Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Közvetlen szerepe van a tumornekrózis faktornak a vérnyomás szabályozásában

A Ted Rogers Centre for Heart Research intézet kutatói a tumornekrózis faktor egy meglepő új tulajdonságát fedezték fel, nevezetesen azt, hogy jelentős szerepet játszik a kis erek működésének regulációjában és ez által a vérnyomás egyik fő meghatározója.

hirdetés

A kutatás eredményei a Nature Communications folyóiratban jelentek meg.

A TNF-fel kapcsolatban régóta ismert a gyulladásos folyamatokban betöltött szerepe, aminek eredményeként elterjedt a TNF-gátló szerek alkalmazása a krónikus gyulladással járó betegségek, például a rheumatoid arthritisz, psoriasis és IBS kezelésében. Most a TNF sejtszintű vaszkuláris szignálmechanizmusainak többéves tanulmányozása után a kutatók azt találták, hogy a TNF közvetlenül befolyásolja a kis artériák konstrikcióját, és ez által alapjaiban gyakorol hatást a vérnyomásra.

„A TNF-nek ez az új funkciója teljesen átalakítja a hagyományos citokinszerepéről alkotott képet, és a mikrovaszkuláris miogén válaszreakció központi szabályozó tényezőjévé teszik” – mondta a kutatás vezetője.

Ez az első olyan kutatás, amely arra utal, hogy a TNF közreműködik a vérnyomás szabályozásában. A kutatók igazolták, hogy a TNF egy ismert, de szokatlan mechanizmust vesz igénybe az erek konstrikciójának befolyásolására. Ahelyett, hogy a TNF-receptorokon keresztül aktiválná a hagyományos szignált, a TNF az érfalban egy olyan reakciót indít el, ami közvetlenül a simaizom sejtekhez jut el. Ez a vizsgálat az első, ami egy ilyen „fordított” jelátvitel szerepét bizonyította egy kulcsfontosságú fiziológiai folyamat szabályozásában.

Kapcsolódó tartalmak

Bár ez a kutatás még csak előzetes eredményeket szolgáltatott, alátámasztja azt, hogy a TNF-re ható gyulladásgátló szerek negatívan befolyásolhatják a vérnyomás szabályozását, ez pedig a szívelégtelenségben vagy más szívbetegségben szenvedő beteg számára veszélyt jelenthet.

„A TNF-nek ez az új szerepe azt is alátámasztja, hogy a TNF-gátló szerek alkalmazásakor óvatosan kell eljárni, mivel megjósolhatatlan reakciókat válthatnak ki és fokozhatják a kardiovaszkuláris stressz mértékét” – tette hozzá a torontói egyetem professzora.

„Azt javasoljuk a kezelőorvosoknak, hogy a TNF-gátló szerekkel kezelt betegeknél folyamatosan monitorozzák a vérnyomást, és állítsák le a kezelést, ha a vérnyomás szabályozásában zavarokat észlelnek.”

A kutatók azt találták, hogy a kis átmérőjű artériákban a TNF egyfajta mechanoszenzorként működik, ami érzékeli a vérnyomás változásait, majd biokémiai szignálokat ad le, amelyek befolyásolják az artériák összehúzódását. Azt is megfigyelték, hogy a TNF szabályozza a vérnyomást, és a TNF-jelátvitelt befolyásoló gyógyszerek drámai módon csökkenthetik a vérnyomást.

A kutatás eredményei más szervrendszerekkel kapcsolatos tudományos megközelítésre is kihatással lehetnek. „Mivel a TNF gyakorlatilag minden sejtben jelen van, ez a felfedezés a kardiovaszkuláris rendszeren kívül más szövetekre és sejttípusokra is hatással van” – mondta a kutatás vezetője. „A további vizsgálatok betekintést nyújthatnak azokba az élettani folyamatokba, amelyeket a TNF befolyásol.”

Forrás: Medical Xpress

Ajánlott cikkek

hirdetés