Belépés

Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

Hírek

Új elmélet az aszpirin daganatellenes hatásának magyarázatára

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az aszpirin rendelkezik tumorellenes hatással. Bár az acetilszalicilsav még nem elfogadott eleme a daganatellenes terápiának, az amerikai Preventive Services Task Force már javasolja az alkalmazását egyes esetekben felnőttek számára kolorektális daganatok megelőzése céljából.

Megjelenés: 2017.02.22 | Frissítve: 2017.02.21

Budapesten rendez konferenciát a bécsi Semmelweis Alapítvány

Másodszor tart konferenciát a bécsi központú, nemzetközi non-profit szervezetként működő Semmelweis Foundation. A két napos rendezvény megnyitóján köszöntőt mond Dr. Szél Ágoston rektor is, mint az egyik legismertebb és legnagyobb, Semmelweis nevét viselő intézmény vezetője.

Megjelenés: 2017.02.22

Új módszer teheti biztonságosabbá a csontvelő transzplantációt

A Harvard Stem Cell Institute kutatói megtették az első lépéseket egy olyan módszer kifejlesztésében, amellyel a csontvelő-átültetés sokkal biztonságosabb, ezáltal jóval szélesebb körben elérhető lehet a (többek között sarlósejtes anaemiában, thalassemiában, AIDS-ben szenvedő) betegek számára.

Megjelenés: 2017.02.22

Újabb két gyógyszertárat zárt be az OGYÉI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelenleg is vizsgálódik annak a két gyógyszertárnak az ügyében, melyek gyógyszerforgalmazási tevékenység folytatására vonatkozó engedélyét az OGYÉI 2017. február 16-án visszavonta. Az illegális gyógyszerforgalmazás felderítését célzó vizsgálatok újabb állomása a budapesti Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika volt.

Megjelenés: 2017.02.20

Új alternatívák a krónikus fájdalom kezelésében

Bár az opioidok továbbra is dominálják a krónikus fájdalom kezelésére szolgáló szerek piacát, a nemkívánatos mellékhatások és abúzuspotenciál miatt nagy szükség van új típusú gyógyszerekre, és ezek kifejlesztésén számos vállalat dolgozik biztató eredményekkel.

Megjelenés: 2017.02.14

Szegeden lesz a molekuláris gyógyászat új európai központja

Február 16-án írják alá azt a szerződést az Európai Unióval, amelynek értelmében elindulhat a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (MMMKK) működése. Az MMMKK az egyike annak tíz nyertes pályázatnak, amelyet az Európai Bizottság „Teaming” programjában 27 ország 169 pályázata közül választottak ki.

Megjelenés: 2017.02.14

Új szívműtéti eljárást vezettek be a zalaegerszegi kórházban

Az egyik leggyakoribb veleszületett szívrendellenesség, a bal és a jobb pitvar közötti nyitott sövényt katéteres beavatkozással is korrigálni tudják már a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban - adott tájékoztatást a zalaegerszegi egészségügyi intézmény főigazgatója.

Megjelenés: 2017.02.13

Génterápiával állították vissza egerek hallását

Egy magyar, amerikai és francia tudósokból álló kutatócsoport először volt képes visszaállítani egerek hallását annyira, hogy azok érzékelni tudtak egy hangosabb beszélgetésnek megfelelő hangot, valamint a világon először sikerült a hallászavarral társuló egyensúlyzavarukat is gyógyítani.

Megjelenés: 2017.01.30

Mi történt az OEP-pel?

A kormány még tavaly nyáron döntött arról, hogy az irányítása alá tartozó háttérintézmények jelentős részét jogutódlással megszünteti vagy átalakítja. Az egészségügy szempontjából ennek a döntésnek az egyik legfontosabb következménye, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ez év elejétől kezdve elvesztette az önállóságát, valamint megváltozott a neve és a feladatköre is.

Megjelenés: 2017.01.30

Szakértők a sztatinok szélesebb körű alkalmazását sürgetik

A floridai Charles E. Schmidt College of Medicine és a Harvard Medical School világszerte elismert kutatói egy cikkben fejtették ki véleményüket a sztatinok és a diabétesz közötti lehetséges, de nem bizonyított összefüggéssel, illetve a sztatinok rendelésére gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kommentár az American Journal of Medicine folyóiratban jelent meg.

Megjelenés: 2017.01.25

Új kihívások előtt a hazai pszichiátria

Napjainkban a pszichiátriai zavarok gyakorisága korábban nem látott módon emelkedik, így nem csak az ellátási kapacitás növelésére lenne szükség, hanem fontos volna a megelőzés megerősítése is.

Megjelenés: 2017.01.24

Új kutatási eredmények a daganatos sejtek terjedésének okaival kapcsolatban

Minden nap több mint 1600 ember hal meg daganatos betegség miatt az Amerikai Egyesült Államokban és 450 Angliában, főként amiatt, hogy a betegség túlságosan előrehaladott fázisban van ahhoz, hogy műtéti úton hatékonyan be lehessen avatkozni, a gyógyszeres kezeléssel szemben pedig rezisztenssé vált. A több évtizedes kutatómunka ellenére a rákos sejtek invazívvá válása mögött álló okok még mindig nem ismertek.

Megjelenés: 2017.01.24

Halálba kergeti a tumorsejteket az új leukémiaellenes szer

A programozott sejthalál serkentésével pusztítja el a daganatokat az a kísérleti gyógyszerjelölt, melynek sikeréről – ritkaságként a lap tematikájában – a Nature folyóirat számolt be a közelmúltban. A nemzetközi szerzőgárda élén a Servier Kutatóintézet Zrt. magyar kutatói állnak.

Megjelenés: 2017.01.23

Megvan a harmadik fővárosi „szuperkórház” terve is

Az észak-pesti és a dél-pesti „szuperkórházak” kialakításának előkészülete után megegyezés lehet a napokban a harmadik, a dél-budai sürgősségi centrum tervéről is – értesült az InfoRádió. Úgy tudjuk, a Semmelweis Egyetemnek és a miniszteri biztosnak sikerült összehangolni a fejlesztési elképzeléseiket.

Megjelenés: 2017.01.23

Romlik a betegbiztonság a kórházakban

Szélsőséges helyzeteket generál az egészségügyi humánerőforrás-krízis – derült ki egy szerdai egészségügyi konferencián a Magyar Rezidensszövetség elnökének előadásából. A szövetség felmérése szerint a belgyógyászati, neurológiai és fül-orr-gégészeti osztályok ügyeletein a rezidensek 2016-ban már szinte teljes mértékben személyes szakorvosi felügyelet nélkül ügyeltek.

Megjelenés: 2017.01.23

Előrelépés az agyműködés feltérképezésében a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán

A szkizofrénia és a felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kutatásának folytatását, a folyamatok jobb megértését szolgálja a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretein belül lezajlott eszközfejlesztés, aminek köszönhetően már két 256 csatornás „sűrű érzékelős” elektroenkefalográfiás (EEG) készülék áll rendelkezésre a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán – számolt be Dr. Bitter István egyetemi tanár, aki Dr. Czobor Pál docenssel együtt vezeti a kutatást.

Megjelenés: 2017.01.19

Fontos LDL-kötő proteint azonosítottak kutatók

A Yale egyetem kutatói azonosítottak egy proteint, amely fontos szerepet játszik az LDL-koleszterin erekben történő lerakódásában. A kutatás eredményei hozzájárulhatnak egy olyan kiegészítő terápia kifejlesztéséhez, amely az LDL felhalmozódásának gátlásán keresztül megelőzheti vagy lelassíthatja az artériák elzáródását, és ezáltal a szívbetegségek kialakulását.

Megjelenés: 2017.01.18

Újabb eredmények az autizmus kialakulásáról

Az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit teljes egészében sem a nagyobb odafigyelés, sem a növekvő diagnosztikus pontosság nem magyaráz.

Megjelenés: 2017.01.13

Korán érkezett az influenzavírus

Az elmúlt 5-6 szezonhoz képest sokkal korábban érkezett Európába az influenzavírus - mondta az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa az M1 aktuális csatornán pénteken.

Megjelenés: 2017.01.13

107 milliárd dollárra nőtt az onkológiai szerekre fordított összeg

Az IMS legújabb jelentése szerint az onkológiai készítményekre költött összeg 2015-ben elérte a 107 milliárd dollárt, ami 11,5 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva, és 90 milliárd dolláros emelkedés 2011-hez képest. Az elemzés azt is megállapította, hogy az elmúlt 5 évben 70 új onkológiai gyógyszer került forgalomba a fejlett országokban, amelyek több mint 20-féle daganattípus kezelésére szolgálnak.

Megjelenés: 2017.01.11

Központosítják a kórházak pénzügyi rendszerét

Lehet, hogy nem áprilistól, hanem később, de mindenképpen átveszi a kórházak pénzügyi-számviteli feladatait és az érintett területen dolgozókat a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) – erősítette meg a Magyar Idők információját az egészségügyi államtitkár.

Megjelenés: 2017.01.09

Pneumococcus-fertőzések prevenciója időseknél

A 13-valens konjugált pneumococcus vakcina (PCV13) EMA és FDA általi jóváhagyása után az európai és amerikai döntéshozó szervek nem adtak ki a PCV13 időseknél való alkalmazására vonatkozó ajánlásokat, amíg bizonyos hiányzó, a felnőtt vakcinációs stratégiák költséghatékonyságára vonatkozó kulcsfontosságú tényezőkkel kapcsolatban nem állt rendelkezésre több adat.

Megjelenés: 2017.01.06

Új irányvonal az Alzheimer-kór elleni gyógymód kutatásában

A legújabb kutatások szerint az új immunsejtek keletkezésének gátlása csökkentheti az Alzheimer-betegeknél tapasztalható memóriazavarokat. A southhamptoni egyetem kutatói szerint a legújabb eredmények alátámasztják azt a felvetést, mely szerint az Alzheimer-kórt agyi gyulladásos folyamatok okozzák.

Megjelenés: 2017.01.03