A D-vitamin hatékonyan javíthatja az égési sérülések kezelését

Egy új kutatás szerint gyorsabban felépülnek azok a súlyos égési sérültek, akiknek magasabb a D-vitamin szintje, ami annak a lehetőségét is felveti, hogy a D-vitamin pótlás egy egyszerű és költséghatékony kiegészítő terápia lehet az égési sérülések kezelésében.

hirdetés

Bár az égési sérülések kezelése sokat fejlődött az elmúlt évtized során, sok betegnél még mindig fennáll az elégtelen gyógyulás kockázata, többek között olyan szövődmények formájában, mint az elhúzódó sebgyógyulás és a fertőzések fellépése. A súlyos égési sérülést szenvedett betegeknél magas a kockázata a potenciálisan életveszélyes szepszist okozó infekcióknak. A D-vitaminról ismert, hogy rendelkezik antibakteriális hatásokkal, amelyek segíthetnek a fertőzések leküzdésében, és ezáltal javíthatják a sebgyógyulást.

A D-vitaminnak az égési sérülések gyógyulásában játszott szerepének feltárására angliai kutatók 1 éves kutatás során értékelték a gyógyulás előrehaladását súlyos égési sérüléseknél, és ezt összehasonlították a betegek D-vitamin szintjével. Az eredmények igazolták, hogy a magasabb D-vitamin szinttel rendelkező betegek esetén jobb volt a prognózis és a sebgyógyulás gyorsabb volt, kevesebb szövődmény fordult elő és a hegesedés is ritkább volt.

Ezek az adatok alátámasztják, hogy a közvetlenül az égési sérülés után alkalmazott D-vitamin pótlás jelentős mértékben javíthatja a betegek gyógyulási esélyeit, köszönhetően a fokozott antimikrobás aktivitásnak és a gyorsabb sebgyógyulásnak.

A D-vitamin pótlás hatásosságát ezen a területen klinikai vizsgálatokkal kell igazolni, és a kutatócsoport most arra koncentrál, hogy mi az oka az égési sérülés utáni gyors D-vitamin szint csökkenésnek, illetve hogy ezt hogyan lehetne megelőzni. Emellett a kutatók szeretnék felhívni a klinikusok figyelmét a megfelelő D-vitamin szint fontosságára.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress