Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

Daganatellenes kezelés – diabétesz és hypertonia elleni szerekkel

A baseli egyetem kutatói szerint egy diabétesz elleni és egy antihipertenzív gyógyszer kombinációja eredményesen alkalmazható lehet a daganatok elleni küzdelemben.

A kutatás eredményeit a Science Advances folyóiratban tették közzé.

A metformin a leggyakrabban felírt antidiabetikum, amely a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgál. Vércukorszint-csökkentő hatása mellett ugyanakkor rendelkezik daganatellenes hatással is, bár a szokásos terápiás adag túl alacsony a rákos sejtek hatékony elpusztításához. A professzor Michael Hall által vezetett kutatás nemrég viszont egy váratlan felfedezést tett: a vérnyomáscsökkentő sziroszingopin potenciálja a metformin daganatellenes hatását. A két gyógyszer kombinációja a tumorsejtek programozott apoptózisát váltja ki.

Nagyobb dózisokban az antidiabetikus hatású metformin gátolja a tumorsejtek növekedését, de nemkívánatos hatásokat is kiválthat, ezért a kutatók több mint ezer gyógyszert vizsgáltak meg, hogy találjanak köztük olyat, ami fokozza a metformin daganatellenes hatását. Így bukkantak rá a sziroszingopinre, ami egy antihipertenzív hatóanyag. A kutatás eredményei szerint a két gyógyszer kombinációja számos daganattípus ellen hatékony.

„Leukémiás betegeknél például igazoltuk, a gyógyszerkombináció hogy szinte az összes tumorsejtet elpusztította, de nem károsította az egészséges sejteket”- fejtette ki a kutatás egyik vezetője.

Rosszindulatú májrákban szenvedő egereknél a kezelés után a hepatomegália mérséklődött, néhány állatnál a daganat teljesen el is tűnt.

A tumorsejtek molekuláris folyamataiba való betekintés segítségével a gyógyszerkombináció hatékonysága könnyen megmagyarázható: a metformin nem csak a vércukorszintet csökkenti, hanem a mitokondriális energiatermelést is gátolja. A sziroszingopin pedig – egyéb hatásai mellett – gátolja a cukrok lebomlását. Ez a mechanizmus megszakítja a sejt energiaellátásáért felelős folyamatokat, ami a tumorsejteknél a nagyobb energiafelhasználás miatt végzetes kimenetelű.

A többi, hasonló hatásmechanizmusú hatóanyag vizsgálatakor a kutatók igazolták, hogy a mitokondriális folyamatok gátlása kulcsfontosságú, és más vegyületeket is azonosítottak, amelyek gátolták a daganatok növekedését sziroszingopinnel kombinálva.

 

Kapcsolódó tartalmak

Szerkesztői megjegyzés:

A cikkben szereplő sziroszingopin (INN: syrosingopine) Magyarországon nincs forgalomban.

A WHO meghatározása szerint az alábbi ATC csoportba tartozik:

C CARDIOVASCULARIS RENDSZER

  C02 VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐK

     C02L VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐK ÉS DIURETICUMOK KOMBINÁCIÓI

         C02LA Rauwolfia alkaloidák és diureticumok kombinációi

             C02LA09 Syrosingopine és diureticumok

 

A világban a következő gyógyszerneveken van forgalomban:

Aurugopin, Londomin, Nichiserpoine-S, Novoserpina, Siringina, Siroshuten (a lista nem teljes, forrás: Index Nominum 2000).

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek