02

Kritikus kérdések és új válaszok a rákkutatásban

Napjaink egyik legfontosabb sejtbiológiai problémája a sejtosztódás szabályozásában központi szerepet játszó sejtszervecske, a centroszóma-megkettőződés mechanizmusának pontos megismerése és megértése. Az ezt célzó kutatásokban jelenthet előrelépést az az eredmény, amely a Nature Cell Biology-ban jelent meg.

Megjelenés: 2016.11.02

Megelőzhető szív­- és érrendszeri tragédiák

A szív­- és érrendszeri betegségek köre az egyik legfontosabb népegészségügyi probléma Magyarországon. Ezt azért nem unalmas hangsúlyozni, mert ezeknek a be­tegségeknek jelentős hányada megelőzhe­tő lenne egészséges életmóddal, vagy azzal, ha a kockázati tényezővel élő emberek élet­módváltásra, vagy ha kell kitartó gyógyszer­szedésre szánnák rá magukat.

Megjelenés: 2016.11.02

Tények és tévhitek a védőoltásokról

Minek alapján döntsünk arról, hogy beadatunk-e magunknak vagy gyermekünknek egy nem kötelező védőoltást? Biztonságosak-e a védőoltások? Mivel járhat a kanyaró és a gyermekbénulás újbóli megjelenése vagy a szamárköhögés terjedése? Mindez kiderül Kacskovics Imre immunológus, az MTA doktora és Kulcsár Andrea gyermekgyógyász, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet szakorvosa előadásából a Magyar Tudományos Akadémia Székházában november 11-én.

Megjelenés: 2016.11.02

Tuberkulózis: új mérföldkövek és további feladatok

A WHO 2015. október 28-án tette közzé a tuberkulózissal kapcsolatos jelentésének 20. kiadását, a főcím pedig a tbc mortalitásának az utóbbi 25 év alatt elért 50%-os csökkenéséről szólt. A jó hírt azonban rögtön követte a kijózanító bejelentés, miszerint a tbc ma már a HIV-fertőzéssel egy szinten a fertőzéses halálesetek vezető oka, vagyis 1,5 millióan haltak meg a fertőzés következtében. Ezeknek a haláleseteknek a nagy része elkerülhető lett volna: a tbc már az 1950-es évek óta gyógyítható betegség.

Megjelenés: 2016.11.02

Glukózszint csökkentési stratégiák és a cardiovascularis kimenetel 2-es típusú diabetesben

Egyes glukózszint-csökkentő gyógyszerek vagy egyéb kezelési stratégiák negatív módon befolyásolhatják a cardiovascularis kimenetelt. A vizsgálat célkitűzés volt kimutatni, melyek ezek a gyógyszerek, terápiás stratégiák, amelyek 2-es típusú diabetes (T2DM) fennállása, vagy kockázata esetén növelik a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. Emellett meg kívánták határozni, hogy mely kockázat hozható kapcsolatba a glikémiás különbségekkel, illetőleg a testsúlykontrollal.

Megjelenés: 2016.11.01

Familiaris hypercholesterinaemia és a 2-es típusú diabetes prevalenciája

A familiaris hypercholesterinaemiára jellemző a perifériás szövetek csökkent koleszterinfelvétele (a májat és pancreast is beleértve). Ezzel szemben a statinok növelik a sejtek koleszterinfelvételét, és fokozhatják a 2-es típusú diabetes (T2DM) kialakulásának kockázatát. Szerzők hipotézise volt, hogy a transzmembrán koleszterin-transzport összefüggésben áll a T2DM kialakulásával.

Megjelenés: 2016.11.01

Antihipertenzív terápia és az időskori elesések

A súlyosabb csípőtáji törések és fejsérülések mortalitásra gyakorolt hatása összemérhető a cardiovascularis eseményekből származó mortalitás mértékével. Feltevések szerint idős korban, az elesésekből adódó sérülések kapcsolatba hozhatóak az antihipertenzív kezeléssel. Az egészséges időkorúakon végzett klinikai vizsgálatokban észlelt alacsony kockázat az elesések kapcsán nem utal arra, hogy multiplex krónikus betegségek fennállása esetén ez hogyan alakulhat. A tanulmány azt vizsgálta, hogy reprezentatív időskorú mintán az antihipertenzív kezelés valóban összefüggésbe hozható-e az elesésekből származó súlyos sérülésekkel.

Megjelenés: 2016.11.01