Elvégezték az ezredik sikeres májátültetést Magyarországon

Elvégezték az ezredik beteg sikeres májátültetését Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen (SE) a napokban.

hirdetés

    Merkely Béla, a felsőoktatási intézmény rektora hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón közölte, hogy egy transzplantációhoz mintegy száz orvos és szakdolgozó összehangolt munkája szükséges, a beavatkozás a legmagasabb szakmai szintet képviseli.

Januárban volt 24 éve, hogy ezt az eljárást alkalmazzák Magyarországon. Az első sikeres májátültetést is a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján végezték, ahogy azóta mindegyiket, Magyarországon ugyanis kizárólag itt érhető el ez a beavatkozás. A sikeres májátültetés program feltétele a megfelelő humánerőforrás: a májtranszplantáció előkészítésében, egyetlen műtét elvégzésében és az utókezelésben több mint 50 dolgozónak, 4-5 belgyógyásznak, 12 sebésznek, 10 aneszteziológusnak és nem utolsó sorban több mint 25 szakasszisztensnek van meghatározó szerepe.

    Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta, hogy az alapításának 250. évfordulóját ünneplő SE története magában foglalta a kiugró teljesítményeket.
    Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára jelezte, hogy a tavaly Magyarországon átültetett 505 szerv közül 119 külföldről érkezett.
    Kóbori László, az SE transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója közölte, hogy az ezredik májátültetés egy 61 éves nő életét mentette meg. Az új szervet 20 perc alatt varrták be. A beteg jól van, osztályon lábadozik, májfunkciója normális, de állapota további utánkövetést igényel.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI