Genetikai okai is vannak az anorexiának egy új kutatás szerint

Egy új kutatás szerint az anorexiások DNS-ében az anyagcserét irányító részekben is vannak elváltozások, amelyek feltárása új terápiás módszerek kidolgozásához járulhat hozzá.

hirdetés

Egy átfogó nemzetközi kutatásban 17 országból 16 992 anorexiás és 55 525 egészséges ember DNS-ét vizsgálták a kutatók, és azt találták, hogy az anorexiások DNS-ében az anyagcserét irányító részekben is vannak elváltozások. Ez jelentős felfedezés, az anorexiát ugyanis eddig alapvetően mentális betegségnek tartották, a kutatást lefolytató tudósok szerint viszont mostantól egyszerre mentális és anyagcserebetegségként is kellene kezelni.

A kutatás szerint az anorexia nervosaban szenvedő betegek anyagcseréje, azon belül elsősorban a vércukorszint és a testzsír szabályozói úgy alakulnak át, hogy a betegek fizikailag is jobban képesek lesznek éheztetni magukat, mint az egészségesek.

A kutatók szerint az anorexiát a jövőben úgynevezett metabo-pszichiátriai betegségnek kell tekinteni, mivel nem csupán mentális rendellenességről van szó.

A kutatás vezetője szerint a mutációk hatására az anorexiás betegek hosszabb ideig képesek éhezni, mivel testsúlycsökkenéskor a szervezetükben nem generálódnak olyan erős szignálok, mint egészséges állapotban, és a szervezet nem regisztrálja a súlycsökkenést, és nem fokozódik az étvágy.

Az anorexia fizikális és genetikai hátterének ismerete segíthet a betegeknek abban, hogy kezelésnek vessék alá magukat, és az evési zavarok kezelésének új lehetőségei számára is utat nyithat.

Noha sok szakember véli úgy, hogy a kórt társadalmi és pszichológiai nyomás okozza, egyre több kutatási eredmény utal genetikai összefüggésekre. A pszichiátriai betegségek esetében a genetikai tényezők, mint fő okok kutatása eddig a legtöbb esetben kevés sikerrel járt.

Az anorexia nervosa az evészavarok egyik alapvető típusa, halálozási aránya több mint tíz százalékos, a páciensek csupán harminc százaléka gyógyul meg teljesen.

https://www.nature.com/articles/s41588-019-0439-2

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

BBC