Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A WHO szerint aggasztó mértékben nő a gyermekbénulásos esetek száma

Az Egészségügyi Világszervezet egyhangúlag úgy döntött, hogy a gyermekbénulást továbbra is a nemzetközi jelentőségű közegészségügyi kockázatok közé sorolja. A WHO eredetileg 2014-ben nyilvánította globális egészségügyi fenyegetésnek a gyermekbénulást.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

2018-ban a WHO világszerte összesen 27 gyermekbénulásos esetet regisztrált, szemben a 2017-ben feljegyzett 22 esettel. Az alacsony esetszám elhanyagolhatónak tűnhet, de a bizottság szerint a tendencia a kockázat emelkedését igazolja.

A poliovírus fertőzések 95%-a tünetmentes. A fennmaradó 4-8% esetében a megbetegedéssel járó fertőzés enyhe lefolyású, nem specifikus tünetek, torokfájás, hányinger, hányás jelentkezik, mely néhány nap alatt gyógyul. A fertőzöttek 1-2 %-ában azonban 2-3 napos láztalanság után ismét láz, fejfájás, hányás, gerincfájdalom, aluszékonyság vagy nyugtalanság, az agyhártyagyulladás klinikai tünetei jelentkeznek (preparalitikus szak). Ezt követően izomgyengeség és izomfájdalmak vezetik a bénulásos szakot. A bénulás petyhüdt típusú, többnyire nem szimmetrikus. Leggyakrabban az alsó végtagok törzshöz közelebbi izmait érinti, de egyetlen izomcsoportra is lokalizálódhat. Napokon át haladhat előre a folyamat, melynek során a légzőizmokban is beállhat a bénulás. A betegség lezajlása után a vírus által megtámadott idegsejtek által beidegzett izomrostok bénulása javulhat, de ha valamennyi idegsejt elpusztult, a bénulás maradandóvá lesz. Az érintett izomcsoportok fokozatosan sorvadnak, és évek alatt súlyos torzulások alakulhatnak ki.

A Globális Gyermekbénulás Eradikációs Program 30 éve indult el a WHO, az UNICEF, az amerikai CDC és magánszemélyek alapítványainak együttműködésében. 1988-ban a gyermekbénulás 125 országban volt endémiás és évente 350 ezer gyermek megbetegedését okozta, az eradikációs program eredményeként már csak három országban – Afganisztánban, Nigériában és Pakisztánban – endémiás, és a megbetegedések száma több mint 99 százalékkal csökkent.

Pénteki ülésén a WHO bizottsága pozitívnak minősítette az Afganisztánban és Pakisztánban elért eredményeket, de megjegyezte, hogy 2018-ban az afganisztáni esetszám csaknem megduplázódott, a 2017-es 10 esetről 19-re emelkedett a fertőzések száma.

A WHO szerint számos ország továbbra is ki van téve a gyermekbénulás fenyegetésének, mivel a nyájimmunitás hiánya még nyugati országokban is lehetővé tesz a fertőzés behurcolását. A szakértők véleménye az, hogy amennyiben néhány éven belül nem sikerül megvalósítani a gyermekbénulás globális eradikációját, fennáll a betegség újbóli elterjedésének a veszélye, ahogyan az például a kanyaró esetében is tapasztalható: a kanyarós esetek száma 2017-ben ugrásszerűen megnőtt, és becslések szerint mintegy 110 ezer halálos kimenetelű fertőzést okozott.

Referencia:

CNN

WHO

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés