Antibiotikum-rezisztens baktériumok az NHS gyáraiban

Gyógyszer-rezisztens baktériumokat találtak több indiai gyógyszergyártó telephelyen – derült ki a Changing Markets jelentéséből. A jelentés rávilágít ara is, hogy a vizsgált gyárak európai és amerikai vállalkozásokkal, állami egészségügyi szolgáltatásokkal (beleértve az NHS-t is) és kórházakkal is összefüggésbe hozhatók.

hirdetés

Az Ecostorm által végzett vizsgálat és az ezt követő vízminta elemzések során nagy mennyiségű gyógyszer-rezisztens baktériumot találtak három indiai városban, Hyderbadban, Új Delhiben és Chennaiben.

A vizsgált területeken nagy mennyiségben találtak antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat, beleértve a végszükség esetén, olyan fertőzések kezelésére használt antibiotikumokat is, melyek nem reagálnak más gyógyszerekre.

A részletes vizsgálat arra is fényt derített, hogy az említett üzemekben gyártott antibiotikumokat külföldre exportálják, többek között az NHS-nek, francia kórházakba és olyan nagy forgalmazóknak, mint az amerikai McKesson, és a francia Sanofihoz tartozó Zentiva.

Növekvő globális fenyegetés

A növekvő antimikrobiális rezisztencia (AMR), mely különös aggodalomra ad okot az antibiotikumok esetén, az egyik legsúlyosabb fenyegetés az emberi egészségre. A gyógyszer-rezisztens fertőzések okozta halálesetek száma az előrejelzések szerint 2050-re eléri az évenkénti 10 milliót, míg a halmozódó gazdasági veszteségek a 100 billió dollárt.

Orvos szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a közeljövőben a gyógyszer-rezisztens fertőzések miatt a gyakoribb betegségek, a kisebb műtétek és az olyan rutin beavatkozások, mint a csípőprotézis élet-halál kérdése lehetnek.

Az antibiotikumok dömpingszerű gyártása súlyos fenyegetést jelent az emberi egészségre, mivel egyre nagyobb az AMR válság. Az európai és amerikai piacot is ellátó indiai gyárakban felfedezett gyógyszer-rezisztens baktériumok komoly kérdéseket vetnek fel a gyógyszeripari ellátó lánccal kapcsolatban is.

A nagy antibiotikum vásárlóknak azonnal feketelistára kellene tenni azokat a szállítókat, melyek hozzájárulnak az AMR terjedéséhez az ipari szennyezés által, emellett erőfeszítést kell tenniük az ellátási lánc megtisztítására.

Piszkos gyárak

A Hyderbad-központú Aurobindo Pharma az egyik legrosszabb. Nem csak visszaeső szennyezőnek számít a saját termelési helyén, Indiában, de az antibiotikumok készítésére felhasznált alapanyagokat is piszkos kínai gyárakból importálja.

Az Aurobindo, amely egyértelmű kapcsolatban áll a McKesson-nal, ami legnagyobb vevője az amerikai CVS Health, emellett nemzetközi leányvállalat hálózata közvetlen hozzáférést biztosít az európai piacokhoz, rohamos és jelentős globális jelenlétet jelent.

A jelentésre Nina Renshaw, az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) főtitkára így reagált:

„Ez a jelentés a legújabb azon tanulmányok sorában, melyek azt mutatják, hogy a gyógyszeripar is hozzájárul az antibiotikum-rezisztenciához. Bízunk benne, hogy az európai kormányok és az Európai Bizottság is nagyon komolyan veszi ezt a problémát. Első lépésként a jelenleg felülvizsgálat alatt álló AMR cselekvési terv keretében intézkedéseket kell hozni a környezetszennyezés ellen - beleértve az antibiotikumgyártással járót is. Ha nem foglalkozunk párhuzamosan az AMR mindhárom – emberi, állati, ipari - okával, azt kockáztatjuk, hogy teljesen elveszítjük az ellene folyó harcot. Ez pedig példátlan katasztrófa lenne a közegészségre.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MAGYOSZ