Belépés

Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

Hírek

A kórházfejlesztési pályázattal javul az ellátás minősége és a betegbiztonság

A 15 milliárd forint összegű, kórházak fejlesztésére kiírt múlt évi pályázat olyan lehetőséget teremtett az egészségügyi intézményeknek, amelynek segítségével működésük hatékonyabbá tehető úgy, hogy közben javul az egészségügyi ellátás minősége és a betegbiztonság is - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére.

Megjelenés: 2017.03.30

Magyarországon jó a járványügyi helyzet

Magyarország járványügyi helyzete jó, és a kanyarójárvánnyal összefüggésben a hatóságok és az egészségügyi intézmények megfelelően ellátták a feladatukat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán szerdán.

Megjelenés: 2017.03.30

Az antipszichotikus szerek piaca 2025-re eléri a 14,4 milliárd dollárt

Egy új elemzés szerint a globális antipszichotikum piac 2025-re várhatóan eléri a 14,4 milliárd dollást. Az új generációs termékek folyamatos fejlesztése további igényt generál a még újabb szerek kifejlesztésére, amelyek célja a mellékhatások visszaszorítása és a már forgalomban lévő készítmények nemkívánatos hatásainak eliminálása.

Megjelenés: 2017.03.29

Új COPD elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Jóváhagyta az EMA az umeklidinium hatóanyagú Rolufta inhalációs por forgalomba hozatalát az Európai Gyógyszerügynökség. A Rolufta fenntartó bronchodilatator kezelésre javallott krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő felnőtt betegek tüneteinek enyhítése céljából.

Megjelenés: 2017.03.27

Az Európai Referenciahálózat része lett a SOTE hat klinikája

A Semmelweis Egyetem Ritka Betegségek Hálózatának hat klinikája lett tagja az újonnan megalakult Európai Referencia Hálózatnak (European Reference Network – ERN), melyben a ritka vagy a kis előfordulási gyakoriságú betegségek diagnosztikájával és gyógyításával foglalkozó szakemberek működnek együtt.

Megjelenés: 2017.03.22

Újra a régi ütemben duzzad a kórházak adóssága

Úgy tűnik, újra a régi ütemben duzzad a kórházak adóssága, amely a februári, bő 3 milliárdos növekedés eredményeként megközelítette a 20 milliárd forintot – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. A decemberi konszolidáció után, 2016 végén még 13 milliárdos állománnyal zártak az intézmények.

Megjelenés: 2017.03.20

Új rheumatoid artritisz elleni szert engedélyezett az EMA

Az Olumiant a közepesen súlyos, illetve súlyos, aktív rheumatoid arthritis kezelésére szolgál azoknál a felnőtt betegeknél, akik nem reagáltak megfelelően, vagy intoleránsak egy vagy több betegségmódosító rheumaellenes gyógyszerre. Az Olumiant alkalmazható monoterápiában vagy metotrexáttal kombinációban.

Megjelenés: 2017.03.20

Hiánypótló nőgyógyászati kezelés Debrecenben

Magyarországon még hiányterületnek számító nőgyógyászati urológiai szakrendelés nyílt a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és nőgyógyászati klinikáján: az uroginekológiai szakrendelésen beutaló nélkül fogadják a betegeket - közölte az egyetemi sajtóiroda pénteken az MTI-vel.

 

Megjelenés: 2017.03.19

Kardiovaszkuláris kutatólaborok létrehozásával nyit a Nemzeti Szívprogram

Az iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség korai felismerését és modern terápiás lehetőségét kutatja a Nemzeti Szívprogram keretei között a Semmelweis Egyetem orvoscsoportja, négy K+F vállalkozással közösen. Ezeknek a kórképeknek a legismertebb következményei a szívizom vérellátási zavara és a hirtelen szívhalál.

Megjelenés: 2017.03.17

Kettős hatásmódú szer a diabétesz és a csontvesztés ellen

A 2-es típusú diabétesz nyilvánvaló egészségkárosító következményei mellett kisebb figyelmet kap a csonttörések fokozott kockázata, ami szintén a cukorbetegség velejárója. Az alapbetegség miatt duplájára emelkedő törési kockázatot egyes antidiabetikus gyógyszerek tovább fokozzák, különösen poszmenopauzás nőbetegek esetén.

Megjelenés: 2017.03.14

OEK: tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta a központ főigazgató-főorvosa budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2017.03.13

Több mint 300 háziorvosi és fogorvosi praxis betöltésére lehet pályázni

A háziorvosoknak és fogorvosoknak kiírt, megnövelt keretösszegű letelepedési pályázat célja, hogy betöltsék a több mint egy éve üres 160 háziorvosi és 170 fogorvosi praxist - mondta Kőrösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap főosztályvezető-helyettese az M1 aktuális csatornán péntek reggel.

Megjelenés: 2017.03.10

A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét kutatják a Semmelweis Egyetemen

A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét térképezi fel a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján indult új kutatás. A mintegy száz beteg bevonásával készülő vizsgálat arra is kiterjed, hogy a felnőtteknél alkalmazott gyógyszerek közül melyek lehetnek hatékonyak a gyermekek esetében - közölte az intézmény az MTI-vel.

Megjelenés: 2017.03.10

A szűrővizsgálatok szerepe kulcsfontosságú a népbetegségek visszaszorításában

Magyarországon a daganatos betegségek felelősek az összes halálozás negyedéért. A helyzet javításának kulcsa a megfelelő módon és időben elvégzett szűrővizsgálat. A kormány és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hosszú évek óta elkötelezett a közfinanszírozásból szervezett szűrővizsgálatok hatékonyságának javítása mellett, kiemelten a daganatos betegségek megelőzésének, kockázatának csökkentése érdekében.

Megjelenés: 2017.03.09

Egyre több uniós ország veszi fel a kesztyűt a bárányhimlő ellen

Hazánkban még mindig több tízezer gyermeket dönt ágynak minden évben a bárányhimlő, mely korántsem veszélytelen betegség, minden századik kisgyermeknél kórházi kezelést igénylő, komoly szövődményeket okoz. Hét EU-s tagállam után most Olaszország is úgy döntött, hogy az állami oltási rendbe emeli a fertőzés elleni védőoltást, ezt fontolgatja jelenleg a svéd és a magyar kormány is.

Megjelenés: 2017.03.07

Bélbaktériumok segíthetnek a stroke prevenciójában

Amerikai kutatók szerint bizonyos bélbaktériumok az immunrendszer működésének befolyásolása által csökkenthetik a stroke súlyosságát. A kutatás eredményei új megvilágításba helyezhetik az agyvérzés megelőzésére alkalmazott módszereket.

Megjelenés: 2017.03.07

Járványok lesznek, ha nem oltják be a népességet

A kötelező és ajánlott védőoltások alkalmazásának szükségességére figyelmeztetett az először Romániában, majd Kelet-Magyarországon megjelent kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) legmagasabb biztonsági követelményeknek is megfelelő (BSL-4) virológiai laboratóriumának vezetője.

Megjelenés: 2017.03.06

OTH: ellenőrizni kell a kanyarófertőzésnek kitett egészségügyi dolgozók oltási dokumentációját

Ellenőrizni kell a Romániával határos megyékben az egészségügyi dolgozók a kanyarófertőzés ellen is védettséget biztosító oltásának dokumentációját, azokat pedig, akik nem kaptak második oltást, be kell oltani - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) szombaton az MTI-vel azt követően, hogy a makói kórház több dolgozójánál észlelt kanyaró megbetegedés miatt el kellett rendelni az intézmény teljes zárlatát.

Megjelenés: 2017.03.05

Új elméleti modell a vérben keringő ellenanyagok jellemzésére

Az immunológiai folyamatok pontosabb megértéséhez járulhatnak hozzá az MTA-ELTE Immunológiai Kutatócsoport részvételével immár egy évtizede folyó vizsgálatok, amelyek legfontosabb eredményeit a Nature Publishing Group Clinical and Translational Immunology folyóiratában megjelent két közleményben összegezték a kutatók.

Megjelenés: 2017.03.03

A depresszió jelentősen növeli az artritisz kockázatát a pszoriázisos betegeknél

A pszoriázis egy élethosszig tartó betegség, amely súlyos bőrgyógyászati és általános panaszokkal jár, és számos betegség kockázatát növeli. A kanadai Calgary egyetemének egy multidiszciplináris kutatócsoportja azt találta, hogy azoknál a pszoriázisos betegeknél, akiknél depresszió lpépett fel, 37 százalékkal magasabb volt az arthritis psoriatica kialakulásának kockázata.

Megjelenés: 2017.03.01

Fokozott fogászati kontroll szükséges egyes csonterősítő gyógyszert szedőknél

A csontok fokozott törési hajlama ellen kifejlesztett, úgynevezett biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek nélkülözhetetlenek a csontritkulás és egyes csontáttéttel járó daganatok kezelésében, ugyanakkor egy ritkán előforduló, de súlyos mellékhatás miatt fokozott fogászati prevencióra és kontrollra van szükség ezeknél a betegeknél – hívta fel a figyelmet Dr. Vaszilkó Mihály, a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika adjunktusa.

Megjelenés: 2017.02.28

Súlyos vesekárosodást okozhatnak egyes gyomorégés elleni gyógyszerek

Bizonyos széles körben alkalmazott gyomorsav-csökkentő szerek hosszú ideig való szedése súlyos vesebetegségeket, illetve krónikus veseelégtelenséget okozhat. A hirtelen jelentkező veseműködési zavar vészjelzőként szolgál a kezelőorvos számára, hogy le kell állítani a beteg protonpumpa-gátlókkal történő kezelését.

Megjelenés: 2017.02.27

Budapesten rendez konferenciát a bécsi Semmelweis Alapítvány

Másodszor tart konferenciát a bécsi központú, nemzetközi non-profit szervezetként működő Semmelweis Foundation. A két napos rendezvény megnyitóján köszöntőt mond Dr. Szél Ágoston rektor is, mint az egyik legismertebb és legnagyobb, Semmelweis nevét viselő intézmény vezetője.

Megjelenés: 2017.02.22

Új elmélet az aszpirin daganatellenes hatásának magyarázatára

Egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy az aszpirin rendelkezik tumorellenes hatással. Bár az acetilszalicilsav még nem elfogadott eleme a daganatellenes terápiának, az amerikai Preventive Services Task Force már javasolja az alkalmazását egyes esetekben felnőttek számára kolorektális daganatok megelőzése céljából.

Megjelenés: 2017.02.22 | Frissítve: 2017.02.21

Új módszer teheti biztonságosabbá a csontvelő transzplantációt

A Harvard Stem Cell Institute kutatói megtették az első lépéseket egy olyan módszer kifejlesztésében, amellyel a csontvelő-átültetés sokkal biztonságosabb, ezáltal jóval szélesebb körben elérhető lehet a (többek között sarlósejtes anaemiában, thalassemiában, AIDS-ben szenvedő) betegek számára.

Megjelenés: 2017.02.22

Újabb két gyógyszertárat zárt be az OGYÉI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelenleg is vizsgálódik annak a két gyógyszertárnak az ügyében, melyek gyógyszerforgalmazási tevékenység folytatására vonatkozó engedélyét az OGYÉI 2017. február 16-án visszavonta. Az illegális gyógyszerforgalmazás felderítését célzó vizsgálatok újabb állomása a budapesti Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika volt.

Megjelenés: 2017.02.20

Szegeden lesz a molekuláris gyógyászat új európai központja

Február 16-án írják alá azt a szerződést az Európai Unióval, amelynek értelmében elindulhat a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (MMMKK) működése. Az MMMKK az egyike annak tíz nyertes pályázatnak, amelyet az Európai Bizottság „Teaming” programjában 27 ország 169 pályázata közül választottak ki.

Megjelenés: 2017.02.14

Új alternatívák a krónikus fájdalom kezelésében

Bár az opioidok továbbra is dominálják a krónikus fájdalom kezelésére szolgáló szerek piacát, a nemkívánatos mellékhatások és abúzuspotenciál miatt nagy szükség van új típusú gyógyszerekre, és ezek kifejlesztésén számos vállalat dolgozik biztató eredményekkel.

Megjelenés: 2017.02.14

Új szívműtéti eljárást vezettek be a zalaegerszegi kórházban

Az egyik leggyakoribb veleszületett szívrendellenesség, a bal és a jobb pitvar közötti nyitott sövényt katéteres beavatkozással is korrigálni tudják már a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban - adott tájékoztatást a zalaegerszegi egészségügyi intézmény főigazgatója.

Megjelenés: 2017.02.13