Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A kormány komoly szerepet szán a megelőzésben az egészségfejlesztési irodáknak

Az egészségfejlesztési irodák munkája nagyban segíthet a népbetegségek elleni harcban - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt egy szakmai fórumon kedden Budapesten.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Horváth Ildikó azt mondta, a halálozások háromnegyede a helytelen életmódból adódó betegségekre vezethető vissza, tehát a mozgásszegény életmódra, a helytelen táplálkozásra, a dohányzásra vagy a túlzott alkoholfogyasztásra.
Mint mondta, az életmódon a legnehezebb változtatni, hiszen félig-meddig nem tudatosuló folyamatokat kell az emberek gondolkodásában megváltoztatni.
Az államtitkár közölte, az országban jelenleg 116 egészségfejlesztési iroda működik, munkájuk fontos és hosszú távú eredményeket hoz. Ehhez kapcsolódóan elmondta, az elmúlt években nőtt a várható élettartam és szintén nőtt az egészségben eltöltött évek száma. Kitért arra, hogy az egészségfejlesztési irodák bekapcsolódnak majd a nemrég, háziorvosi praxisközösségeknek meghirdetett Három generációval az egészségért programba is.
Müller Cecília, megbízott országos tisztifőorvos a Fókuszban a területi egészségfejlesztés - az egészségfejlesztési irodák kiemelt szerepe 2019-ben című szakmai tanácskozáson elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) létrehozásával felerősödött az egészségfejlesztési szakterület, a járvány- és közegészségügyi munka mellett.
Kifejtette, az NNK egyik feladata, hogy szakmai felügyeletet gyakoroljon az egészségfejlesztési irodák felett, módszertant, kohéziót, és egyfajta standard palettát nyújtson a területen dolgozók munkájához.
Hozzátette ugyanakkor: nem szeretnék a rendszer "uniformizálni", hiszen számos olyan egészségfejlesztési program megvalósulhat, ami a helyi lakosság igényeihez igazodik.

Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ projektjének szakmai vezetője az MTI-nek elmondta, az efi-k 2012-ben kezdték működésüket 61 irodával, ami mára 116-ra bővült járási szinten. A cél, hogy minél több ilyen iroda működjön az országban - tette hozzá.
Az egészségfejlesztési szolgáltatásokat nyújtó, azokat helyi szinten szervező irodák módszertani, szakmai irányítása az NNK feladata. Segítséget nyújtanak egy egységes szolgáltatási kínálat kidolgozásában, a szakemberek képzésében.
Mint mondta, az efi-k létrehozásának célja, hogy közösségi alapú szolgáltatást nyújtsanak vagy szervezzenek meg például munkahelyeken, iskolákban, civil vagy egyházi szervezetek közreműködésével.
A szakmai tanácskozáson Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója beszámolt a Három generációval az egészségért programról. A nemrég bejelentett, 5,8 milliárd forintos kerettel meghirdetett, háziorvosi praxisközösségeknek szóló pályázat célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések rizikófaktorainak, valamint a gyermekek egészségi állapotát befolyásoló tényezőknek a felmérése.

A főigazgató elmondta, a WHO adatai szerint a kardiovaszkuláris betegségek vezetik a halálozási statisztikát, a teljes halálozás 31 százalékáért felelős ez a betegségcsoport. Kiemelte, az elmúlt években ugyan meredeken csökkent a kardiovaszkuláris halálozás Magyarországon, de ez elsősorban a technológia és a gyógyszeres kezelések fejlődésének, illetve az országban kiépült katéteres laboroknak köszönhető. Mint mondta, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában a legnagyobb kockázat a magas vérnyomás és a diabétesz, amelyek kialakulásában szerepet játszik a túlsúly. Kiemelte, a felnőtt magyar lakosság kétharmadának magas a koleszterinszintje és a lakosság egy része túlsúlyos. Aggasztó jelenség - emelte ki -, hogy egyre több gyerek túlsúlyos. Andréka Péter szerint a megelőzésben a háziorvosok tudják a legtöbbet tenni, hiszen ezen a szinten a legtöbb az orvos-beteg találkozás, és a lakosság még mindig a háziorvosában bízik leginkább.

 

Referencia:

MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés