Génterápiával kikapcsolható lehet az allergia

A queenslandi egyetem által végzett kutatás eredményei szerint egyetlen oltással megszüntethetőek lehetnek a súlyos allergiás panaszok, beleértve az asztma súlyos formáját is.

hirdetés

Az egyetem adjunktusa által vezetett kutatócsoportnak sikerült állatkísérletekben kikapcsolniuk az allergiás reakciót okozó immunválaszt.

„A fő kihívás az volt, hogy a T-sejtek által kiváltott úgynevezett immunmemória nagyfokú rezisztenciát eredményez a kezelésekkel szemben. Állatkísérletekben most génterápia segítségével sikeresen kitörölnünk ezt az immunmemóriát, ezáltal deszenzitizáltuk az immunrendszert, így az már tolerálja azt a fehérjét, amire korábban allergiás választ adott.”

„A kutatás során egy kísérleti asztma allergént használtunk, de a kutatás eredményei alkalmazhatóak súlyos mogyoró-, méhméreg- és egyéb allergiák kezelésében is.”

A kutatás vezetője szerint az eredményeket további preklinikai értékelésnek kell alávetni, a következő lépés pedig a humán sejteken végzett vizsgálatok megkezdése lesz.

„Vérből izolált őssejteket használtunk, amelyekbe bejutattuk az allergén fehérjét kódoló gént, és ezt adjuk be a recipienseknek. Ezek a sejtek olyan új sejteket képeznek, amelyek kikapcsolják az allergiás reakciót.”

A kutatás célja az, hogy a jövőben egyszeri injekcióként beadott génterápia váltsa fel a jelenlegi, rövid távú és változó hatékonyságú terápiákat.

„Jelenleg az új kezelési eljárás célpopulációját nagy valószínűséggel a súlyos asztmában és potenciálisan halálos ételallergiában szenvedő betegek alkothatják.

Az ausztráliai Asztma Szövetség elnöke szerint több mint 2 millió ausztrál szenved asztmában, akiknek több mint felénél rendszeres panaszokat okoz a betegség.

„A Szövetség örömmel értesült a kutatás eredményeiről, és reméljük, hogy hamarosan elérhető lesz ez a forradalmi, egyszeri adagolású kezelés, ami akár végleg megszünteti az asztmás panaszokat.”

A kutatás eredményei a JCI Insight folyóiratban jelentek meg.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress