Áttörés a Parkinson-kór okának feltárásában

Amerikai kutatók felfedezése a Parkinson-kór és mintegy ötven egyéb betegség új kezelését teheti lehetővé. A kutatók az úgynevezett retromer proteinek működési zavarait tárták fel.

hirdetés

A University of Queensland kutatói egy génmutációt vizsgáltak, amely megzavarja a neuronokon belüli transzportfolyamatokat és a bomlástermékek akkumulációjához vezet, ezáltal pedig Parkinson-kórt okoz.

Rohan Teasdale professzor szerint a korábbi kutatások igazolták, hogy a retromerek (a sejten belüli transzportfolyamatokért felelős fehérjék) működési zavarai összefüggnek a Parkinson-kór kialakulásával, de eddig ennek a biológiai hátterét nem sikerült feltárni.

"Igazoltuk, hogy ezen proteinek egyike (a Vps35) egyes Parkinsonos betegeknél mutálódott, ami a sejten belüli transzporthálózat zavarához vezet. Emiatt a neuronokon belül az újrahasznosításért felelős fehérjék nem képesek normálisan működni, és ennek következtében az agysejtek nem tudnak a bomlástermékektől megszabadulni. Ez pedig a sejtpusztulás valószínűségét növeli, ami végül kiváltja a Parkinson-kór tüneteit."

Teasdale professzor szerint a kutatás még kezdeti fázisban van, de a kutatócsoport felfedezése jelentős előrelépés lehet a betegség kiváltó okának sikeres kezelésében.

A kutatók szerint a sejtek újrahasznosító kapacitásának növelése megállíthatja vagy drasztikusan lelassíthatja a betegség progresszióját.

Ez a terápiás megközelítés mintegy ötven egyéb betegség kezelésében is alkalmazható lehet, ahol szintén az anyagcsere-termékek sejten belüli felhalmozódása okozza a zavart. Ezek a lizoszomális betegségnek nevezett elváltozások érinthetik a csontokat, az agyat, a bőrt, a szívet és a központi idegrendszert, és kisgyermekek között különösen magas a prevalenciájuk.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Drug Discovery & Development