Az Európában expediált gyógyszerek 62 százaléka generikum

Az IMS legújabb elemzése alátámasztja a generikus gyógyszerek népegészségügyi jelentőségének növekedését, mivel az adatok szerint az Európában expediált gyógyszerek 62 százalékát már generikus készítmények teszik ki, míg az egészségügyi kiadásoknak csak 4 százalékába kerülnek ezek a gyógyszerek.

hirdetés

Gyógyszeripari vezetők és a különböző szektorok vezetői szerint a gyógyszerekhez való hozzáférés fenntartásához létfontosságú a gyógyszerek árképzésének megreformálása, ennek elmaradása súlyos gyógyszerhiányokhoz vezethet.

A Medicines for Europe elnöke szerint az EU vezetőinek nem szabad fenntarthatatlan árpolitikát alkalmazniuk, és nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az engedélyezési eljárások összehangolására.

A népesség elöregedése és a gyorsan növekvő kezelési költségek arra kényszerítik világszerte a kormányokat, hogy újra és újra felülvizsgálják országaik egészségügyi ellátásának fenntarthatóságát. A gazdaságilag kedvező árú generikus gyógyszerekkel biztosítható, hogy a gyógyszer - ami a leggyorsabban növekvő költségvetési tétel az egészségügyben - költséghatékony felhasználást nyerjen.

 

A generikus gyógyszerek szigorú ellenőrzésen és értékelésen mennek keresztül mielőtt engedélyezik az európai, vagy a nemzeti hatóságok – ennek megfelelően a magyar hatóság is - a piaci forgalomba kerülését.


A generikus gyógyszerek alacsony árának köszönhetően elérhető (becslések szerinti) 25 milliárd euró éves megtakarítás hozzájárulhat az egészségügyi rendszerek költségvetési tartalékához, amely aztán más, költségesebb orvosi kezeléseknél és szolgáltatatásoknál, - amikre a betegeknek gyakran szükségük van - kerülhet felhasználásra.
Ezen kívül a rendelkezésre álló olcsóbb generikus gyógyszerek – piaci versenyhelyzetet teremtve - lejjebb nyomják az árát az innovatív gyógyszereknek is, ami további megtakarításokat eredményez a betegek számára.

 

Az európai generikus gyógyszeripar magasan képzett személyzettel működő fejlett kutatólaboratóriumokat és gyártóhelyeket működtet. A vállalatok általában bevételeik mintegy 6-16%- át (egyes esetekben akár 30%-át is), fordítják kutatásra és az új termékek kifejlesztésére. Számos európai országban az EGA vállalatok az egészségügyi piacok fő gyógyszer szolgáltatói. Ezen felül az európai gyártók a minőségi generikus hatóanyagok világ vezető exportőrei is, hozzájárulván így a gyógyszeriparon belül az európai kereskedelmi mérleg kedvező alakulásához.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review