Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az antipszichotikumok előnyei meghaladják az alkalmazással járó kockázatokat

Kutatók nemzetközi csoportja arra a következtetésre jutott, hogy a skizofréniában és más mentális zavarokban szenvedő betegeknél az antipszichotikus szerek alkalmazása hosszú távon nem jár negatív következményekkel, és a kezelés előnyei jóval meghaladják a potenciális mellékhatások kockázatát.

hirdetés

A kutatás eredményei az American Journal of Psychiatry folyóiratban jelentek meg.

Az Egyesült Államokban közel 7 millió ember szed antipszichotikumot skizofréniára. A gyógyszereket a pszichózis tüneteinek enyhítésére írják fel, valamint hosszú távon a relapszusok megelőzésére. Az elmúlt években azonban számos aggály merült fel ezeknek a gyógyszereknek a potenciálisan toxikus hatásaival kapcsolatban, ami a betegeket vagy családtagjaikat félrevezetheti, és ahhoz vezethet, hogy visszautasítják vagy megszakítják az antipszichotikus kezelést.

Emiatt kutatók elvégeztek egy átfogó elemzést a klinikai és alapkutatásokra vonatkozóan, hogy feltárják az antipszichotikus szerek által az agyra kifejtett hatásokat.

Kapcsolódó tartalmak

A kutatás vezetője szerint „a randomizált klinikai vizsgálatokból származó adatok és képalkotó vizsgálatok meggyőzően igazolják, hogy a skizofréniában szenvedő betegek többsége számára előnyös az antipszichotikus terápia, mind a betegség kezdeti megjelenésekor, mind pedig a hosszú távú fenntartó kezelés során, amelynek célja a relapszusok prevenciója. Ezen kívül az antipszichotikus szerek terápiás haszna nagy mértékben meghaladja az esetleges mellékhatások kockázatát.

A vizsgálatok azt is igazolták, hogy a kezelés elhalasztása vagy elutasítása összefügg a hosszú távú kimenetel rosszabbodásával. „Míg a betegek egy kisebb része, akik felépülnek egy kezdeti pszichotikus epizódból, képes antipszichotikus kezelés nélkül is fenntartani a remissziót, jelenleg nincs olyan klinikai biomarker, amelynek segítségével ezeket a betegeket azonosítani lehetne, és valószínűleg nagyon kevés beteg tartozik ebbe az alcsoportba” – magyarázta Dr. Lieberman. „Emiatt a kezelés visszautasítása a legtöbb skizofréniás beteg számára káros lehet.” Ugyan rágcsálókon végzett preklinikai kutatások alátámasztották, hogy az antipszichotikus szerek érzékenyíthetik a dopaminreceptorokat, arra nincsen bizonyíték, hogy az antipszichotikus kezelés fokozná a relapszusok kockázatát. Bár az antipszichotikus szerek növelhetik a metabolikus szindróma kockázatát, ami összefüggésben van a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel, a vizsgálat nem értékelte az előny-kockázat arányt.

„Bár ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához további kutatások szükségesek, az antipszichotikus gyógyszerek előnyeit nagyon sok bizonyíték támasztja alá, és ezt a betegek számára is világossá kell tenni.”

Forrás: Medical Xpress

Ajánlott cikkek

hirdetés