Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Biztatóak a koraszülött intenzív ellátáshoz kötődő kezdeményezések

Az alapvető jogok biztosa biztatónak tartja a koraszülött intenzív ellátással kapcsolatos kezdeményezéseket, amelyeket felkérésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára és a Semmelweis Egyetem javasolt.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, Székely László korábban jelentős tárgyi-személyi és alapvető szemléletbeli különbségeket tapasztalt két fővárosi kórház koraszülötteket ellátó intenzív osztálya (PIC) működésének körülményeiben, gyermekközpontú megoldásaiban.
A Honvéd Kórház PIC osztálya gyermek- és családbarát ellátást valósított meg, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Intenzív Centruma viszont szakdolgozói létszámhiánnyal küzd, a személyi minimumfeltételek hiányoznak, túlterheltek az orvosok és a szakdolgozók - állapította meg vizsgálatában az ombudsman.

Székely László szerint alapjogi aggályokhoz vezet, hogy jelenleg nincs egységes előírás és gyakorlat az állapotuk súlyossága miatt különböző ellátásra szoruló koraszülöttek elkülönítésére. Fel kellene mérni továbbá a donor anyatejellátás lehetőségeit is, hogy a koraszülöttek tápszer helyett abban az esetben is anyatejhez jussanak, ha az édesanyának nincs elég.
Az alapvető jogok biztosa emiatt a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának intézményvezetőjéhez és a szaktárcához fordult.
A hivatal tudatta, az Emmi egészségügyért felelős államtitkára arról tájékoztatta az ombudsmant, felkérte az illetékes intézményeket, hogy országos szinten mérjék fel, rendelkezésre állnak-e a szükséges feltételek a koraszülöttek - állapotuknak megfelelő szintű - ellátásához. A minisztérium az érintett intézmények és szakmai szervezetek bevonásával ezután cselekvési tervet dolgoz ki.
A minisztérium felméri továbbá a donor anyatejellátás helyzetét és az anyatejgyűjtő állomások működését is, valamint felkérte az országos tisztifőorvost, hogy segítse elő az ellátási egyenlőtlenségek csökkentését.
Az államtitkár - válaszlevele szerint- javaslatokat kért az egészségügyi szakmai kollégium illetékes neonatológiai tagozatától, hogy milyen eszközökkel segíthető elő a gyermek- és családközpontú szemléletváltás a koraszülöttek intenzív ellátásában, és milyen intézkedések szükségesek a család- és gyermekközpontú ellátásához. Kezdeményezte azt is, hogy határozzanak meg világos szakmai szabályokat, amelyek alapján egyértelműen megítélhető a koraszülött egészségi állapota alapján biztosítandó ellátási szint.
Az érintett ellátóhelyeket arra kérte, mérjék fel koraszülött intenzív osztályaik jelenlegi helyzetét és tegyenek javaslatot a gyermek- és családközpontú ellátáshoz szükséges intézkedésekre - olvasható a közleményben.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kitért arra is: az SE válaszában azt írta, hogy a következő hónapokban bevezetik a szülők korlátozás nélküli látogatásának lehetőségét, az ápolt gyermekek igényeinek kielégítésére saját anyatejgyűjtő állomást hoznak létre, valamennyi újszülött intenzív osztályon és gyermekágyas részlegen új orvosszakmai irányítási rendszert állítottak fel.
Az újszülött intenzív osztály leterheltségét koordinációs módszerekkel igyekeznek csökkenteni, és pályáznak egy, a dolgozók szemléletformálását segítő nemzetközi képzési programra is, hogy a dolgozók megtanulják, miként vonhatják be a szülőket a koraszülöttek gondozásába - közölte a hivatal.
Mint írták, Székely László várja a minisztérium tájékoztatását a felmérésekről, valamint az azok alapján kidolgozott cselekvési és intézkedési tervekről, szakmai javaslatokról.

 

Referencia:

MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés