2018 legérdekesebb orvostudományi eredményei és hírei

A tavalyi évben szinte minden hétre jutott egy-egy forradalmi jelentőségű orvostudományi vagy élettani felfedezés, kutatási eredmény: jelentős áttörést sikerült elérni a daganatellenes terápiákban, kutatók közelebb jutottak a Parkinson-kór eredetének feltárásához és a diabétesz klasszifikációjának új megközelítéséhez.

hirdetés

Egy génmutáció "kikapcsolásával" sikerült visszafordítaniuk az öregedéssel összefüggő bőrráncosodást és szőrhullást egereknél a birminghami Alabamai Egyetem (UAB) kutatóinak. Keshav Singh és kollégái egy antibiotikumot (doxycyclint) adtak be az állatoknak. Az antibiotikum génmutációt indított be, ami pedig mitokondriális diszfunkcióhoz. Singh szerint az eredmények egyedülálló lehetőséget adhatnak olyan megelőző és gyógyszerterápiás eljárások kidolgozására, amelyekkel bővíthetőek a mitokondriális funkciók az öregedéssel összefüggő bőr- és hajproblémák, valamint az olyan egyéb emberi betegségek kezelésében, amelyekben központi szerepet játszik a mitokondriális működés zavara.

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, James P. Allison és Hondzso Taszuku kapta a 2018-as orvosi-élettani Nobel-díjat. Az illetékes bizottság indoklása szerint az amerikai és a japán szakember a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására alapuló tumorterápia kifejlesztésével érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést. Felfedezéseik mérföldkövet jelentettek a rák elleni küzdelemben.

A fehérjék kutatásában elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós, Frances H. Arnold, George P. Smith és Gregory P. Winter kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint. Az indoklás szerint a három tudós az evolúció mechanizmusát felhasználva ért el úttörő eredményeket kutatásaiban, amelyek gyakorlati haszna ma már a gyógyszergyártáson át az üzemanyag-előállításig megfigyelhető.

A Johns Hopkins Kimmel Cancer Center kutatói kifejlesztettek egy olyan vérvizsgálatot, amellyel nyolcféle daganat kimutatható egyetlen vizsgálattal, és a tumor helyének azonosításában is segítséget nyújt. A CancerSEEK nevű teszt egy egyedülálló, nem invazív vizsgálat, ami nyolcféle tumorfehérje szintjét és karcinogén génmutációk jelenlétét mutatja ki a vérben keringő DNS-ből. Az új teszt célja, hogy ez a nyolc daganattípus gyorsan és egyszerűen kimutatható legyen. A szűrővizsgálat által kimutatható nyolc daganattípus az Egyesült Államokban a daganatos halálozások több mint 60 százalékáért felelősek, és öt betegség esetében egyáltalán nincs szűrővizsgálatra lehetőség.

Egy új kutatás szerint a diabétesz "öt különböző betegség"

Svéd kutatók csütörtökön tanulmányt jelentettek meg a világ egyik legelismertebb orvosi szaklapjában, a The Lancetben, melyben öt új csoportra osztották a cukorbetegség fajtáit. A svéd Lundi Egyetem Diabéteszközpontja és a finn Molekuláris Orvostudományi Kutatóintézet tudósai 14 775 beteg adatait, köztük részletes vérvizsgálati eredményeit elemezték. A svéd kutatók által megkezdett munka "egyértelműen a jövője annak, ahogy a cukorbetegségről, mint betegségről gondolkodni fogunk". De szerinte ez még csak az első lépés, mert a svéd kutatók csak skandináv betegeket vizsgáltak, márpedig a cukorbetegségre való kitettség regionálisan változó. Vagyis "könnyen megeshet, hogy világszerte ötszáz alcsoport is van a genetikai és környezeti tényezők változatossága miatt". Azt is hangsúlyozta, hogy bár a kutatás nagyon jelentős, azonnali hatása biztos nem lesz arra, hogy hogyan kezelik a cukorbetegséget - amely a világ felnőtt népességének több mint 9 százalékát érinti.

Az antidepresszánsok hatásosságát bizonyította egy nagyszabású kutatás

Az orvostudomány egyik nagy kérdésére adott választ egy nagyszabású kutatás, amely bizonyította, hogy a depresszió elleni gyógyszerek hatásosan enyhítik a tüneteket. A tudósok 522 korábbi vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek 116 477 résztvevő adatait tartalmazták. Megállapították, hogy a leggyakoribb 21 antidepresszáns hatékonyabban enyhítette az akut depresszió tüneteit, mint a hatóanyag nélküli tabletták.

A vakbél eltávolítása összefüggésben van a Parkinson-kór kockázatával

Svéd és amerikai kutatók újszerű összefüggést fedeztek fel a gasztrointesztinális gyulladás, ezen belül is a vakbélgyulladás és az vakbél eltávolítása, illetve a Parkinson-kór eredete között. A kutatás vezetője szerint az új kutatási eredmények nagy előrelépést jelentenek, és alátámasztják, hogy a vakbél közreműködik azokban az immunrendszeri folyamatokban, amelyek a gasztrointesztinális gyulladások hátterében állnak. A kutatók szerint a bélben élő baktériumok bizonyos fajtái szintén befolyásolhatják a Parkinson-kór kialakulását.

Magyar kutatók eredményei is felkerültek a legfontosabb tudományos hírek listájára: az MTA kutatói a stressz és az álmatlanság kulcsrendszerét fedezték fel az agyban. A most felfedezett idegsejthálózat felelős azért, hogy beállítsa agyunk éberségi állapotát. Acsády László, Mátyás Ferenc, Komlósi Gergely és munkatársaik (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, illetve MTA Természettudományi Kutatóközpont) eredménye utat nyithat az alvászavarok kezelése és radikálisan új típusú altatók fejlesztése felé.

A Semmelweis Egyetem kutatói a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) keretében a késleltetett stresszreakcióért és a stressz hosszabb távú hatásaiért felelős új agyi folyamatot azonosítottak. A kutatás eredménye szerint az agyvízen keresztül közvetített mechanizmus esetében a veszély fellépése után több tízperces késéssel aktiválódik az az agyi terület, amely a stresszre adott válaszért és a viselkedés kialakításáért felelős. Az eredmények új távlatot nyithatnak a poszttraumás stressz szindróma, a krónikus stressz és a kiégés idegi folyamatainak megértéséhez.

A kiemelkedő eredmények ellenére az orvostudomány és a biotechnológia 2019-ben sem fog szűkölködni a kihívásokban: a szuperbaktériumok világszerte egyre növekvő veszélyt jelentenek, több kontinensen is terjed az oltásellenesség, ami járványok kialakulásához vezethet, a világ népességének egyre nagyobb hányadát érinti az elhízás, folyamatosan emelkedik a depressziós betegek száma, a klímaváltozás egészségügyi hatásai gyakorlatilag beláthatatlanok, és a kitartó erőfeszítések dacára az Alzheimer-kór gyógymódját sem sikerült megtalálni.

Biztatóak viszont a mesterséges intelligenciával elért élettudományi sikerek, további új lehetőségeket nyithat meg a gyógyászatban a géntechnológia, elindult a tudományos és kormányzati szintű összefogás a homeopátiás és egyéb áltudományos gyógymódok ellen – remélhetőleg minél több területen újabb áttöréseket fog hozni a 2019-es év.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

BBC