Belépés

Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

Cikkek, tanulmányok

A hiperkoleszterinémia veszélyei és kezelési lehetőségei

A kardiovaszkuláris megbetegedések világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az Európai Unióban 1,9 millió feletti halálozásért felelnek évente, pedig az egyik legjelentősebb kockázati tényező könnyen kezelhető lenne.

Megjelenés: 2017.03.18

Növeli a diabétesz kockázatát az alacsony tesztoszteronszint

Egy új kutatás során először igazolták, hogy az alacsony tesztoszteronszint férfiaknál fokozza a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A kutatók azonosították azt az útvonalat, amelyen keresztül a tesztoszteron közreműködik a vércukorszint szabályozásában.

Megjelenés: 2017.03.18

Új szerek a daganatellenes terápiában

A világon az egyik vezető halálok a rák. Habár az elmúlt évtizedekben zajló kutatásoknak köszönhetően megkétszereződött egyes halálos rákbetegségek túlélési ideje, a kór ma is szedi áldozatait, korra, nemre vagy társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül.

Megjelenés: 2017.03.17

Veseelégtelenséget okozhat a warfarin

Az Intermountain Medical Center Heart Institute kutatásának eredményei szerint a warfarinnal kezelt, pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél magasabb a veseelégtelenség kialakulásának kockázata, ha a véralvadásgátló szintje nincs megfelelően beállítva.

Megjelenés: 2017.03.16

Aktivált T-sejtek okozhatják az infarktus utáni szívelégtelenséget

A szívinfarktus utáni krónikus gyulladás szívelégtelenséghez és elhalálozáshoz vezethet. A birminghami University of Alabama kutatói igazolták, hogy az aktivált T-sejtek – amelyek az immunrendszer gyulladásos válaszának részét képezik – szükségesek és elégségesek ennek a szívelégtelenségnek az előidézéséhez.

Megjelenés: 2017.03.14

NSAID-ok vascularis és gastrointestinalis mellékhatásai

A nem szteroid gyulladásgátlók (a szelektív COX-2 gátlókat is beleértve) vascularis és gastrointestinalis (GI) hatásait, mellékhatásait igazán széles körben folytatott elemzés eddig nem vizsgálta. Jelen tanulmány célja volt az e készítmények alkalmazásával kapcsolatos randomizált klinikai vizsgálatok meta-analízise.

Megjelenés: 2017.03.13

Glukózszint csökkentési stratégiák és a cardiovascularis kimenetel 2-es típusú diabetesben

Egyes glukózszint-csökkentő gyógyszerek vagy egyéb kezelési stratégiák negatív módon befolyásolhatják a cardiovascularis kimenetelt. A vizsgálat célkitűzés volt kimutatni, melyek ezek a gyógyszerek, terápiás stratégiák, amelyek 2-es típusú diabetes (T2DM) fennállása, vagy kockázata esetén növelik a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát. Emellett meg kívánták határozni, hogy mely kockázat hozható kapcsolatba a glikémiás különbségekkel, illetőleg a testsúlykontrollal.

Megjelenés: 2017.03.12

Precíziós módszerrel követhető nyomon a dopamin szintje az agyban

AZ MIT kutatói kidolgoztak egy módszert az agyban található dopamin mennyiségének meghatározására, amely sokkal pontosabb, mint a korábbi eljárások, és lehetővé teszi a tudósok számára, hogy betekintést nyerjenek a dopaminnak a tanulásban, emlékezésben és érzelmekben játszott szerepére.

Megjelenés: 2017.03.08

Benralizumab hatásossága és biztonságossága súlyos asztma kezelésében

Az eosionophilia összefügg az asztma súlyosbodásával és a tüdőfunkció romlásával, ami az exacerbációk gyakoriságának növekedéséhez vezet. Kutatók a benralizumab biztonságosságát és hatásosságát értékelték súlyos, kontrollálatlan eosinophil asztmában szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2017.03.03 | Frissítve: 2017.03.04

Új terápiás célpont a Crohn-betegség kezelésében

A Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Intézet kutatásainak eredményei azonosítottak egy ígéretes új célpontot a gyulladásos bélbetegség (IBD) kezelésében. A vizsgálat összefoglalója a Cell Reports folyóiratban jelent meg. Az eredmények azt is alátámasztják, hogy a protein-kináz C ?/? biomarkerként szolgálhat az IBD súlyosságának előrejelzésére.

Megjelenés: 2017.03.01

Everolimus hatása neuroendokrin daganatok kezelésében

Az előrehaladott, progresszív neuroendokrin daganatok kezelési lehetőségei korlátozottak. A legújabb kutatás célja az everolimus hatásosságának és biztonságosságának értékelése volt a tüdő és a gasztrointesztinális rendszer neuroendokrin daganatainak kezelésében.

Megjelenés: 2017.02.28

Tüdőinfekciót indukálhat a kalcium

A svájci University of Basel kutatói felfedezték, hogy a kalcium felelős az akut infekció krónikussá válását előidéző folyamatok kiváltásáért.

Megjelenés: 2017.02.27

75 százalékkal csökkentheti egy drága onkológiai kezelés költségét egy étrendi módosítás

A szokásos adag egynegyede is ugyanolyan hatékony lehet a széles körben alkalmazott prosztatarák elleni szer esetében, ha a beteg a gyógyszert alacsony zsírtartalmú reggelivel veszi be, szemben az ajánlott alkalmazással, ami éhgyomorra való bevételt javasol. A dózis negyedére való csökkentésével a terápia költsége is negyedére csökkenthető.

Megjelenés: 2017.02.21

Dupilumab hatása perzisztens, felnőttkori asztmában

Kutatók a humán interleukin-4 receptor monoklonális antitest dupilumab hatását vizsgálták perzisztens asztmában szenvedő felnőtt betegeknél, akik állapotát a magas dózisú inhalált kortikoszteroid kezeléssel nem sikerült javítani.

Megjelenés: 2017.02.19

Stroke vagy TIA után diagnosztizált pitvarfibrilláció (metaanalízis)

Pitvarfibrilláció fennállása esetén nagyobb a stroke kockázat azon betegeken, ahol anamnesztikus stroke már szerepelt, bár az oralis antikoaguláns kezelés mintegy 2/3-ával csökkentheti a stroke kiújulásának kockázatát. Nincsen jelenleg konszenzus abban a kérdésben, hogyan kell stroke esetén pitvarfibrilláció irányában vizsgálni, és stroke-ot követő prevalenciája sem ismeretes. Szerzők szisztémás áttekintés alapján készült metaanalízise e kérdéskör tisztázására irányult: megbecsülhető-e az újonnan pitvarfibrilláló betegek aránya stroke-ot, vagy TIA-t követő négy, szekvenciális kardiális monitorozást követően.

Megjelenés: 2017.02.16

Egy régi daganatellenes szer új hatását fedezték fel

A tumorsejtek szaporodását gátló hatás elérése céljából kifejlesztett gyógyszernek van egy másodlagos hatásmódja: a szervezet saját daganatellenes mechanizmusát mérséklő immunsejteket átalakítja olyan típussá, ami fokozza a daganatellenes immunválaszt. A kutatás eredményeit a New York-i Langone Medical Center munkatársai tették közzé a Cancer Immunology Research című folyóiratban.

Megjelenés: 2017.02.14

Génmutációk miatt gyakoribbak lehetnek a mellékhatások a több gyógyszert szedő időseknél

A polipragmázia gyakorisága világszerte emelkedik, az Egyesült Államokban pl. a 65 év feletti idősek közel 40 százaléka legalább ötféle vagy ennél több gyógyszert szed. A Columbia Egyetem kutatása szerint a gyógyszermetabolizmust befolyásoló génmutációk magyarázattal szolgálhatnak a többféle gyógyszert szedő időseknél tapasztalt magasabb hospitalizációs arányra.

Megjelenés: 2017.02.14

Új módszer a daganatok halálra éheztetésére

A kutatók évtizedek óta dolgoznak a rákos sejtek megállításán az által, hogy a tápanyagok sejtbe való bejutását meggátolják, vagyis lényegében halálra éheztetik a tumorsejteket. Ezek a kísérletek gyakran végződtek kudarccal, mivel a daganatos sejtek új útvonalakat használnak a tápanyagfelvételre, és tovább növekednek.

Megjelenés: 2017.02.08

MikroRNS-ek segíthetnek a hyperglycaemia kezelésében

A Tokohu Egyetem kutatói a mikroRNS-ek két új típusát azonosították, amelyek állatkísérletekben javították a diabéteszes hyperglycaemiát az által, hogy az inzulintermelő pancreassejtek proliferációját fokozták. Ez a kulcsfontosságú felfedezés új diabétesz elleni terápiás stratégiák kifejlesztését teheti lehetővé.

Megjelenés: 2017.01.31

A diabétesz szövődményei és kezelési lehetőségeikkel kapcsolatos eredmények

2000-ben a diabétesz még csupán 151 millió embert (4,6 százalék) érintett, napjainkra számuk azonban több mint megkétszereződött, és 2030-ig várhatóan 552 millió cukorbeteggel lehet számolni, ami a világ népességének 9,9 százalékát teszi ki. Világviszonylatban az incidenciát szem előtt tartva ez éves szinten 10 millió új esetnek felel meg.

Megjelenés: 2017.01.24

Új kutatási eredmények a daganatos sejtek terjedésének okaival kapcsolatban

Minden nap több mint 1600 ember hal meg daganatos betegség miatt az Amerikai Egyesült Államokban és 450 Angliában, főként amiatt, hogy a betegség túlságosan előrehaladott fázisban van ahhoz, hogy műtéti úton hatékonyan be lehessen avatkozni, a gyógyszeres kezeléssel szemben pedig rezisztenssé vált. A több évtizedes kutatómunka ellenére a rákos sejtek invazívvá válása mögött álló okok még mindig nem ismertek.

Megjelenés: 2017.01.24

Indacaterol hatásának értékelése COPD kezelésében

A krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére a legtöbb irányelv hosszú hatású béta-agonisták (LABA) és inhalációs kortikoszteroidok együttes alkalmazását vagy egy hosszú hatású muszkarin-antagonista (LAMA) adását javasolja mint első választandó kezelést, ha a betegnél magas az exacerbációk kockázata, ugyanakkor a LABA-LAMA kezelési rend szerepe ezeknél a betegeknél nem tisztázott.

Megjelenés: 2016.12.28

A stroke kockázati tényezői és kezelési lehetőségei

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok Magyarországon, és első helyen áll azon betegségek között, melyek tartós rokkantságot okoznak. Évi 45–50 ezer új beteg írható a stroke számlájára, becslések szerint 180 ezren élnek a betegség több-kevesebb maradványtünetével.

Megjelenés: 2016.12.27

Új hatóanyaggal célzottan a tbc-baktérium védekező mechanizmusa ellen

A tbc-t okozó baktérium jó kolonizációs képességének egyik oka az, hogy a patogén rendkívül hatékonyan tud védekezni az immunrendszerrel szemben. A Brown University kutatói által végzett vizsgálat során kifejlesztettek egy olyan új hatóanyagot, amely ezek közül a védekező mechanizmusok közül az egyiket működésképtelenné teszi.

Megjelenés: 2016.12.07