Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A zoledronsav hatékony lehet az agresszív típusú emlőrákkal szemben

Kutatók felfedezték, hogy az UGT8 enzim fokozza a basalsejtes emlőrák progresszióját, ami az agresszív típusú és gyakran halálos kimenetelű daganatok közé tartozik. Egy új kutatás viszont feltárta, hogy az osteoporosis kezelésére széles körben alkalmazott zoledronsav gátolja az UGT8 enzimet.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A basalsejtes emlőrák a különösen agresszív daganatok közé tartozik, ami főként fiatal nőknél fordul elő, a kezelése bonyolult, mivel általában tripla negatív, azaz a tumorsejteken nincs sem ösztrogén-, sem progeszteron-, sem HER2-receptor, amelyek más emlőrák típusoknál a fő terápiás célpontok. Emiatt a basalsejtes emlőrák prognózisa rosszabb, mint más emlőrákos esetekben.

A kutatás vezetője szerint a daganat agresszív jellege és a hatékony terápiás opciók hiánya miatt elsődleges fontosságú annak megállapítása, hogy mi okozza a tumor agresszív természetét és hogyan lehet potenciális kezelést kifejleszteni ellene.

Kapcsolódó tartalmak

A kínai kutatócsoport több mint 5000 emlőrákos beteg szövetmintáját vizsgálta meg, és azt találták, hogy az UGT8 enzim szintje a basalsejtes emlőrák esetekben rendkívül magas volt. A magasabb UGT8-szint összefüggésben volt a nagyobb tumormérettel, magasabb stádiummal és rövidebb túléléssel.

Az UGT8 a szulfatid szintézisének első lépését katalizálja, ami a tumorprogresszióban részt vevő sejtek felszínén található lipidmolekula. A kutatók feltárták, hogy a magas UGT8-szintű emlőrák sejtek nagy mennyiségű szulfatidot termelnek, ami aktiválja a basalsejtes tumor túléléséhez és áttétképzéséhez létfontosságú jelátviteli útvonalakat. Az UGT8 szint lecsökkentése ezekben a sejtekben a szulfatidszint csökkenéséhez vezet, és ez által gátolta a sejtek további daganatok képzésére való képességét.

A zoledronsav számos csontbetegség, többek között osteoporosis kezelésére használatos, és szerepel a WHO listáján, amely a közegészségügyi szempontból alapvető fontosságú, biztonságos és hatékony gyógyszereket tartalmazza. A kutatók azt is igazolták, hogy a zoledronsav közvetlenül gátolja az UGT8 enzimet, ez által csökkenti a szulfatidszintet basalsejtes emlőrákban. A zoledronsav-kezelés hatására a tumorsejtek áttétképző képessége lecsökkent, így a tüdőben nem tudtak metasztázisok kialakulni.

Referencia:

European Pharmaceutical Review

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés