Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tudományos és gyakorlati érvek igazolják a homeopátia hatástalanságát

Több országban össztűz alá került a homeopátiás gyógymód és elmélet: néhány éve Nagy-Britanniában váltott ki óriási vitát a homeopátiás szerek egyre nagyobb népszerűsége. A brit orvosszövetség legutóbb nem kevesebbet állított, mint hogy a homeopátia „sarlatánság”.

hirdetés

Az ausztrál orvostudományi kutatóintézet vizsgálatai alapján a homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem, ez a témáról eddig készült legátfogóbb felülvizsgálat. "Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést" – állítja a jelentés.

Az bizonyítékokon alapuló orvoslás jeles hazai képviselője, Dr. Novák Hunor részletesen kifejti a homeopátiás szerek vélt hatásosságának hátterében álló tényezőket, különös tekintettel a gyermekkori alkalmazás területére: „a placebo-hatás mértéke eltérő lehet, gondoljunk csak arra, ha valaki a gyógyszertárban veszi meg a készítményt mondjuk ezer forintért, vagy ha egy nagy nevű „homeopata” fogadja a magánrendelésén, ahol hosszasan vizsgálgatja, átbeszélik a panaszokat, amiért a beteg tízezreket is ott hagy. Utóbbi esetben nyilván sokkal „hatásosabb” lesz a készítmény, azaz a placebo-hatás erősebb lehet. Ezáltal a pszichoszomatikus panaszok tényleg enyhülhetnek, a „beteg” akár meg is gyógyulhat - de az etikai oldalát nézve nem történik más, minthogy a betegnek hazudnak a készítményről, rendszerint hamis információkat mondanak neki panaszainak okáról (ezáltal meginog a hite a valódi orvoslásban), és jó sok pénztől megszabadítják.”

Az áltudományos gyógymódok ellen töretlenül küzdő háziorvos szerint „a placebo-hatás gyermekeknél, különösen kisebb gyermekeknél jóval kevésbé vagy semennyire nem működik – nonszensz, amikor csecsemőnek vagy újszülöttnek javasolnak homeopátiás készítményt, akik nyilván nincsenek tudatában azzal, hogy most éppen homeopátiás cseppet kaptak a szájukba sírás közben. Ebben az esetben a placebo hatás az anyán jelentkezhet, noha nem is ő vette be a szert: úgy látja, gyermeke nyugodtabban alszik, kevesebbet sír, enyhül a náthája – de ezek mind olyan panaszok, amik maguktól szűnnek meg, a homeopátia semmilyen hatással nincs ezekre. A megnyugvó anya kisugárzása, nyugodtsága viszont nyugtatólag hat a csecsemőre is - ilyen értelemben tehát mégis hat a placebo a gyerekekre. (Az eset fordítottja is igaz, amivel gyakran találkozunk: ha az anya ideges, stresszes, a gyerek is rosszul érzi magát, sír, nyugtalan, fél.)”

Sajnos időnként kormányzati szervek képviselői is felelőtlenül nyilatkoznak a homeopátiás gyógymódokkal kapcsolatban, mint ahogyan Rétvári Bence államtitkár tette, aki gyakorlatilag védelmébe vette az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) által hivatalosan is hatástalannak, sőt károsnak mondott homeopátiát.

Az államtitkár az alternatív gyógyászat szabályozását firtató MSZP képviselőknek írt keddi válaszában azt írta: "A homeopátia világszerte alkalmazott rendszer, ahol az alkalmazó orvos tudása és orvosi felelőssége dönteni, hogy adott páciensnél alkalmazza-e vagy sem".

Fábián István vegyész, az MTA doktora az Emberi Erőforrás minisztérium parlamenti államtitkárának állásfoglalását szomorúnak és felháborítónak nevezte. A kijelentés Fábián István szerint azért döbbenetes, mert a kormány területért felelős vezetőitől elvárható lenne, hogy a tudományosan bizonyítatlan módszerekkel kapcsolatban ne ringassák tévhitbe az embereket.

Kapcsolódó tartalmak

Az áltudományok ellen harcoló, MTA támogatásával indult tudomany.hu felelős szerkesztője felháborítónak nevezte azt is, hogy a kórházakban minden frissen szült nőnek kiosztott promóciós babacsomagnak is része egy homeopátiát népszerűsítő, azt több tucat gyerekbetegség kezelésre ajánló kiadvány, ami nyilván nem történhetne meg a kórházakat felügyelő Emmi tudta és engedélye nélkül.

Fábián István szerint ha egy felnőtt használ homeopátiás szereket, az szíve-joga, az ő döntése, de gyereknek adni ilyen készítményeket az óriási fokú felelőtlenség: súlyosabb esetekben a gyerek élete is múlhat rajta, hogy amíg a placebóéval azonos hatásfokú szerekkel kezelik, nem jut hozzá a gyógyulásához szükséges valódi terápiához.

Hasonlóan aggasztónak látja az államtitkár szavait az MTA orvosi tudományok osztályának elnöke is. Kosztolányi György emlékeztetett, hogy az MTA – összhangban az EASAC fent is említett állásfoglalásával – többször deklarálta az elmúlt években, hogy az emberi tudatlanság kihasználásra épülő, tudománytalan eljárásnak tartja a homeopátiát. Ehhez képest legalábbis furcsa, hogy a területért felelős vezetők ennek ellentmondanak, hiszen Kosztolányi György szerint éppen arra lenne szükség, hogy a (tudományos) szakma és a terület vezetői az ilyen kérdésekben egymást támogatva nyilatkozzanak.

Forrás:

Dr. Novák Hunor

HVG

MTA

Szerkesztőink ajánlása

Ajánlott cikkek

hirdetés