Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A tüdőrák korai diagnosztikájának új lehetőségei

A terápiás lehetőségek folyamatos fejlődése ellenére a tüdőrák továbbra is a vezető daganatos halálozási ok. Kutatók most az exoszómák szerepét vizsgálják a betegség korai stádiumban történő diagnosztizálásában, ami a terápia korai elindítása révén jelentősen javíthatná a betegség kimenetelét.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Világszerte 1,2 millió ember hal meg évente tüdőrákban, amely az esetek 75-85 százalékában NSCLC. A daganatok metasztatikus potenciálját irányító biológiai mechanizmusok jobb megértésére és új terápiás megközelítésekre egyaránt szükség van a korai diagnózishoz és a terápiás stratifikációhoz.

A tüdőrák korai diagnózisa jelentős mértékben javítja a túlélési arányokat, ezért létfontosságú a megfelelő szűrési programok kidolgozása. A tüdőrák kezelésének klinikai gyakorlatának középpontjában a tünetmentes, tüdőrák szempontjából magas kockázatú egyének azonosítása és az alacsony dózisú helikális CT-t követően nem meghatározott csomók diagnosztizálása áll.

Azzal kapcsolatban átfogó szakmai konzenzus van, hogy a diagnosztikai pontosság javítása érdekében vérvizsgálat kifejlesztésére van szükség. Ebben hozhatnak áttörést az exoszómákkal kapcsolatos új kutatási eredmények.

Kapcsolódó tartalmak

Az exoszómák (extracelluláris vesiculumok) gyakorlatilag úgy működnek, mint egy biológiai levelező rendszer: a tumorból származó exoszómák biológiai hírvivőként funkcionálnak, amelyek a daganatok növekedési szignáljait közvetítik. Az exoszómákat speciális összetevők kombinációja alkotja, többek között proteinek, mRNS és miRNS, amelyek így képesek más sejtekhez eljutni. Több kutatás szerint az exoszómák közreműködnek a COPD és a tüdőrák patogenezisében, és ez által biomarkerként információt szolgáltathatnak a daganat aktivitásával kapcsolatban.

A nem kódoló RNS molekulák, mint például az miRNS, szabályozzák a génexpressziót. Körülbelül 120 féle miRNS létezik, amelyek az exoszómákban található génekre specifikusak. Kutatások igazolták, hogy az exoszomális miRNS közreműködik a tumorgenezisben, a metasztázisok kialakulásában és az őssejtek differenciálódásában. Különböző daganattípusokra jellemző a fokozott miRNS-expresszió.

Az miRNS molekulák szerepet játszhatnak a tumor szuppressziójában is, vagy lehetnek onkogén hatásúak. Az exoszómákban található miRNS teremthet arra, hogy a klinikai gyakorlatban nem invazív diagnosztikai eljárás alapjául szolgáljon.

A vérben jelen lévő, daganatsejtekből származó exoszómák kimutatása egyedülálló lehetőség a biomarker-fejlesztés szempontjából. Ezek a biomarkerek segítenek a tumor azonosításában és kimutatásában, valamint a betegség progressziójának monitorozásában is hasznosíthatóak.

Referencia:

Pharmafile.com

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés