A kolorektális daganatok elleni gyógyszerek piaca 2025-re eléri a 11 milliárd dollárt

A kolorektális daganatok elleni szerek piaca, ami nyolc fő területet (USA, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Anglia, Japán és Kína) fed le, a jelenlegi 8,15 milliárd dollárról várhatóan 11 milliárdra fog növekedni 2025-ig.

hirdetés

A GlobalData legfrissebb jelentése szerint a piac növekedésének fő mozgatói az elöregedő népesség és a kolorektális daganatok incidenciájának emelkedése, valamint a magas árkategóriájú gyógyszerek forgalmának növekedése, és ennek következtében azoknak a betegeknek a nagyobb száma, akiket a betegség kiújulásakor ezekkel a szerekkel (nem generikus kemoterápiával) kezelnek. Például a pembrolizumab hatóanyagú Keytruda várhatóan az első immunológiai ellenőrzőpont-inhibitor lesz, amelyet mikroszatellita-gazdag kolorektális daganat kezelésére engedélyeznek, és így mind a nyolc országban gyors forgalomnövekedésre számíthat.

2020-ban előreláthatólag forgalomba kerül a Sumitomo Dainippon Pharma által kifejlesztett napabucasin és az Array BioPharma kombinációs készítménye, amely encorafenibet és binimetinibet tartalmaz. Ezek a készítmények másodvonalbeli terápiára javallottak, ezen belül is a rendelkezésre álló szerekkel szembeni szerzett rezisztencia terjedése és a BRAF-mutáns betegek rossz prognózisa elleni küzdelemben lehet fontos szerepük.

Az új gyógyszerek engedélyezése ellenére továbbra is lassú a reszekábilis, magas kockázatú kolorektális rák kezelésére szolgáló neoadjuváns és adjuváns szerek fejlesztése, ezért a GlobalData előrejelzése szerint a jelenlegi helyzet változatlan marad a generikus és a viszonylag olcsó kemoterápiás szerek rendelését tekintve.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Drug Discovery & Development