Belépés

Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

Hírek

Asztrociták gyújtják a fényt az éjszakában

Az idegrendszer működésével kapcsolatos alapvető felfedezést tettek az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának kutatói. Eredményük hozzájárulhat a kognitív zavarok jobb megértéséhez és hatékonyabb kezeléséhez is.

Megjelenés: 2017.07.24

Nincs Xanax hiány

A sajtóhírekkel ellentétben Magyarországon elérhető a Xanax, annak csupán egy speciális kiszereléséből, a nyelv alá helyezhető – Xanax SL (sublingualis 0,5 mg)  – tablettából volt hiány június 21 és július 17-e között.

Megjelenés: 2017.07.23

Gyógyszerhamisítás elleni társaságot hoztak létre szakmai szervezetek

Gyógyszergyártók, forgalmazó cégek és szakmai szervezetek a gyógyszerhamisítás ellen létrehozták a Humvo Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt.-t, ezzel egyidejűleg új gyógyszerazonosító rendszert alapítottak, amely az egységes uniós hálózat részeként működik 2019-től - közölte a Richter Gedeon Nyrt. az MTI-vel.

Megjelenés: 2017.07.14

Megvédi a magzatot a Zika-fertőzéstől egy maláriaellenes szer

A Zika-vírus rendkívül súlyos károsodást okozhat a magzatnak, a vírus agykárosodáshoz vagy akár halálhoz isvezethet. Amerikai kutatók felfedezték, hogy a Zika-vírus az által fertőzi meg a magzatot, hogy módosítja a szervezet fertőzésekkel szembeni barrierjét.

Megjelenés: 2017.07.12

Jól haladnak az uniós forrású egészségügyi fejlesztések

Az uniós forrású egészségügyi fejlesztések jól haladnak, a projektek kétharmadára már szerződést kötöttek, és a következő időszakban kezdődhet a betegbiztonságot, az ellátás színvonalát vagy a megelőzést célzó programok megvalósítása – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten újságírókkal.

Megjelenés: 2017.07.10

A biológiai alapkutatást és a személyre szabott daganatterápiát is segíti szegedi kutatók „beszélgető szoftvere”

A képelemző program intelligens kérdésfeltevéssel kommunikál a biológussal/patológussal, és a szakember válaszai alapján folyamatosan tanul. Ezzel képessé válik arra, hogy többmilliárdnyi sejt között olyan új sejttípusokat fedezzen fel, amelyek új információkat adhatnak a biológiai mintákról, utat nyitva a diagnosztika, a célzott gyógyszerkutatás vagy a személyre szabott terápia precizitásának növelése előtt.

Megjelenés: 2017.07.06

Az Európában expediált gyógyszerek 62 százaléka generikum

Az IMS legújabb elemzése alátámasztja a generikus gyógyszerek népegészségügyi jelentőségének növekedését, mivel az adatok szerint az Európában expediált gyógyszerek 62 százalékát már generikus készítmények teszik ki, míg az egészségügyi kiadásoknak csak 4 százalékába kerülnek ezek a gyógyszerek.

Megjelenés: 2017.07.05

Kutatók paradigmaváltást sürgetnek a 2-es típusú diabétesz kezelésében

A halálozás egyik vezető oka világszerte a szívbetegség, amit a 2-es típusú diabétesz tovább ront, de a cukorbetegség kezelése ennek ellenére mégis elsősorban a vércukorszint szabályozására fókuszál. A 2-es típusú diabétesznek ez az általánosan elterjedt megközelítése a betegre nézve a szívinfarktus és a stroke nagyobb kockázatával járhat.

Megjelenés: 2017.06.28

Nem elég gyógyszert adni a betegeknek az onkológián

Esterházy Péterről elnevezett emlékparkot avattak fel a rákban elhunyt író tiszteletére Budapesten, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház új onkológiai centruma mellett. Az onkológia több mint ötven kortárs képzőművész felajánlása révén egyedi kiállítási helyszínné változott.

Megjelenés: 2017.06.26

Ígéretes a kanadai kutatók által kifejlesztett ebolavakcina

Egy fázis 1, randomizált klinikai vizsgálat igazolta az ebolavírus elleni vakcina jó tolerálhatóságát és biztonságosságát, valamint az immunizációt követő 6 hónappal is az antitestek magas szintjét találták a résztvevők vérében.

Megjelenés: 2017.06.21

A májdaganatok jelentős része ma már megelőzhető lenne

A májrák a hatodik leggyakoribb daganatos megbetegedés a világon, halálozásban pedig a harmadik helyen áll, ami jól mutatja lefolyásának súlyosságát. A ráktípus jellemzője, hogy kialakulásának hátterében jobbára krónikus vírusfertőzés áll, melyet a hepatitis B-, illetve a hepatitis C-vírus okoz.

Megjelenés: 2017.06.20

Cukorbetegség elleni készítmény nyerte az „Év Gyógyszere 2016” díjat

Cukorbetegség kezelésében alkalmazott készítmény nyerte el 2016-ban az „Év Gyógyszere 2016” díjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában.

Megjelenés: 2017.06.15

Novembertől jön az e-recept

Ősztől már a patikában lebukhatnak a gyógyszerhalmozók, akik egyidejűleg több orvossal is fölíratnak maguknak tablettákat, és azok is, akik nem váltják ki a javallt terápiás szereket. Novembertől e-receptre írják fel a gyógyszereket. Azaz az orvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzíti, kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják azt ki.

Megjelenés: 2017.06.12

Harmincra növekedett a járvány áldozatainak száma Románában

Újabb háromszáz kanyarós megbetegedést regisztráltak az elmúlt két hétben Romániában, és (a két hete közölt 27-ről) 30-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma - derült ki a közegészségügyi intézet (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Megjelenés: 2017.06.10

Daganatot és diabéteszt is okozhat a hemokromatózis

A hemokromatózis (vastúlterhelődés) tünetszegény, nehezen felismerhető, örökletes betegség, amely a kutatások szerint hozzávetőleg minden kétszázadik embert érintheti idehaza – mondja Dr. Várkonyi Judit a Hemokromatózis Világnapja alkalmából.

Megjelenés: 2017.06.09

Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát

Fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát, mert a megfelelő "egészségműveltség" egyértelműen nemzetgazdasági eredménnyel jár - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa beszélt egy csütörtöki budapesti konferencián.

Megjelenés: 2017.06.08

Új elemzés foglalja össze az onkológiai fejlesztéseket

A WHO szerint 2015-ben a vezető halálok a rák volt, világszerte 8,8 millió halálesetet okozva. Ugyanakkor a daganatos betegségek mortalitása a fejlett országokban 2004 és 2013 között lassú csökkenést mutatott, a legnagyobb mértékű csökkenéssel Franciaországban, az Egyesült Államokban és Japánban.

Megjelenés: 2017.06.07