Belépés

Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

Hírek

Előrelépés az agyműködés feltérképezésében a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán

A szkizofrénia és a felnőttkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kutatásának folytatását, a folyamatok jobb megértését szolgálja a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretein belül lezajlott eszközfejlesztés, aminek köszönhetően már két 256 csatornás „sűrű érzékelős” elektroenkefalográfiás (EEG) készülék áll rendelkezésre a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán – számolt be Dr. Bitter István egyetemi tanár, aki Dr. Czobor Pál docenssel együtt vezeti a kutatást.

Megjelenés: 2017.01.19

Fontos LDL-kötő proteint azonosítottak kutatók

A Yale egyetem kutatói azonosítottak egy proteint, amely fontos szerepet játszik az LDL-koleszterin erekben történő lerakódásában. A kutatás eredményei hozzájárulhatnak egy olyan kiegészítő terápia kifejlesztéséhez, amely az LDL felhalmozódásának gátlásán keresztül megelőzheti vagy lelassíthatja az artériák elzáródását, és ezáltal a szívbetegségek kialakulását.

Megjelenés: 2017.01.18

Korán érkezett az influenzavírus

Az elmúlt 5-6 szezonhoz képest sokkal korábban érkezett Európába az influenzavírus - mondta az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa az M1 aktuális csatornán pénteken.

Megjelenés: 2017.01.13

Újabb eredmények az autizmus kialakulásáról

Az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit teljes egészében sem a nagyobb odafigyelés, sem a növekvő diagnosztikus pontosság nem magyaráz.

Megjelenés: 2017.01.13

107 milliárd dollárra nőtt az onkológiai szerekre fordított összeg

Az IMS legújabb jelentése szerint az onkológiai készítményekre költött összeg 2015-ben elérte a 107 milliárd dollárt, ami 11,5 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva, és 90 milliárd dolláros emelkedés 2011-hez képest. Az elemzés azt is megállapította, hogy az elmúlt 5 évben 70 új onkológiai gyógyszer került forgalomba a fejlett országokban, amelyek több mint 20-féle daganattípus kezelésére szolgálnak.

Megjelenés: 2017.01.11

Központosítják a kórházak pénzügyi rendszerét

Lehet, hogy nem áprilistól, hanem később, de mindenképpen átveszi a kórházak pénzügyi-számviteli feladatait és az érintett területen dolgozókat a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) – erősítette meg a Magyar Idők információját az egészségügyi államtitkár.

Megjelenés: 2017.01.09

Pneumococcus-fertőzések prevenciója időseknél

A 13-valens konjugált pneumococcus vakcina (PCV13) EMA és FDA általi jóváhagyása után az európai és amerikai döntéshozó szervek nem adtak ki a PCV13 időseknél való alkalmazására vonatkozó ajánlásokat, amíg bizonyos hiányzó, a felnőtt vakcinációs stratégiák költséghatékonyságára vonatkozó kulcsfontosságú tényezőkkel kapcsolatban nem állt rendelkezésre több adat.

Megjelenés: 2017.01.06

Új irányvonal az Alzheimer-kór elleni gyógymód kutatásában

A legújabb kutatások szerint az új immunsejtek keletkezésének gátlása csökkentheti az Alzheimer-betegeknél tapasztalható memóriazavarokat. A southhamptoni egyetem kutatói szerint a legújabb eredmények alátámasztják azt a felvetést, mely szerint az Alzheimer-kórt agyi gyulladásos folyamatok okozzák.

Megjelenés: 2017.01.03

Modern gyógyszerészeti kutató laboratóriumot alakítanak ki Szegeden

A bőr égési sérülései, a szkleroderma és a nem gyógyuló végtagfekélyek gyógyításában várnak előrelépést abban az új gyógyszerészeti laboratóriumban tervezett kutatásoktól, melyet 180 millió forintos uniós és hazai alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t.

Megjelenés: 2016.12.19

Minden kórház pályázott a 15 milliárd forintra

Minden kórház pályázott arra a 15 milliárd forintra, amelyet az év végi kórházkonszolidáció részeként osztanak szét az intézmények között; 324 pályázatot tudnak támogatni – mondta el az egészségügyért felelős államtitkár szerdán az MTI-nek nyilatkozva.

Megjelenés: 2016.12.19

Létrejött a ritka betegségek első Európai Referencia Hálózata

Jóváhagyták a ritka betegségek első 23 Európai Referencia Hálózatát (ERN) Brüsszelben. E nagy jelentőségű lépés a ritka betegségekben szenvedők, a szakértők, és az EU tagállamok, az Európai Bizottság és az Európai Parlament döntéshozói évekig tartó együttműködése és munkája után válhatott valóra.

Megjelenés: 2016.12.19

Törzskönyvezési kérelmet vont vissza a Richter

Visszavonta a Richter egy általa kifejlesztett, a daganatos betegeknél alkalmazható gyógyszer törzskönyvezési kérelmét az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

Megjelenés: 2016.12.19

Több a cukorbeteg, de csökkent a súlyos szövődmények száma

Több mint hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben, jelenleg hozzávetőleg 772 ezren szenvednek diabéteszben, túlnyomó többségük esetében a túlsúllyal összefüggésbe hozott 2-es típust diagnosztizálják – mondja Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Megjelenés: 2016.12.16

Átadták a felújított körmendi kórházat

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a hatszintes, teljes egészében átépített és korszerűsített épületet felavatva azt hangsúlyozta, a körmendi beruházás jó példája annak a kormányzati törekvésnek, hogy a betegbiztonság növelésével hajtsanak végre fejlesztéseket és alakítsanak ki szakmai integrációkat.

Megjelenés: 2016.12.15

Intenzív vérnyomáscsökkentés hatása a kardiovaszkuláris és renális kimenetelre

Az újabb hypertóniás irányelvek szerint megváltoztak a magas kockázatú betegek (kardiovaszkuláris betegségben, vesebetegségben vagy diabéteszben szenvedők) vérnyomáscsökkentésére vonatkozó korábbi ajánlások. Ez az irányváltás jelzi azt a bizonytalanságot, ami az intenzív vérnyomáscsökkentő stratégiák súlyos kardiovaszkuláris vagy renális beavatkozások során jelentős kockázatmérséklés érdekében való alkalmazását övezi.

Megjelenés: 2016.12.14

Már több mint 500 mióma embolizációt végeztek a Radiológiai Klinikán

Mérettől függetlenül, a tíz centiméternél nagyobb méhmiómák esetén is elvégezhető az embolizáció – ismertette az ezzel kapcsolatos eredményeket Dr. Bérczi Viktor, a Radiológiai Klinika igazgatója annak kapcsán, hogy már 500-nál is több mióma embolizációt végeztek a klinikán. Mint az igazgató elmondta: jó hatékonyságú, biztonságos beavatkozásról van szó, mellyel a betegek döntő többsége elégedett, ugyanakkor tapasztalatai szerint még mindig nem elég széles körben ismert ez a módszer.

Megjelenés: 2016.12.13

Új myeloma multiplex elleni szert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az ixazomib hatóanyagú Ninlaro (Takeda) forgalomba hozatalát. A Ninlaro lenalidomiddal és dexametazonnal kombinációban olyan myeloma multiplexes felnőtt betegek kezelésére javasolt, akik legalább egy korábbi terápiában részesültek.

Megjelenés: 2016.12.12

Nyílt levelet írt a Reszasz a fiatal szakorvosok bérrendezésével kapcsolatban

Nyílt levélben fordult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) a fiatal szakorvosok bérrendezése során felmerült kérdések miatt - közölte Máté-Horváth Nóra, a Reszasz alelnöke hétfőn az MTI-vel.

Megjelenés: 2016.12.06

Antibiotikum-rezisztens baktériumok az NHS gyáraiban

Gyógyszer-rezisztens baktériumokat találtak több indiai gyógyszergyártó telephelyen – derült ki a Changing Markets jelentéséből. A jelentés rávilágít ara is, hogy a vizsgált gyárak európai és amerikai vállalkozásokkal, állami egészségügyi szolgáltatásokkal (beleértve az NHS-t is) és kórházakkal is összefüggésbe hozhatók.

Megjelenés: 2016.11.30