Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá az egyházi kórházak

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Szent Ferenc-kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi Kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői kedden Budapesten.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A dokumentum szövege szerint az intézmények célja, hogy közös erőfeszítéssel dolgozzanak, részt vegyenek a "magyar egészségügy fejlesztésében" és közösen hozzanak létre egyházi alapon nyugvó nővérképzést.
Az együttműködésben részt vesznek a készülő evangélikus és görögkatolikus kórházak fenntartói is.
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elmondta: a négy kórház évek óta segíti egymást, 2018 óta azonban az Egyházi Kórházak Egyesületének létrehozásával hivatalos, jogi formát öltött együttműködésük.
Megjegyezte: Magyarországon példaértékű az egyházak közötti együttműködés.
Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője szerint az egyházi kórházak nemcsak közfeladatot látnak el, hanem küldetésük, "Isten előtt a másik emberért vállalt felelősségük" a betegek gyógyítása, a másik ember gondjainak átvállalása.
Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója, az Egyházi Kórházak Egyesülésének elnöke elmondta: az egyházi kórházak felosztották egymás között a betegellátási területeket.
A szülészet és a gyermekgyógyászat a Bethesda Gyermekkórházban működik, a felnőtteket ellátó általános nagy kórház a budai Irgalmasrendi Kórház, a kardiovaszkuláris betegségek kezelését és a betegek rehabilitációját a Szent Ferenc-kórház végzi, az idősek, haldoklók ellátását pedig a Mazsihisz Szeretetkórház vállalja.
A készülő evangélikus kórház a krónikus betegek ellátását és rehabilitálást végzi majd, a görögkatolikus egyház kórháza pedig vidéki nagy kórházként működik majd. Elmondta azt is: a kórházak megosztják egymás között nemcsak feladataikat, de erőforrásaikat, szakaembereiket is. Hozzátette: egyenlőre hiányzó terület az egyházi ellátásban a neurológia és a felnőtt pszichiátria.
Kozma Imre ehhez hozzátette: a 20 század elejéig, a Lipótmező megalapításáig Magyarországon a betegápoló irgalmasrend látta el a pszichiátriai betegeket, ezért a rend a jövőben szeretne újra jelen lenni az egészségügynek ezen a területén is.
Toldy-Schedel Emil közös feladatként említette továbbá, hogy részt vegyenek a határon túli magyarok egészségügyi ellátásában.
Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója arról beszélt: az egészséges Budapest programmal "szoros szinkronban" a következő években jelentősen bővülnek majd az egyházi kórházak. Kitért arra: az egyházi kórházak nemcsak minőségi szolgáltatást nyújtanak, hanem más szemléletet is képviselnek. A közbeszédben nem ismert caritas vagy diakónia szavak "a szeretetből fakadó önzetlen szolgálatot jelentik". Ezt a hozzáadott értéket pedig a betegek igényelik és értékelik.

 

Referencia:

MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés