Fontos biztonságossági változás a riociguat alkalmazására vonatkozóan

Egy új klinikai vizsgálat eredményeinek elemzése alapján idiopathiás interstitialis pneumoniákkal társuló pulmonalis hypertoniában (PH-IIP) szenvedő betegeket nem szabad riociguattal kezelni.

hirdetés

A RISE-IIP vizsgálatot, melynek során a szimptómás PH-IIP-ban szenvedő betegnél értékelték a riociguat hatásosságát és biztonságosságát, idő előtt leállították. A riociguatot ebben a javallatban nem engedélyezték.
 
A RISE-IIP vizsgálat időközi eredményei a riociguat-kezelésben részesülő vizsgálati alanyok körében a mortalitás és a súlyos nemkívánatos események fokozott kockázatát igazolták a placebót kapó vizsgálati alanyokhoz képest. A rendelkezésre álló adatok nem mutatnak klinikailag jelentős előnyt ezeknél a betegeknél.
 
• A riociguattal kezelt PH-IIP-ban szenvedő betegeknél le kell állítani a kezelést, és klinikai állapotukat gondosan ellenőrizni kell.
 
• Az Adempas előny-kockázat profilja az engedélyezett javallatokban továbbra is kedvező.

További információk a gyógyszerbiztonsági aggályról és az ajánlásról
A RISE-IIP vizsgálat egy randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos, multicentrikus, II. fázisú vizsgálat volt, melyet a riociguat hatásosságának és biztonságosságának értékelésére végeztek idiopathiás interstitialis pneumoniákkal társuló, tüneteket okozó pulmonalis hypertoniában (PH-IIP) szenvedő betegeknél. A riociguatot nem engedélyezték idiopathiás interstitialis pneumoniákkal társuló pulmonalis hypertonia (PH-IIP) kezelésére. A RISE-IIP vizsgálatot a közelmúltban idő előtt leállították az Adatfigyelő Bizottság (Data Monitoring Committee, DMC) javaslatára. Az Európai Gyógyszerügynökség értékelte az időközi eredményeket, és megállapította, hogy a riociguat előny-kockázat egyensúlya PH-IPP-ban szenvedő betegeknél kedvezőtlen. Az Adempas alkalmazási előírása (SmPC), valamint a betegtájékoztató frissítésre kerül a riociguat alkalmazásának ellenjavallatával a PH-IIP-ban szenvedő betegeknél.

Az Adempas a WHO szerinti II-III-as funkcionális osztályba tartozó betegek kezelésére javallt inoperábilis krónikus thromboemboliás pulmonalis hypertoniában (chronic thromboembolic pulmonary hypertension, CTEPH) vagy műtéti kezelés után persistens vagy recurrens CTEPH-ban, valamint a WHO szerinti II-III-as funkcionális osztályba tartozó betegek kezelésére pulmonalis arteriás hypertoniában (PAH).

A riociguat a cardiopulmonalis rendszerben található enzim és nitrogén-monoxid (NO) receptor, a szolubilis guanilát-cikláz (sGC) stimulátora. Amikor a NO kötődik az sGC-hez, az enzim a ciklikus guanozin-monofoszfát (cGMP) jelátvivő molekula szintézisét katalizálja. Az intracelluláris cGMP fontos szerepet játszik az értónust, proliferációt, fibrózist és gyulladást befolyásoló folyamatok szabályozásában.
A pulmonalis hypertonia endothel dysfunctióval, a NO csökkent szintézisével és a NO-sGC-cGMP útvonal elégtelen stimulálásával jár.

A riociguat kettős hatásmechanizmussal rendelkezik. A NO-sGC kötés stabilizálásával érzékenyíti az sGC-t az endogén NO-ra. A riociguat továbbá az NO-tól függetlenül, közvetlenül is stimulálja az sGC-t.
A riociguat helyreállítja az NO-sGC-cGMP útvonalat, és fokozott cGMP termelődéséhez vezet.

OGYÉI

Szerző:

PHARMINDEX Online