A diabétesz, szívbetegségek és hátfájás teszi ki az amerikai egészségügyi kiadások nagy részét

Az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül 20 betegség felelős az egészségügyi kiadások több mint feléért - derül ki egy új pénzügyi elemzésből, amely a kiadásokat betegségekre lebontva vizsgálta.

hirdetés

A legnagyobb kiadással járó betegség a diabétesz, amelynek diagnosztikai és terápiás eljárásai összesen 101 milliárd dollárra rúgnak, és 36-szor gyorsabban emelkednek, mint a halálozás első számú okának, az ischémiás szívbetegségnek a költségei az elmúlt 18 évben. Míg ez a két betegség jellemzően a 65 év felettieket érinti, a derékfájás és nyakfájás, ami a harmadik legköltségesebb panasz, főként a dolgozó felnőttekre jellemző.

A fenti három kategória, valamint a hypertonia és az elesésekből származó sérülések teszik ki a személyes egészségügyi kiadások 18 százalékát, ami 2013-ban 437 milliárd dollár volt.

A JAMA folyóiratban közölt elemzés megkülönbözteti a közegészségügyi programokra fordított kiadásokat és a személyes egészségügyi költségeket, és összesen 155 féle betegséget fed le.

„Bár köztudott, hogy az USA költi a legtöbb pénzt egészségügyre, nagyon keveset tudunk arról, hogy valójában milyen betegségekre fordítjuk ezt az összeget” – magyarázza a kutatás vezetője, a washingtoni egyetem docense, Dr. Joseph Dieleman. „Intézetünk ezt az információs hézagot igyekszik betölteni annak érdekében, hogy a döntéshozók jobban átlássák a helyzetet, és hatékonyabban tudják a forrásokat megtervezni és elosztani.”

Az elemzésben vizsgált 155 betegségre költött 2,1 trillió dollár mellett a kutatók becslése szerint mintegy 300 milliárd dollár kerül ismeretlen helyre, többek között recept nélkül kapható gyógyszerekre és otthonápolásra.

A legköltségesebb 20 betegség közé tartoznak még a vázizomrendszeri rendellenességek, mint például a tendinitis, az ínhüvelygyulladás és a reumatoid arthritisz, illetve egyéb ellátások közül a fogászati beavatkozások, valamint a terhességi és posztpartum gondozás. A fertőző betegségek közül a bronchitis és a pneumonia került be az első 20-ba.

Az elemzés további lényeges megállapítása, hogy a 85 év feletti nők költötték a legtöbbet egészségügyi kiadásokra (fejenként több mint 31 ezer dollárt). Ennek több mint felét bentlakásos ápolásra, 40 százalékát kardiovaszkuláris betegségek, Alzheimer-kór és elesésekből származó sérülések kezelésére fordították. A 85 év feletti férfiak fejenként 24 ezer dollárt költöttek, amiből csak 37 százalékot fordították bentlakásos ápolásra, főként azért, mert a nők tovább élnek, és a férfiakat így hozzátartozójuk tudja otthon ápolni.

A személyes egészségügyi kiadások kevesebb mint 10 százalékát teszi ki a bentlakásos ápolás, és kevesebb mint 5 százalék a sürgősségi ellátás költségének aránya. A bentlakásos ápolást elsősorban az Alzheimer-kór és a stroke teszi szükségessé, míg a sürgősségi ellátások terén az elesések vannak a vezető helyen.

2013-ban a legköltségesebb betegségek a következőek voltak:

  1. Diabetes – 101,4 milliárd dollár
  2. Ischémiás szívbetegség – 88,1 milliárd dollár
  3. Derékfájás és nyaki fájdalom – 87,6 milliárd dollár
  4. Hypertensio – 83,9 milliárd dollár
  5. Elesésekből származó sérülések – 76,3 milliárd dollár
  6. Depresszív zavarok – 71,1 milliárd dollár
  7. Szájüregi betegségek – 66,4 milliárd dollár
  8. Látási és hallási zavarok - 59 milliárd dollár
  9. Bőrgyógyászati problémák (pl. cellulitis, acne) – 55,7 milliárd dollár
  10. Terhesség, szülés és postpartum gondozás - 55,6 milliárd dollár

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert