Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

107 milliárd dollárra nőtt az onkológiai szerekre fordított összeg

Az IMS legújabb jelentése szerint az onkológiai készítményekre költött összeg 2015-ben elérte a 107 milliárd dollárt, ami 11,5 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva, és 90 milliárd dolláros emelkedés 2011-hez képest. Az elemzés azt is megállapította, hogy az elmúlt 5 évben 70 új onkológiai gyógyszer került forgalomba a fejlett országokban, amelyek több mint 20-féle daganattípus kezelésére szolgálnak.

Ugyanakkor, ezeknek a gyógyszereknek a nagy része még nem került forgalomba sok országban, mivel nem kapták meg a társadalombiztosítási támogatást. Csak hat országban (USA, Németország, Anglia, Olaszország, Franciaország, Kanada) elérhető a legújabb onkológiai készítmények több mint 50 százaléka.

2020-ig az onkológiai szerek piacának várható növekedése 7,5 - 10,5 százalék között mozog, ami eléri a 150 milliárd dollárt. A növekedés motorja főként az új gyógyszerek - elsősorban az immunoterápiás szerek - szélesebb körű alkalmazása, a bőven meghaladja a meglévő, de kedvezőtlenebb gyógyulási arányokat eredményező szerek forgalmának csökkenését.

Az IMS alelnöke szerint "az új megközelítés, amely a daganatos elváltozásokat sok, pontosan definiált betegségként határozza meg, és ennek megfelelően határozza meg a kezelési opciókat, rendkívül gyorsan át fogja alakítani az onkológiai terápiát".

Kapcsolódó tartalmak

Az amerikai National Institues of Health a daganatos betegségek által generált költségeket 2010-ben 263,8 milliárd dollárra becsülte, amelyből 102,8 milliárd dollár volt a közvetlen egészségügyi kiadás, 20,9 milliárd a betegség során kiesett munka, valamint 140,1 milliárd dollár az idő előtt bekövetkezett elhalálozások miatt bekövetkező veszteség. 2004-ben csak a Medicare által finanszírozott onkológiai gyógyszerek költsége elérte az 5,3 milliárd dollárt, amelyből 2,3 milliárd dollárt tettek ki a kemoterápiás készítmények. Egy 2007-es tanulmány szerint az onkológusok által felírt gyógyszerek több, mint a 40%-át teszik ki az orvosi kiadásoknak, és a szájon át szedhető kemoterápiás készítményekből származó nyereség több, mint duplájára nőtt 2002 és 2006 között.

A jelentés arról is beszámol, hogy a klinikai fejlesztés fázisában lévő onkológiai szerek száma az elmúlt évtizedben 60 százalékkal emelkedett, aminek közel 90 százaléka a célzott terápiákra fókuszál. Több mint 500 vállalat foglalkozik aktívan daganatellenes gyógyszerek fejlesztésével, együttvéve mintegy 600 új molekula fejlesztésén dolgoznak, amelyeket főként nem kissejtes tüdőrák, emlőrák, prosztatarák, petefészek- és vasatgbélrák kezelésében terveznek engedélyeztetni. Eközben a betegbevonástól az onkológiai szer forgalomba hozatalának engedélyezéséig 2015-ben átlagosan 9,5 év telt el, míg 2013-ban ez az időtartam 10,3 év volt.

Magyarországon mintegy ötven olyan új fejlesztésű és éppen ezért drága gyógyszer áll hosszú ideje támogatási várólistán az egészségbiztosítónál, amelyeket a nyugat-európai országokban már rutinszerűen alkalmaznak az orvosok gyógyító munkájuk során, ezek közül nagyjából harminc daganatellenes szer van, és bár ezekhez az onkológiai centrumok betegei rendszerint hozzájutnak, de csak úgy, hogy minden alkalommal méltányossági kérelmet kell benyújtaniuk az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

 

Referencia:

PharmaTimes

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek