Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az OTH új módszertani levelet tett közzé az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének és felügyeletének megerősítésével kapcsolatban

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2018. november 28-án módszertani levelet adott ki az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének és felügyeletének megerősítésére intézményi és egyéni kockázatértékelésen keresztül címmel.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az OTH módszertani levelének bevezetője szerint az egészségügyi ellátás lehetséges kedvezőtlen hatásai között az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kiemelt helyet foglalnak el. A fejlett országok surveillance adatai alapján a négy leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés a pneumónia, a műtési sebfertőzés, a véráramfertőzés és a húgyúti fertőzés.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés kockázatát nem lehet teljes egészében kiküszöbölni, tekintettel arra, hogy nem csak az ellátással összefüggő (külső) kockázati tényezőknek van szerepe (pl. eszközhasználat, műtéti beavatkozás, antibiotikum terápia), hanem a beteghez, illetve a betegséghez kapcsolódó (belső) kockázati tényezőknek is (pl. a védekezőképességet gyengítő alapbetegség, koraszülöttség, időskor), melyeknek egy része nem befolyásolható. A külső kockázati tényezők körében is vannak különbségek a kockázat mértékében: jelentősége van az alkalmazott eszköz típusának (pl. centrális vagy perifériás érkatéter), a műtéti beavatkozás típusának (pl. minimálisan invazív vagy sem, tiszta vagy kontaminált anatómiai helyen történik). Annak érdekében, hogy a betegellátás biztonsága maradéktalanul megvalósuljon, mind az intézményi kockázatoknak, mind a beteg külső és belső kockázati tényezőinek a figyelembe vétele szükséges az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés esetleges kialakulásának megelőzése érdekében, így a kockázatokat mind intézményi szinten, mind az egészségügyi ellátásban részesülő betegnél indokolt vizsgálni.

A módszertani levél célja, hogy valamennyi fekvőbeteg-ellátó egészségügyi intézmény számára egységes iránymutatást adjon egy helyi eljárásrend kialakításához, melynek segítségével minden jelentős területre kiterjedően értékelhető az intézmény infekciókontroll felkészültségi szintje, valamint egy adott beteg kockázata az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésre (EÖF), valamint kiemelten a multirezisztens kórokozók (MRK) vagy Clostridium difficile okozta (CDI) fertőzésekre. 

A módszertani levél teljes szövege az ÁNTSZ weboldalán olvasható el:

Az országos tisztifőorvos módszertani levele az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének és felügyeletének megerősítésére intézményi és egyéni kockázatértékelésen keresztül

Referencia:

ANTSZ

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés