Belépés

Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

Hírek

Új figyelmeztetést adott ki az FDA a kanagliflozinnal kapcsolatban

2016 májusában az FDA két klinikai vizsgálat időközi eredményei alapján kiadott egy figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy a kanagliflozin alkalmazása növeli az amputáció kockázatát. Most a hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló kanagliflozin szedése a láb és lábfej amputációjának fokozott kockázatával jár.

Megjelenés: 2017.05.24

Súlyos biztonságossági aggály merült fel bendamusztin készítmények off label alkalmazása során

A közelmúltban végzett klinikai vizsgálatokban fokozott mortalitást figyeltek meg azokban az esetekben, amikor a bendamusztint nem jóváhagyott kombinációban vagy indikációban alkalmazták. A halálos kimenetelű toxicitás főleg (opportunista) fertőzéseknek volt köszönhető, azonban néhány esetben halálos kimenetelű kardio-, neurológiai, és légzőrendszeri toxicitásról is beszámoltak.

Megjelenés: 2017.05.24

Egy új kutatás szerint az imatinib javítja a súlyos asztma tüneteit

A hízósejtek még agresszív kezelés ellenére is jelen vannak a súlyos asztmában szenvedő betegek légutaiban, és a jelenlétük összefügg a súlyos asztmás tünetekkel. A kutatók már régóta feltételezik, hogy a hízósejtek hozzájárulnak a betegség kialakulásához, és hogy befolyásolásuk által a súlyos asztma tünetei javíthatóak lehetnek.

Megjelenés: 2017.05.24

A depresszió jelentősen növeli az artritisz kockázatát a pszoriázisos betegeknél

A pszoriázis egy élethosszig tartó betegség, amely súlyos bőrgyógyászati és általános panaszokkal jár, és számos betegség kockázatát növeli. A kanadai Calgary egyetemének egy multidiszciplináris kutatócsoportja azt találta, hogy azoknál a pszoriázisos betegeknél, akiknél depresszió lpépett fel, 37 százalékkal magasabb volt az arthritis psoriatica kialakulásának kockázata.

Megjelenés: 2017.05.22

A Richter által fejlesztett cariprazine hamarosan európai forgalomba kerülhet

A gyógyszergyártó bejelentette, hogy eredeti fejlesztésű antipszichotikuma várhatóan két hónap múlva megkapja az összes európai uniós tagállamra érvényes forgalomba hozatali engedélyt, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív véleményt adott ki a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó cariprazine-ra.

Megjelenés: 2017.05.19

A Teva 500 fős leépítést tervez gödöllői üzemében

A Teva Gyógyszergyár Zrt. (Teva) 500 fős létszámcsökkentést tervez gödöllői termelőüzemében a következő hónapokban azzal a szándékkal, hogy 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet - közölte a társaság kedden.

Megjelenés: 2017.05.16

Sclerosis multiplex kezelésében vizsgálják a szimvasztatint

Angliai kutatók elindítottak egy új vizsgálatot, hogy a szimvasztatin hatását értékeljék sclerosis multiplex kezelésében. A 6 millió font költségű fázis 3 MS-STAT2 vizsgálatot az angliai SM Szövetség, az NHS, az amerikai SM Szövetség és több angliai egyetem finanszírozza, és több mint 1000 beteg fog benne részt venni, akik másodlagos progresszív sclerosis multiplexben szenvednek.

Megjelenés: 2017.05.16

A finanszírozott kórházi ápolási napok számának csökkentését tervezik

Műszerfejlesztésre, épületrekonstrukcióra vagy a betegek ellátását kényelmi szempontból javító beruházásokra pályázhatnak közfinanszírozott járóbeteg-szakellátók ötmilliárd forint keretösszegig – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2017.05.15

Súlyos vesekárosodást okozhatnak egyes gyomorégés elleni gyógyszerek

Bizonyos széles körben alkalmazott gyomorsav-csökkentő szerek hosszú ideig való szedése súlyos vesebetegségeket, illetve krónikus veseelégtelenséget okozhat. A hirtelen jelentkező veseműködési zavar vészjelzőként szolgál a kezelőorvos számára, hogy le kell állítani a beteg protonpumpa-gátlókkal történő kezelését.

Megjelenés: 2017.05.15

Kibertámadás ért angliai kórházakat

Kibertámadás érte pénteken több brit kórház informatikai és távközlési hálózatát. Theresa May brit miniszterelnök péntek esti nyilatkozata szerint nem a brit egészségügyi rendszer volt az egyetlen célpont, a támadás számos más országra is kiterjedt. A BBC értesülése szerint a kibertámadás jeleit péntek estig 74 országban észlelték.

Megjelenés: 2017.05.14

Új elmélet az aszpirin daganatellenes hatásának magyarázatára

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az aszpirin rendelkezik tumorellenes hatással. Bár az acetilszalicilsav még nem elfogadott eleme a daganatellenes terápiának, az amerikai Preventive Services Task Force már javasolja az alkalmazását egyes esetekben felnőttek számára kolorektális daganatok megelőzése céljából.

Megjelenés: 2017.05.09

Szoros együttműködés az európai endokrinológiai betegellátásban

A hormonrendszer betegségeinek túlnyomó többsége az ún. ritka betegségek  közé tartozik, felismerésük és kezelésük különleges szaktudást, speciális diagnosztikai és terápiás eszközöket kíván. A betegellátás minőségének a további javítását is szolgálja a közelmúltban létrejött európai szintű endokrinológiai együttműködés, melynek Magyarországról egyedül a Semmelweis Egyetem a tagja.

Megjelenés: 2017.05.08

A diplomás ápolók mesterfokú képzésével javulhat a betegellátás

A diplomás ápolók mesterfokú képzésével javulhat a betegellátás - mondta a népegészségügyi és egészségügy rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos az MTI-nek.

Megjelenés: 2017.05.07

Új csontritkulás elleni gyógyszert engedélyezett az FDA

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság engedélyezte a Radius Health által kifejlesztett oszteoporózis kezelésére szolgáló készítmény, a Tymlos forgalomba hozatalát. Az új gyógyszer hatóanyaga az abaloparatid, és posztmenopauzális nők kezelésére javallott, akiknél magas a csonttörés kockázata vagy nem reagálnak más terápiára.

Megjelenés: 2017.05.03

A budaörsi raktártűz nem okoz fennakadást a gyógyszerellátásban

Közel egytucatnyi gyógyszernagykereskedelmi engedéllyel rendelkező cég tárolta készítményeit azon a budaörsi telephelyen, ahol április 25-én tűz ütött ki. A Pharma Park tizenötezer négyzetméternyi területéből ötezer kiégett, kétezerötszáz négyzetméternyi területet pedig füstszennyezés ért.

Megjelenés: 2017.05.02

Zajlik az e-egészségügyi szolgáltatási rendszer tesztelése

A novemberi éles indulást megelőzően folyik az e-egészségügyi szolgáltatási rendszer tesztelése. A csatlakoztatandó kórházi informatikai rendszerek szállítói már sok tapasztalattal rendelkeznek, ám az érintett felhasználók, az orvosok mintha még kevés információt kaptak volna.

Megjelenés: 2017.05.02

Betegbiztonság növelését célzó pályázatok indulnak az egészségügyben

Mintegy húszmilliárd forint lesz elérhető egészségügyi intézmények számára olyan fejlesztések és szakmai képzések megvalósítására, amelyek a betegek biztonságot növelik - jelentette be csütörtökön Székesfehérváron az egészségügyért, illetve az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Megjelenés: 2017.04.27

Kampány indult a lágyrészdaganatok korai felismeréséért

Golflabda-kampány indult a lágyrészdaganatok korai felismeréséért, ugyanis ortopéd szakorvosok szerint a betegek többsége csak akkor kerül szakorvoshoz, amikor már a megfelelő, kombinált onkológiai és sebészi ellátás után sem gyógyítható hatékonyan a daganat.

Megjelenés: 2017.04.27

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és az OGYÉI

Az élelmiszer-biztonsággal és az egészséges táplálkozással kapcsolatos hatékony társadalmi szemléletformálás elősegítése érdekében együttműködési megállapodást kötött április 26-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Megjelenés: 2017.04.27

Megszületett az első fotoaktív fájdalomcsillapító szer

A barcelonai egyetem neurológiai intézete vett részt abban a kutatásban, amelynek eredményeként megszületett az első fény által aktivált gyógyszer, a JF-NP-26, ami fájdalomcsillapító hatású szer. Az állatkísérletek eredményét az eLife folyóiratban tették közzé.

Megjelenés: 2017.04.26

Új, szájon át alkalmazható metotrexát készítményt engedélyezett az EMA

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Jylamvo belsőleges oldat forgalomba hozatalát. A Jylamvo milliliterenként 2 mg metotrexátot tartalmaz, javallott aktív rheumatoid arthritis felnőtt betegeknél, súlyos, juvenilis idiopathiás arthritisben, súlyos psoriasisban és akut lymphoblastos leukaemia fenntartó kezelésében.

Megjelenés: 2017.04.26

Világszerte jellemző a vesebetegségek kezelésének elhanyagolása

Annak ellenére, hogy a Föld népességének 10 százaléka szenved krónikus vesebetegségben, a Nemzetközi Nefrológiai Szövetség által összeállított és a Nefrológiai Világkongresszuson bemutatott friss, globális jelentés szerint óriási hiányosságok vannak a vesebetegek gondozásában és a prevenció terén mind a fejlett, mind a fejlődő országokban, és sok ország egyáltalán nem fektet hangsúlyt a vesebetegségekre.

Megjelenés: 2017.04.26

A jövő egészségügyének új szempontjait tárja fel az Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának kezdeményezésére 2017. április 18-án megalakult a 21. századi egészségügy helyzetét vizsgáló, a hazai kihívásokra is választ kereső és megoldási javaslatokat kidolgozó Elnöki Bizottság az Egészségért.

Megjelenés: 2017.04.20

Új tüdőrák elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Alecensa korábban krizotinib-kezelésben részesült, anaplasticus lymphoma-kináz (ALK)-pozitív, előrehaladott, nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC) szenvedő felnőtt betegek kezelésére javallott monoterápiában.

Megjelenés: 2017.04.19

Nyomtatott tapasszal lesz gyógyítható a szívkárosodás

A minnesotai egyetem biomérnökei kidolgoztak egy forradalmi eljárást, amelynek segítségével 3D nyomtatással olyan tapaszt állítottak elő, ami segíti a szívizomszövet gyógyulását szívinfarktus után. A felfedezés egy jelentős lépés a miokardiális infarktus következtében fellépő szövetkárosodás kezelésében.

Megjelenés: 2017.04.19

Május a vérnyomásmérés hónapja

Prof. dr. Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke a Vándorgyűlés szombati programjában elhangzott előadásában a 2017. májusában lebonyolítandó nemzetközi szervezésű programban való részvételre hívta a gyógyszerészeket, amelynek célja, hogy a magas vérnyomás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Megjelenés: 2017.04.13